Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Karimatka Robens Air impact 25

Jestliže vybíráte karimatku na treky, tzn. že u ní kladete hlavní důraz na dobrou sbalitelnost a nízkou hmotnost, pak vás jistě bude zajímat náš test karimatky Robens Air impact 25.

 

Obsah

Samonafukovací karimatka Air Impact 25 od značky Robens nabízí dostatečnou šířku v oblasti zad a zúžení u nohou pro šetření hmotnosti.

 

Charakteristika


Název:


Air Impact 25

Výrobce:

Robens

Typ karimatky:

turistická / kempingová / expediční

Určení:

Pánské / Dámské

Hmotnost: 575 g
Materiál karimatky: 20D Polyester
Tepelný odpor: 2,1
Sbalený rozměr: 26 x 14 cm
Délka: 183 cm
Šířka: 51 cm
Tloušťka: 2,5 cm

 

  • v horní části rozšířená, ve spodní části zúžená pro šetření hmotnosti
  • odolný povrch karimatky s ripstop úpravou
  • minimální rozměry
  • nový, účinnější ventil Peak Valve umožňující maximální proudění vzduchu při nafukování 

 

Výběr karimatky

Vybírala jsem karimatku s hlavním důrazem na dobrou sbalitelnost a nízkou hmotnost, která by se stala neodmyslitelnou součástí mých několikadenních výprav na kole, kajaku nebo s batohem na zádech. Zároveň od ní očekávám alespoň trochu pohodlí, protože jinak bych si vystačila s obyčejnou alumatkou. 

 

 


Jak vybrat karimatku? Základní přehled.

Fandíte přírodě a rádi v ní spíte? A máte na čem? Velký rádce pro výběr vhodné karimatky je zde!

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Testování

Karimatku Robens Air Impact 25 jsem spolu s dětmi testovala v průběhu léta při spaní pod širákem. Noční teploty se pohybovaly do 10 do 20 stupňů.

 

Rozměry karimatky a pohodlí

Rozměry karimatky Robens Air Impact 25 jsou 183 x 51 x 2,5 cm. Já měřím 170 cm, v noci se převaluji a spím zásadně na boku. Směrem k nohám je karimatka zúžená, což při spaní nevadí a šetří to pak hmotnost. Tloušťka karimatky 2,5 cm je pro mě takovým kompromisem za ušetřenou hmotnost. Pokud spíte na boku jako já, tak nějaké ty nerovnosti ucítíte. Vyplatí se proto více hledat, kam se uložíte, případně si místo vyčistit od kamenů. Při spaní na zádech se váha rozloží lépe a řešit to tolik nemusíte.

 

Tepelný odpor

Tepelný odpor karimatky je 2,1, nejedná se tedy o karimatku vhodnou do zimního období. Při teplotách kolem 10 stupňů byl tepelný komfort stále dostačující. Při chladnějších jarních a podzimních dnech bych se asi nebránila kombinaci s alumatkou. 

 

Nafukování a vyfukování

Po otevření ventilu je karimatka Robens Air Impact 25 do pár vteřin nafouknutá a k úplnému nafouknutí pak už stačí jen jeden vdech, přičemž po ukončení vdechu se ventil sám uzavře. Vy už jen přiklopíte víčko a máte hotovo.

Skládání karimatky je podobně rychlé, otevřete ventil, přehnete karimatku na půl a stočíte. Po uzavření ventilu ještě stáhnete páskami. Celá procedura trvá do minuty.

Pozastavím se ještě u stahovacích pásků. Svojí funkci plní dokonale, jednoduše a bez síly jimi karimatku skvěle stáhnete do miniaturního balíčku a pak lehce zafixujete díky superkvalitnímu suchému zipu, který je po celé délce pásku. Jenže tam kvalitní suchý zip mimo karimatku dokáže ničit okolní věci. V mém případě sebou stáhl textilní vlákna obalu karimatky, do kterého pásky ukládám, když je nepotřebuji. Doporučuji tedy na pásky pořídit zvláštní pytlík. Možné je samozřejmě vyměnit je za jiný typ, já to ale dělat nebudu, jsou lehké a karimatku zvládnou stáhnout opravdu dokonale. 

 

Odolnost

Karimatka Robens Air Impact 25 bez problému a sebemenšího poškození zvládla drápy našeho psa, který se celou noc snažil nás z karimatky dostat dolu, i naše děti, které si z ní udělaly doskočiště místo písku. Odolnost jsme lépe otestovat nemohli. Pokud by přeci jen došlo k poškození, ke karimatce dostanete sadu na opravu.

 

Hmotnost

Hmotnost 575 g za relativně pohodlnou karimatku, ze které nekloužete, na kterou se vejdete a která vás odizoluje je přesně to, co potřebujete, když se s karimatkou chystáte na několikadenní až několikatýdenní výpravy. Přesně na to je ideální karimatka Robens Air Impact 25.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • nízká hmotnost
  • skvělá sbalitelnost
  • rychlost při nafukování i balení
  • odolná vůči poškození
  • neklouže

-

  • stahovací pásky poškozující textil v okolí
  • tepelný odpor je při spodní hranici karimatek na jaro-podzim

 

Závěrečné shrnutí

Karimatka Robens Air Impact 25 je dokonalým kompromisem mezi cenou, pohodlím, sbalitelností a hmotností. Pokud potřebujete karimatku na treky, cyklovýlety a jiné, a pořídíte Robens Air Impact 25, budete spokojeni. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Katka Balcarová

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Samonafukovací karimatka Robens Air Impact 25

2 040  (40.25 %) 1 219 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 2,5

1 489  (46.34 %) 799 

Porovnat

8 390  (37.68 %) 5 229 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Vango Trek Pro 3 Short

1 190  (10.17 %) 1 069 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Vango Comfort 7.5 Double

5 490  (39 %) 3 349 

Porovnat

3 799  (36.85 %) 2 399 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Robens Air Impact 38 L

2 720  (37.9 %) 1 689 

Porovnat