Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Dámské boty Salomon Elixir Mid Gore-Tex

Značka Salomon představila nové boty Elixir Mid GTX. Testerka Kamča je vytáhla do hor a otestovala jejich funkčnost a pohodlnost.

 

Obsah

 

Úvod 

Hledáte pohodlné trekové boty na delší túry, ze kterých nebudete mít puchýře a které vám poskytnou spolehlivou oporu na skále i v terénu? Či chodíte na kratší procházky, ale přesto je pro vás pohodlná bota, jenž nepromokne předností?

Již pár týdnů testuji boty Salomon Elixir Mid GTX, jenž jsou prezentovány jako špičkové boty pro turistiku a delší treky. Nachodila jsem s nimi desítky kilometrů i v opravdu nehostinném podzimním počasí, tj. blátu, dešti i sněhu. Jak obstály nejen v porovnání s jinými modely Salomonu a jestli bych je doporučila? To se dozvíte v této recenzi!

 

Charakteristika


Název:

Elixir Mid Gore-Tex
Výrobce: Salomon
Hmotnost (pár): 804 g
Pohlaví: Dámské
Mezipodešev: EVA pěna
Podešev: Guma
Svršek: Syntetika / Textil

 

  • mezipodešev Energy Foam nabízí prémiové odpružení a zajišťuje pohodlí na dlouhé vzdálenosti
  • polstrovaný jazyk a límec poskytují pohodlné držení nohy
  • technologie Reverse Camber přináší vyhlazené přechody a měkčí krok
  • SensiFitTM pro přesné a bezpečné držení nohou
  • membrána GORE-TEX udrží vaše nohy v suchu

 

Salomon

Asi každý z nás, kdo se trochu pohybuje v oblasti sportu, alespoň párkrát slyšel o značce Salomon, jenž je francouzská značka, jejíž historie sahá až do r. 1947. Nejvíce se do povědomí dostala zejména jako přední výrobce kvalitní běžecké obuvi, batohů a oblečení pro hobby i závodní sportovce, jakožto nedílná součást vybavení pro podávání výkonů. Je lídrem zejména v oblasti zimních sportů.

 

První dojem z Elixir Mid GTX

Přiznám se, že při rozbalení krabice na mě boty působili dosti robustně. Zejména díky své podrážce, jenž je silná a má kolébkový tvar a značnému vnitřnímu polstrování. Hned vzápětí mě ale překvapila jejich nízká hmotnost. Při následném prvním vyzkoušení, abych zjistila, jak boty padnou, bylo znát, že jsou pohodlné a dělají oporu nejen chodidlu, ale zejména kotníku, což je pro mě důležité kritérium zejména při chůzi v nerovném terénu. Po pár krocích jsem zjistila i výhody prohnutí podrážky, jenž je o dost větší, než bývá zvykem. Toto zakřivení usnadňuje chůzi a doslova vás nakopne vpřed :)

 

Pohodlnost je jejich základní předností

Pohodlné boty, se kterými můžete ujít i desítky kilometrů, aniž byste měli puchýře či vás něco tlačilo, jsou myslím základním požadavkem každého z nás.. Já jsem na první zkoušku vzala boty do Českého ráje, kde jsme nachodili desítky kilometrů různorodým terénem. I přesto, že jsem boty měla poprvé na noze, se polstrování skvěle přizpůsobilo tvaru mého chodidla a já jsem za celou dobu nepocítila diskomfort. Dost často mám se svým úzkým chodidlem problém, aby mi boty padly a noha v nich nebyla volná. Zde tyto obavy byly také, ale naštěstí úplně zbytečně. Boty jsou i přes svou robustnější konstrukci extrémně pohodlné a díky jejich nízké hmotnosti ani nevíte o tom, že je máte na noze. Doporučila bych ale si dopředu vyzkoušet, která velikost těchto bot vám padne, jelikož zde jsem volila jiné číslo, než mám u značky Salomon zvykem.

  


Jak vybrat boty na turistiku

Aneb jak vybrat trekové boty. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správně boty vybrat.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Komfort a stabilita

Boty se prezentují jako velice stabilní na jakýchkoli nerovnostech, což jsme se rozhodli pořádně otestovat nejen v Českém ráji, ale i Krkonoších a následně i rakouských Alpách. kde nás zastihlo trochu méně hostinné počasí, než jsme očekávali. Tedy skály byly mokré a lesní cesty rozblácené. Musím uznat, že boty poskytly opravdu kvalitní oporu v kotníku a díky tvarované měkké podrážce překlenuly a odpružily různé nerovnosti.

 

Použité materiály

Boty jsou navrženy pro delší treky či rychlejší chůzi, z těchto důvodu je vršek vyroben z prodyšné síťoviny v kombinaci se semišovými částmi, jež jsou odolné proti oděru a snadno se čistí. V semiši jsou všita vnitřní polstrování, jež chrání před nárazy a pomáhají v opoře kotníku. Mají odpruženou podešev EVA, která pohltí veškeré nárazy a nerovnosti terénu. Bota vyniká v prohnutí stélky do kolébkového tvaru neboli tzv. „rockeru“, jenž je celkem netradičně použit u trekových bot. Tím se více přibližuje běžeckým či ultra-botám. Díky podrážce Cotragrip s 5 mm výstupky vás na skále podrží bez podsmeknutí. Samotné boty jsou vyráběny z odolných materiálů a v kombinaci neutrálních barev, tj. v béžové či šedo/černé či zeleno/černé. Bez problémů je tak sladíte s ostatními kousky.

 

Parťák do deště i mírného sněhu

Jako hlavní přednost vnímám membránu Gore-Tex, díky které zůstanou nohy v suchu i při opravdu velké nepřízni počasí. Zastihlo mě v nich deštivé počasí i zimní podmínky, ale boty obstály na výbornou bez promoknutí. Nejedná se o zimní obuv, tedy v tomto případě mohu doporučit, pokud jsou ještě přijatelné teploty.

 

Zaměření na detail

Boty jsou doplněny o rychlovázání v kombinaci s plochými tkaničkami, nemusíte se tedy bát, že by trvalo věčnost je zavázat či se následně během cesty rozvazovaly. Tkaničky jsou dost dlouhé i na případné omotání kolem komínu boty, pro potřebu mít komín opravdu napevno. Boty ve variantě Mid mají vysoký komín, jenž je oporou i bez tohoto obvázání. Obě boty disponují většími poutky na patě a jazyku, která napomáhají při obutí boty a usazení jazyku před šněrováním na správné místo. Zároveň lze boty za tato poutka zavěsit na batoh, pokud jdete delší trek a zrovna necháváte nohy odpočinout v Crocsech či sandálech.

 

Hodnocení: 97 %

+

  • nízká hmotnost
  • aktivní podrážka s velkým "rocker" prohnutím
  • nepromokavá Gore-Tex podšívka
  • zachování prodyšnosti 
  • opora kotníku
  • pohodlná chůze bez puchýřů
  • rychlovázání tkaniček
  • univerzální jak na delší výlety, tak na kratší procházky

-

  • robustnější konstrukce, na kterou si zprvu musíte zvyknout

 

Závěrečné shrnutí

Pokud sháníte opravdu pohodlné a nepromokavé univerzálky na delší túry či procházky, boty, které vás nebudou nikde tlačit, ale naopak skvěle podrží nohu, myslím, že s touto volbou nesáhnete vedle. Za sebe jim nemám co vytknout. Pouze pokud jste zvyklí na úzké kotníkové boty, je jejich robustnější konstrukce zprvu trochu nezvyk. Každopádně až s nimi poprvé vyrazíte do terénu, rychle si přivyknete. Zároveň se nemusíte vyhýbat kdejaké kaluži :)

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

4 690  (25.61 %) 3 489 

Porovnat

Návleky na cyklistické boty Silvini Albo UA1527

1 149  (48.74 %) 589 

Porovnat

769  (10.4 %) 689 

Porovnat

1 490  (10.13 %) 1 339 

Porovnat

869  (10.36 %) 779 

Porovnat

1 590  (6.35 %) 1 489 

Porovnat

999  (10.01 %) 899 

Porovnat