Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: spacák Topas od firmy Pinguin

Himalájský test třísezónního spacího pytle Topas od české firmy Pinguin s revoluční termoizolační náplní BHB micro.

Před odjezdem do Ladakhu jsem řešila dilema, jaký spacák vzít sebou. Stejně jako stan, musel splňovat určitá kritéria: lehký, skladný a teplý. Protože můj oblíbený spacák má po letech nepřetržitého provozu rozbitý zip, nezbývalo, než si do Himálají pořídit nový. Mým přítelem mi byl doporučen spacák od českého výrobce Pinguin. Jelikož se spacáky od Pinguinu jsem do té doby neměla zkušenosti, musela jsem se spolehnout na to, že můj nejdražší mě má rád, nechce se mi za nic mstít a doporučuje mi dobře.

Krátké info:

Spací pytel Topas patří do kategorie třísezónních spacáků mumiovitého tvaru. Před letošní sezónou došlo u tohoto, stejně jako u některých dalších pinguiňáckých modelů, ke kompletnímu redesignu. Krom toho také výrobce přistoupil k výměně náplně z vyhlášeného PrimaLoftu na BHB Micro. Zdá se ale, že vybavit Topas jednou z nejkvalitnějších tepelně izolačních náplní na trhu, kterou nekonečné duté vlákno s výborným loftem BHB Micro podle provedených nezávislých testů je, byl krok správným směrem.

Topas patřil již před renovací mezi nejoblíbenější ze spacáků značky Pinguin, protože nabízí výborný poměr výkonu a ceny. Díky nízké váze a dobrým tepelným parametrům je vhodný pro pěší turistiku a cestování od jara do podzimu.

Bio:

Třísezónní spací pytel Topas od českého výrobce Pinguin.

Název: Topas
Výrobce: Pinguin
Typ: spací pytel
Materiál vnitřní: Nylon Micro
Materiál vnější: Nylon ripstop DWR
Váha: 1,5 kg
Náplň: syntetické vlákno
Materiál náplně: BHB micro 200 (2×100) g/m2
Konstrukce náplně: dvouvrstvá šindelová
Gramáž náplně: 200 g/m²
Komfortní teplota: –1°C
Limitní teplota: –7°C
Extrémní teplota: –25°C
Zipy: YKK
Délka: do 195 cm / 185 cm
Šířka: 85/58 cm
Sbalený rozměr: 19×38/24 cm (po kompresi)
Zapínání: levé/pravé
Možnost spojit spacáky: ano
Obousměrný zip: ano
Kompresní obal: ano

Testování a náš názor:

Během našeho trekování v Himálaji byl spacák vystaven různým teplotám. Nejvyšší teploty dosahovaly téměř 23 °C, nejnižší klesaly lehce pod 0 °C. Při teplotách nad 20 °C mohu říct, že mi ve spacáku bylo poměrně teplo. Nicméně nic nebrání tomu, aby si člověk spacák rozepnul a použil ho jako ´´dekáč´´. Při výběru spacáku jsem ale koukala samozřejmě především na spodní teplotní limity. Během naší expedice jsme naštěstí měli dobré počasí a tak se nejnižší teploty v 5000 m n.m. v noci pohybovaly jen mírně pod bodem mrazu. Při této teplotě jsem raději na sebe vzala spodky a triko s dlouhým rukávem. Mohu říct, že i při nejnižších teplotách mi opravdu zima nebyla. Spacák tedy v pohodě splnil moje požadavky na minimálně teplotní komfort. Testování v nižších teplotách nás teprve čeká.

Vedle teploty jsou jedny z nejdůležitějších vlastností skladnost a manipulace se spacákem. S těmito vlastnostmi jsem u Topasu naprosto spokojená. Spacák se díky obalu perfektně balí, je lehoučký a nezabírá příliš místa. Je také vybaven dvěma očky, která jsou umístěna na boku spacáku. Ta slouží zejména ke správnému a snadnému skladování (pokud máte šanci ho doma zavěsit) nebo se také očka osvědčila při sušení a větrání spacáku během treku. Uvnitř je spacák vybaven uzavíratelnou kapsičkou.

Spacák je vyráběn ve dvou velikostech: do výšky postavy 195 a 185 cm. Já osobně bych celkem uvítala, kdyby se vyráběl také v menší dámské (dětské) velikosti. Při výšce postavy 162 cm, je spacák zbytečně dlouhý a u nohou tak uniká drahocenné teplo. Zip YKK je u tohoto spacáku po celé délce a lze si vybrat, zda chcete zip na pravé, či levé straně. Je tedy také možnost si spojit spacáky s vaším milým/milou či se spolu-vandrovníkem. Dá se otevírat jak ze spodu, tak z vrchu a je oboustranný. Jedná se o velmi kvalitní zip, který se nerozjíždí. Bohužel s touto výhodou souvisí i jedna nevýhoda a to, že pokud potřebujete zip rychle otevřít, je to téměř nemožné. Nevím, zda na to existuje nějaký grif, na ten já jsem ale nepřišla.

Zapínání je vybaveno také suchým zipem, který má bránit rozjíždění zipu. Zde musím podotknout, že suchý zip se začal asi po jednom týdnu používání párat. Tato vada byla způsobena nekvalitním zašitím. Nejedná se sice o nic závažného, ale musím to zmínit, jako nedostatek. Spacák je dostupný ve dvou barevných varinatách – šedé a modré.

Vnější i vnitřní materiál spacáku je na dotek příjemný, takže si člověk celkem užívá příjemný komfort po celodenním trekování.

Hodnocení: 85%

+

  • Vysoký teplotní komfort
  • Kvalitní materiál
  • Nízká hmotnost
  • Dobrá prodyšnost
  • Slušná sbalitelnost
  • Praktické doplňky (očka na zavěšení, kapsička)
  • Líbivý design

  • Velmi nesnadné rozepínání zipu
  • Krátká životnost suchého zipu

Spacák Topas hodnotím velmi kladně a vřele ho doporučuji všem, kterým záleží na skvělém poměru cena/výkon. Kdo však trpí častým nebo rychlým opouštěním spacího pytle, měl by zvažovat jinou volbu. Zip by se v takovém případě stal vaším úhlavním nepřítelem.

Doporučujeme.

Zdroje:

czechout.cz, pin guincz.cz, outdoorportal.cz, Tereza Hrušková, Petr Lehký

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 975  (12.3 %) od 2 609 

Porovnat

2 975  (9.61 %) od 2 689 

Porovnat

2 975  (9.28 %) 2 699 

Porovnat

1 390  (35.32 %) 899 

Porovnat

3 150  (14.95 %) od 2 679 

Porovnat

4 599  (18.05 %) 3 769 

Porovnat

1 790  (10.67 %) 1 599 

Porovnat

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat