Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Spacák Warg Microlite 1000

 

Obsah

 

Charakteristika


Název:

Microlite 1000

Výrobce:

Warg

Hmotnost: 1,1 kg
Vnitřní materiál Nylon
Vnější materiál Nylon Ripstop
Komfortní teplota 7 °C
Limitní teplota 2 °C
Extrémní teplota  -13 °C
Střih mumie

 

  • izotermická fólite RefleXtherm 
  • vysoká mechanická odolnost
  • anatomicky tvarovaná konstrukce u chodidel (footbox)
  • síťovaná kapsička na drobnosti
  • kompresní obal
  • jezdec zipu s Antibite krytkou proti zadrhávání 

 

Materiál

Spacák WARG Microlite už od pohledu zaujme svým vnitřním materiálem, na který jsem byla zvědavá. Izotermická fólie RefleXtherm totiž působí tak nějak kosmicky.

Měla jsem trochu obavy, jestli spát ve fólii nebude nepříjemné, zda nebude tvrdá, šustivá, podivně se shrnující, a tudíž tlačící a podobně. Faktem je, že materiál je na omak příjemný, měkký, vlastně vůbec nepůsobí jako fólie. A nešustí. Navíc díky perforaci je i prodyšný a paropropustný. Takže nemusíte mít strach, že byste se ráno cítili jako po noci v igelitu. Použití fólie jako vnitřní vrstvy považuji za fajn nápad, jak ušetřit na hmotnosti a zároveň zachovat nebo dokonce zvýšit tepelný komfort.

I vnější látka spacáku je příjemná na dotek. Ačkoliv ve mně na první pohled nevyvolávala přehnanou důvěru, během celého testování nedošlo k žádnému mechanickému poškození a materiál působí netknutě. Jedná se o Nylon 70 D 230T s ripstop úpravou a tedy zvýšenou tržnou pevností.


Deatil loga a vnitřní izotermické fólie

Co se týče izolace, celý spacák je vyplněn mikrovláknem Warmthal, které si ve srovnání s peřím lépe poradí s vlhkostí, a přitom zaručí dobrou výhřevnost i při sympaticky malém objemu. Pro letní toulky mi přijde mikrovlákno jako dobrá volba, kdy se nemusíte bát ani občasného zmoknutí a materiál spacáku je méně náročný na údržbu než peří. Ačkoliv osobně se řadím k péřovým nadšencům a jejich nízkou hmotnost a dobrou sbalitelnost syntetika těžko překoná, tady je díky fólii docíleno dle mého názoru dobrého poměru výhřevnost-objem/hmotnost.

 


V celém vnitřku podšitý izotermickou fólií

 

Střih a velikosti

Když jde o ušetření hmotnosti i velikosti balení, střih mumie je logickou volbou. Navíc při spaní nevyhříváte zbytečně objemný prostor. Při své výšce 162 cm jsem testovala verzi SHORT, která je pro postavy do 175 cm výšky a vyhovovala mi maximálně – délkou i šířkou. V prodeji jsou ještě další 2 délkové varianty tohoto spacáku, pro postavy do 195 cm a pak verze LONG pro dlouhány do 205 cm.


Celkový pohled

  


Jak se starat o spací pytel

Výběru spacího pytle jsme už několik článků v naší poradně věnovali. Dnes vám poradíme, jak se o spacák správně starat, aby dobře sloužil mnoho let. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Vychytávky

Kromě již zmíněné izotermické fólie mě zaujal ještě stahovací zateplený límec uvnitř spacáku. K jeho stažení slouží pevná kulatá šňůra se samosvorkou, stejně je tomu i u kapuce. Obě vleže nahmatáte bez větších obtíží, jen mi připadá, že stahování jde poměrně ztuha. Snad pokaždé mi trvalo, než jsem postahovala, co jsem chtěla a jak moc jsem chtěla.

Hlavní YKK zip je dvoucestný, což umožňuje spacák rozepnout i ze strany od nohou (zip nevede až úplně na konec spacáku, končí kousek nad kotníky). Táhlo horního jezdce je opatřené šňůrkou s plastovou koncovkou pro lepší uchopení a plastovou „antibite“ krytkou. Za mě prima detail, který zabrání vniknutí tkaniny do jezdce a také samovolnému rozepnutí zipu. Z vnitřní strany spacáku je pak celý zip ještě podšitý zateplenou légou.


Kvoucestný YKK zip s anitbite krytkou

 

Balení 

Kompresní obal patří k té části výbavy, která ve mně vyvolává spíše otázky. Jednak samotný materiál, který je lehký a tenký, čímž ve mně ale od pohledu nevzbuzoval důvěru. Což se ukázalo jako lichý odhad. Ke kompresi dojde stažením vrchlíku k druhé části obalu pomocí 4 popruhů zakončených trojzubou plastovou sponou. Nasadit celý vrchlík na spacák mě spíše zdržovalo, popruhy se mi motaly a vrchlík krabatil. Může to být ovšem dáno jen nezvykem anebo mou nešikovností.


Informace na obalu

 

Teplotní určení a používání 

Spacák jsem testovala během nastupujícího podzimu, takže jsem v něm vyzkoušela jak teploty nad jeho komfortem 7 °C, tak později i teploty kolem nuly. Spala jsem pod stanem na kvalitní nafukovačce a taky na matraci v chladu nevytopené podzimní chalupy. V létě (nebo mírném průběhu jara a podzimu) si dovedu vcelku klidně představit spaní v tomto spacáku pod širákem/ celtou / tarpem apod. Vlhkost, která se na něm vysrážela při spaní ve stanu, poměrně rychle uschnula, takže věřím, že s ranní rosou by to bylo podobné.

Kolem 7-10 °C jsem na sobě měla oblečené teplé ponožky, merino spodky a triko s dlouhým rukávem, při nižších teplotách jsem přidávala mikinu. Některé noci jsem měla kromě toho na hlavě čepici, protože kapuce už zevnitř není podšitá izotermickou fólií, a i když si nejsem jistá, zda nešlo o jakési placebo, zdálo se mi v ní chladněji. Navíc raději spím s hlavou mimo spacák, k čemuž ostatně docházelo i proto, že kapuce se mi shrnovala.


Testování pod stanem 

 

Hodnocení: 

+

  • izotermická fólie
  • vnitřní stahovací límec
  • kvalitní YKK zip s antibite krytkou 
  • anatomicky tvarovaný footbox

-

  • žádné

 

Závěrečné shrnutí

Nápad použít jako vnitřní vrstvu izotermickou fólii podle mě stojí za povšimnutí. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych po zapnutí se ve spacáku tak rychle cítila, jak se vyhřívá a že by mi v tenoučkém syntetickém spacáku bylo tak teplo. Fólie odvádí dobře svou práci a teplo, které vyzařujete, prostě zůstává s vámi. Vnější i vnitřní materiál spacáku je příjemný na dotek a potěší i kvalitní YKK zip a vnitřní kapsa na drobnosti. Uvedené teplotní rozsahy podle mě odpovídají a díky použitým materiálům je spacák nenáročný na údržbu. Máme zde tedy kousek, který nabízí příjemný poměr cena/ výkon a který bych s důvěrou sbalila třeba na letní potulku i do vyšších než českých kopců.


Rozložený spacák WARG Microlite 1000

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Blanka Zajacová, Svět outdooru

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 199  (27.29 %) 1 599 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Husky Frosty 2,5 2023

1 590  (20 %) 1 272 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

1 790  (52.01 %) od 859 

Porovnat

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (16.21 %) 1 499 

Porovnat

Nafukovací karimatka Easy Camp Hexa Mat

1 000  (40.1 %) od 599 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 2,5

1 489  (46.34 %) 799 

Porovnat