Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Horolezecká helma Singing Rock Hex

V dnešním testu se budeme věnovat horolezecké helmě Singing Rock Hex. Přečtěte si, jak se nám s ní lezlo a jak sedí na hlavě.

 

Obsah

Horolezecká helma Singing Rock Hex je odolná plně odvětraná přilba pro horolezectví, alpinismus a další lanové aktivity. Hodí se jak do hor, tak i na skály, via ferraty nebo do lanových parků.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Vojtěch Dvořák

Vojta je nadšeným horolezcem a lyžařem. Přestěhoval se z kraje vinic a meruněk do Krkonoš, kde to má kousek na hřebeny, na oblíbený Prachov nebo do Adršpachu. Spoluautor metodických materiálů Singing Rock a Hudy, autor nekonečného komiksu Wattovo okénko a lezecké metodiky v časopisu Montana. Rád přemýšlí o vybavení a stále by něco vylepšoval.

 

 

Charakteristika


Název:


Hex

Výrobce:

Singing Rock

Určení:

Pánské / Dámské

Hmotnost: M -300 , L-330 g
Velikost helmy: 52-58 cm / 55-60 cm
Materiál: ABS
  • odolná EPP + ABS skořepina chrání před padajícími předměty
  • otevřená konstrukce "OPEN CELL" s 35 větracími otvory o celkové ploše 108 cm2
  • snadné a rychlé nastavení velikosti otočným kolečkem
  • podbradní pásek z měkkého a širokého popruhu
  • vnitřní polstrování je vyrobeno z jednoho kusu, lépe drží
  • vnitřní polstrování je odnímatelné a pratelné
  • integrované přední klipy "EASY CLIP" pro spolehlivé upevnění čelovky
  • elastický systém "UNI FIX" v zadní části jednoduše upevní jakoukoli čelovku nebo lyžařské brýle
  • moderní design

Představení helmy

Helma Singing Rock Hex je skvělá díky vysoké prodyšnosti. Přilba má 35 otvorů. Singing Rock Hex si můžete vybrat ze dvou velikostí a několika barev. Její váha činí 300 a 330 gramů.

 

Video: představení helmy Singing Rock Hex

 

Čeho si všimnete na první pohled?

Už na první pohled vás helma Singing Rock Hex jistě zaujme vysokým počtem otvorů. Otvorů na helmě najdete celkem 35! Na přilbě nechybí ani velké klipy pro uchycení čelovky. Při bližším pohledu objevíte gumičku pro připevnění lyžařských brýlí. Takové uchycení je obvyklé spíše u lyžařských helem. V ruce se helma zda velmi lehká, jako každá moderní horolezecká helma. Je třeba podotknout, ze je ale o 100 gramů těžší než helma Singing Rock Penta.

 

Velikost

Prvním a velmi důležitým krokem pro to, aby helma dobře seděla je vybrání správné velikosti. Singing Rock nabízí dvě velikosti v rozsahu obvodu hlavy: M (52–58 cm), L (55–61 cm). Při výběru myslete i na to, ze v zimním období si pod helmu budete chtít dat čepici nebo šátek. Osobně mi helma Singing Rock Hex na hlavě seděla bez potíží a stejná tak i mým kolegům.

 

Vnitřní část helmy

Uvnitř helmy se nachází odnímatelné a pratelné polstrování, které je vyrobeno z jednoho kusu.

 

Nastavování obvodu helmy

Na helmě můžete také nastavovat její obvod pomocí klasického "cyklo" kolečka. Kolečko se ovládá velmi lehce a jeho ideální velikost umožňuje příjemnou manipulaci. Nejedná se o žádné malé kolečko, které byste měli problém chytit. Aretační kolečko hodnotím pozitivně.

 

Nastavování popruhů

Popruhy je vhodné nastavit tak, aby nešly přes uši. Vytváří tvar písmene V a ucho by mělo být uprostřed. Toto nastavení zabere par chvil a chce cvik. Popruh je totiž v plastovém segmentu dvakrát přetočen a nejde tedy nastavovat úplně hladce. Nicméně tohle nastavení vás čeká jen před prvním použitím, pokud helmu Singing Rock Hex budete používat jen vy sami.

 

Podbradní pásek

Pokud máte vše na helmě nastaveno, můžete si helmu Singing Rock Hex nasadit, přitáhnout aretačním kolečkem a zapnout podbradní pásek pomocí klasického trojzubce. Toto zapínání působí lacinými dojmem, ale při používání jsem s ním neměl žádný problém. Ještě předtím, než vyrazíte na skálu, vyzkoušejte si, zda helma opravdu sedí - zda nesjíždí do očí a nebrání ve výhledu. Při zkoušení zatřeste hlavou a vyzkoušejte, zda se helma příliš nehýbe, případně dotáhněte popruhy.

 

Připevnění lyžařských brýlí

Na helmě Singing Rock Hex se nachází systém "UNI FIX", který zafixuje jakoukoli čelovku nebo lyžařské brýle. Přední klipy EASY CLIP sice při uchycení brýlí nevyužijete, ale alespoň z helmy netrčí. Díky tomu se o ně brýle ani nezachytávají a šetříte si jejich molitanové polstrování. Připnutí brýlí k helmě je velmi jednoduché. Je provedeno pomocí háčků a gumičky, kdy stačí pouze gumičku vyhodit z háčků, brýle vytáhnout a naopak. Manipulace je velmi jednoduchá, pohodlná a lze provádět i v tenkých rukavicích.

Obr.: detail gumičky pro uchycení čelovky nebo lyžařských brýlí

 

Uchycení čelovky

Integrované přední klipy "EASY CLIP" jsou dostatečně velké a dají se ovládat i s nasazenou helmou a při fixaci čelovky není nutné ji sundávat. To hodnotím jako velké plus. Již několikrát jsem se na helmě setkal s tím, že uchycení čelovky bylo těžké a bylo nutné mít helmu sundanou. Tady jsem byl mile překvapen. Klipy jsou velké a dá se do nich strčit prst a lehce vyhnout pro zastrčení popruhu čelovky.

Obr.: zajištěná čelovka na helmě

 

Vzhled helmy zvenčí

Helma Singing Rock Hex má sice 35 otvorů ale žádný z nich se nenachází na vrchní části přilby. Díky tomu je vaše hlava vysoce chráněna. Odolná EPP + ABS skořepina chrání jednak před padajícími předměty, ale také zaručuje vysokou míru ochrany při nárazu, včetně opakovaného.

Hodnocení: 95 %

+

  • vysoká prodyšnost

  • spolehlivá ochrana

  • držák na brýle a čelovku

  • jednoduché uchycení brýlí i čelovky

  • vysoký komfort

  • odnímatelné polstrování

  • množství barevných kombinací

-

  • těžší nastavování popruhů

  • laciný vzhled podbradního pásku a trojzubce (fungoval ale bez potíží)

 

Závěrečné shrnutí

Helma Singing Rock Hex je nabízena ve dvou velikostech a několika barvách. Je tedy vhodná pro široký rozsah uživatelů. Velmi pozitivně hodnotím uchycení čelovky i lyžařských brýlí, vysokou ochranu hlavy, vysokou prodyšnost i pohodlnost. Negativně hodnotím lacině vypadající podbradní pásek a trojzubec. Během používání s nimi ale nebyl žádný problém. Druhým negativem je těžší nastavování popruhů. Je ale třeba myslet na to, že pro splnění účelu helmy, je potřeba věnovat čas jejímu seřízení aby vám perfektně seděla.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Vojtěch Dvořák

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Lezecká helma Singing Rock Hex

1 800  (14.5 %) 1 539 

Porovnat

1 299  (15.4 %) od 1 099 

Porovnat

Dětská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

od 1 609 

Porovnat

Dětská horolezecká helma Black Diamond Captain K

1 599  (8.76 %) 1 459 

Porovnat

2 649  (4.53 %) 2 529 

Porovnat

1 999  (17.01 %) od 1 659 

Porovnat

Dětská horolezecká helma Black Diamond Mips Captain Helmet K

2 529 

Porovnat

3 490  (14.93 %) 2 969 

Porovnat