Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Crossio SolarBag Lumee

Jakub Vlček pro vás otestoval voděodolný solární batoh Crossio SolarBag Lumee. Testování probíhalo ve městě i v přírodě. Jaké si batoh odnesl hodnocení?

 

Obsah

 

Charakteristika

 

Název:

 

Crossio SolarBag Lumee

Výrobce:

Crossio

Určení:

Pánské / Dámské

Hmotnost: 1,26 kg
Celkový výkon: 9 W
Objem 19 l
Rozměry: 32 x 14 x 46 cm
Počet komor: 1
Kapsa na notebook: ano
Pláštěnka: Ne
Záruční doba: 2 roky

 

  • solární batoh o objemu 19l
  • vnitřní vstupy: micro USB a 2x USB
  • vnější vstupy: USB-A a USB
  • a vnější USB výstup pro nabíjení 
  • polstrované kapsy na notebook a tablet
  • bezpečenostní kapsa na ochranu před krádeží
  • voděodolný materiál do stupně IPX4
  • panely spojuje odolná látka, kterou jen tak neprotrhnete

 

Přenosné solární systémy

Energetická nezávislost je v dnešní době čím dál větším trendem i životním stylem. Rozrůstající se solární ostrovy na rodinných domcích či střechách obytných aut jsou toho důkazem. Sám jsem si nedávno na dodávku jeden instaloval.

Přenosné soláry zajišťují energetickou svobodu na cestách, kdy jedinou podmínkou k jejich fungování je sluneční svit. V některých místech je to nezbytné, např. nabíjení satelitních telefonů a další techniky vysoko v horách bychom jinak nezvládli.  Ale i v civilizaci mají své využití. Jasně, argumenty typu kavárna na každém rohu a podobně jsou částečně opodstatněné, ale ne vždy se vám chce do kavárny jen kvůli nabití telefonu.  A co teprve čekání fronty na uvolnění zásuvky v hospodě u kempu. Není zkrátka jednodušší mít svoji malou elektrárnu? V kombinaci s vhodným množstvím powerbanek se dá opravdu dlouho fungovat mimo civilizaci.

 

     O testerovi

Jakub Vlček

Jakub se věnuje závodní cyklistice. Výlety na kole doplňuje horolezectvím, a protože je i milovníkem piva, často se při svých výletech zastaví i v pivovaru. Mezi své úspěchy zařazuje MATTERHORN Zermatt (zimní výstup), GRANDES JORASSES Severní stěna nebo ISLAND křížem krážem na MTB. Kromě širokého spektra sportovních úspěchů se baví výzkumem piva a sládkování, čemuž se věnuje na VŠCHT, kde dělá doktorát. 

 

Testování batohu Crossio SolarBag Lumee

Elegantní řešení do města či na kratší výlety, když chcete mít nabíječku pořád s sebou. Testoval jsem batoh na cestách ve městě, přírodě, ale i při cestách do zahraničí letadlem a na pláži. Výkon batohu je samozřejmě menší než u klasického panelu, ale to jsem mu velmi rád odpustil díky modernímu vzhledu a praktickému řešení vnitřního prostoru. Polstrovaná kapsa spolu s korpusem ochrání notebook či tablet před poškozením. Její součástí je i menší přihrádka na tablet nebo dokumenty. Díky odklápěcí zádové části se dá pohodlně vyndat obsah batohu bez přehrabování a oblečení tak zůstane složené jako ze skříně (aspoň u někoho :-)). Druhý vstup je klasicky shora, takže není potřeba záda odepínat kvůli každé prkotině.  Další vnitřní kapsy jsou určeny na powerbanky, telefon a osobní věci. Postranní kapsy schovají víc, než jsem čekal. Jejich velikost závisí na naplněnosti hlavní části batohu, ale vejde se tam i lahev na vodu. Ramenní popruhy kromě klasického stolování délky oplývají parádní vychytávkou, které jsem si nejprve nevšiml a následně nedocenil. Teprve když jsem chtěl batoh zajistit proti pádu z výšky, všiml jsem si spon ve spodních částech popruhu, které jsou opatřeny praktickým zámkem proti samovolnému rozepnutí.

 

Výkon batohu

Výkon panelů není dimenzován jako poslední záchrana při 3 % baterky v telefonu, když navíc jako na potvoru potřebujeme „žhavit drát“ . Takhle napřímo dokáže zpomalit vybíjení, ale procenta nepřibývají. Je tedy nutné telefon na chvíli přestat používat. Nicméně tímto způsobem se nepoužívají žádné soláry, je lepší energii kumulovat do baterie. Pak nám plány nepřekazí mrak, který zastíní panely právě ve chvíli, kdy je nejvíce potřebujeme. Samozřejmě přes powerbanku je větší ztráta, tu však vyrovná fakt, že může být napíchnutá celý den, na rozdíl od telefonu, který tu a tam potřebujeme jinde než na kabelu. I ve velkých solárních systémech se kumuluje energie do baterií a používá se později. Napájecí konektory jsou uvnitř i vně batohu.

 

Hodnocení: 99,5 %

+

  • elegantní design
  • kvalitní provedení 
  • pohodlný zádový systém a popruhy
  • vodotěsné zipy
  • bytelná skořepina 
  • rozměry příručního zavazadla 
  • odepínací popruhy se zamykací sponou

-

  • nižší výkon než klasický solár 
  • na mé aktivity je celkem malý, ale je určen především do města

 

Závěrečné shrnutí

Kromě chytrého řešení nabíječky na zádech mě nadchl design batohu, jeho kvalitní zpracování a pohodlný zádový systém. Klidně bych si takový batoh koupil i bez solárů, to je příjemný bonus. Jako městskému batohu mu nemám co vytknout. Jsem s ním velmi spokojený.

 

Užitečné odkazy

Autor: Jakub Vlček 

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 399  (57.18 %) 599 

Porovnat

2 490  (24.94 %) od 1 869 

Porovnat

1 699  (37.08 %) od 1 069 

Porovnat

2 849  (21.41 %) od 2 239 

Porovnat

3 899  (36.16 %) od 2 489 

Porovnat

Městský batoh Deuter Vista Skip

1 549  (18.08 %) od 1 269 

Porovnat

2 499  (19.21 %) od 2 019 

Porovnat