Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Přenosný gril Meva Piknik

Sezóna grilování je tady a proto se v dnešním testu budeme věnovat přenosnému grilu Meva Piknik. V čem tento gril vyniká a zda má nějaká negativa se dočtete níže. 

       

  Obsah

Gril Piknik Meva je vhodný pro využití při cestování a výletech do přírody, protože je tomu přizpůsoben v mnoha ohledech. V testu si představíme, čím gril vyniká a proč je vhodné ho na cesty sbalit s sebou.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Petr Snížek

Šéfredaktor časopisu Pádler a webu www.Padler.cz se věnuje vodáctví už od prenatálního stavu. S jízdou na kajaku spojil ještě své cestovatelské choutky a snaží se s lodí navštěvovat exotické destinace, třeba Gruzii, Nepál, Indii, Ekvádor, ruský Altaj nebo Turecko.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Piknik

Výrobce: 

Meva

Hmotnost: 9,3 kg
Rozměry: 42,5 x 33,5 x 27,0 cm
Grilovací plocha: 300 x 240 mm
Materiál grilu: Ocel
Materiál roštu: Litina
Palivo: Plyn
Spotřeba: 182 g/h
Piezo: Ano

Výkon:

2,5 kW

 

  • praktický přenosný gril pro venkovní grilování
  • smaltovaný rošt s grilovací plochou 30 x 24 cm
  • piezo zapalování
  • madlo pro manipulaci s grilem
  • popruh pro přenášení
  • prkénko pro přípravu a servírování pokrmů
  • jako příslušenství připojení na kartuši se závitem 7/16

 

Výhody grilu, které oceníte na cestách

  • Na cestách jistě oceníte skladnost grilu. Gril Piknik Meva má podobnou velikost jako chladící boxy. Snadno ho tak umístíte do auta nebo třeba do turistické kánoe.
  • Výhodou grilu Piknik Meva je výklopné kovové madlo, které umožňuje nošení grilu v ruce.
  • Nošení je možné také pomocí přidaného plochého textilního popruhu s nastavitelnou délkou. Popruh lehce zaháknete za očka na bocích grilu a můžete ho velmi pohodlně přemístit.
  • Ocenit můžete i výbavu grilu. Díky výbavě nemusíte nosit další věci bokem, ale vše máte schováno uvnitř grilu. Navíc si musíte vzít plynovou katuši, ale ta je běžnou součástí výbavy všech outdoorových nadšenců, kteří využívají plynové vařiče.

 

Co je součástí grilu?

Jak už bylo zmíněno, gril je plně vybaven. Základem grilu Piknik je plastová vanička, do které se umístí samotný gril. Když ale gril vytáhnete, zjistíte, že se jedná rovněž o prostor pro uložení potravin. Ocenitelným prvkem je také vyklápějící drátěný kulatý držák na láhve nebo sklenice. Vanička může sloužit jako improvizovaný malý stůl nebo odkládací prostor. Součástí grilu Piknik Meva je prkénko, které původně slouží jako ochrana grilovacího roštu při cestování. Díky tomu, že je možné rošt takto zaklopit, není nutné ho po použití hned umývat.

Rozměry a hmotnost grilu

Celková hmotnost grilu činí 9,3 kg. Celý gril s roštem váží 7,1 kg, samotný rošt má 2,75 kg a plotýnka 590 g. Součástí je i plastová vanička o hmotnost 1,02 a prkýnko vážící 1,38 kg.

Grilování probíhá na litinovém grilovacím roštu s rozměry 30 x 24 cm. Součástí roštu je odnímatelná kruhová plotýnka o průměru 16 cm. Vnitřní plocha je celistvá. Otvor pro odvádění nahromaděného tepla jsou umístěny na bocích.

 

Popis grilu

Gril Piknik Meva má tvar kvádru a má oblé nohy. Plechové stěny mají světle zelenou barvu, která je typická pro značku Meva. Spodní část je vybavena kovovými nožkami s plastovými koncovkami. U nožiček bych ocenil možnost šroubovacího nastavení, které mi chybělo, a navíc by dobře vyřešilo nerovnost některých povrchů.

Na spodní straně grilu je umístěn přívod plynu pomocí gumové hadice. Na hadici je standartní koncovka pro připojení katuše se závitem 7/16. Spodní strana grilu je vybavena i malou vysouvací vaničkou, která slouží jako prostor pro odtékající mastnoty a nečistoty. Vanička je dostatečně velká a ani při delším grilování nebyl problém s její kapacitou.

 

Palivo

Grilu Piknik můžete využívat pomocí plynových katuší, které se běžně používají také u outdoorových vařičů se závitem 7/16. K dispozici jsem měl i dvě redukce, pomocí kterých lze gril připojit k lahvím 2 kg (redukce Meva 2156UV a regulátor Meva NP01007) a 10 kg (regulátor Meva NP01007). V obou těchto případech je nutné odebrat stávající regulátor na závit 7/16 a nahradit jej typem NP01007. Nejedná se o nic složitého, jde pouze o povolení objímky a vyměnění kus za kus.

 

Zapalování, ovládání a vnitřní část grilu

Přední strana grilu je vybavená velkým, černým plastovým kolečkem, které slouže k zapálení grilu pomocí piezo zapalovače. Dále pak pomocí kolečka ovládáte intenzitu hoření.

Uvnitř grilu je umístěn hořák, který má obdélníkový tvar. Dále uvnitř najdete piezo zapalovač. Vnitřní část grilu je vybavena černou nepřilnavou povrchovou úpravou, pro bezproblémové odtékaní tuku do sběrné vaničky.

Po testování grilu Piknik Meva můžu říci, že tento odtok stoprocentní, ale není to nic, co bych hodnotil jako negativum. Uvnitř grilu je dostatek místa a nečistoty se tak dají jednoduše odstranit. Na čištění stačila papírová utěrka.

 

Testovací grilování

Gril Piknik funguje opravdu skvěle. Během jarních měsíců proběhlo hned několik testovacích grilování s rodinou a přáteli a nesetkali jsme se s jediným problémem.

Ze všeho nejvíc oceňuji rychlý náběh a rychlé nahřátí roštu. Nahřátí a příprava k provozu trvá několik desítek vteřin. Výhodou je taky to, že nemusíte řešit žádné roztápění či žhavení uhlí. Stačí pouze otevřít přívod plynu, škrtnou pomocí piezy a můžete grilovat.

Zapálení pomocí pieza mechanismu i samotná regulace jsou velmi snadné. Pokud by došlo k poškození pieza, je možné hořák zapálit sirkou nebo zapalovačem. Hořák je na dosah hned pod plotýnkou. Ocenili jsme i odolnost vůči větru, který se k dobře ukrytému hořáku nedostane.

Na grilu jsme vyzkoušeli udělat různé druhy masa, uzeniny, ryby sýry i zeleninu a vše se podařilo připravit bez problému.

 

Přenášení a cestování s grilem

Gril Piknik Meva je možné nosit pomocí madla do ruky nebo nastavitelného popruhu přes rameno. Madlo pro nošení v ruce je vhodné zvolit spíše pro kratší vzdálenosti (například 1 kilometr). Pro delší přenos je vhodnější ramenní popruh, díky kterému je nošení grilu o něco pohodlnější. S grilem ale není žádný problém dostat se na různá místa jako jsou vyhlídky nebo rozhledny.

Jako ideální parťák se projevil také při cestování v autě.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • snadné ovládání

  • skladnost

  • obsah balení

  • rychlé nahřátí roštu

  • jednoduché roztápění

  • ramenní popruh pro nošení

  • madlo pro nošení v ruce

  • bezproblémové čistění a údržba

 

-

  • odtok mastnoty do sběrné vaničky

  • absence možnosti šroubování nožiček

 

Závěrečné shrnutí

Gril Piknik Meva hodnotím opravdu pozitivně. Gril má spoustu výhod jako je obsah balení, skladnost nebo třeba snadné ovládání. Velmi pozitivně vnímám snadné roztápění a rychlé nahřátí roštu. Oceňuji možnost nošení pomocí nastavitelného ramenního popruhu. Věcí, kterou mohu vytknou je odtok mastnoty do sběrné vaničky, kdy neodtéká stoprocentně vše.

Oproti tomu je pozitivem ale snadné čištění a údržba. Sběrná vanička lze jednoduše vysunout a je dostatečně velká. Ani při delším grilování nebyl problém s její kapacitou. U nožiček bych ocenil možnost šroubovacího nastavení, které mi chybělo, a navíc by spolehlivě vyřešilo nerovnost některých povrchů.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Petr Snížek

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 720  (26.91 %) 2 719 

Porovnat

4 920  (1.44 %) 4 849 

Porovnat

2 320  (47.89 %) 1 209 

Porovnat

3 599  (11.11 %) 3 199 

Porovnat

6 499  (12.31 %) 5 699 

Porovnat

6 499  (13.85 %) 5 599 

Porovnat