Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Strava Adventure Menu Lightweight

Nevíte co praktického k jídlu vzít s sebou na cesty? Přečtete si recenzi na hotová jídla značky Adventure Menu Lightweight a zjistěte jak chutnají nebo jak se připravují.

       

  Obsah

Řada Lightweight od značky Adventure Menu nabízí první vakuově sušené jídlo na světě, jídlo, které bude ultralehké, skladné a přitom chuťově i výživově plnohodnotné. Jídlo je možné připravit zalitím horké vody (8-10 min. u hlavního jídla) nebo i studené při použití speciálního ohřívacího sáčku Zipper-bag (není součástí balení), samoohřevné kapsle (není součástí balení - cca 25 min.).

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Vojtěch Dvořák

Vojta je nadšeným horolezcem a lyžařem. Přestěhoval se z kraje vinic a meruněk do Krkonoš, kde to má kousek na hřebeny, na oblíbený Prachov nebo do Adršpachu. Spoluautor metodických materiálů Singing Rock a Hudy, autor nekonečného komiksu Wattovo okénko a lezecké metodiky v časopisu Montana. Lektor a člen Metodické komise ČHS.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Různé druhy (11 druhů)

Výrobce: 

Adventure Menu

Hmotnost: od 75 g
Druh vaření: Expediční vaření
Trvanlivost: Až 5 let
Vegetariánská jídla: Ano
Počet porcí v balení: 1
Výběr ze dvou velikostí: Ano

 

  • snadná příprava
  • mimořádně lehké - hmotnost před přípravou jen 77 g
  • široký výběr jídel
  • jídlo připraveno pomocí vakuového sušení
  • možnost ohřevu jídla bez použití ohně, vařiče a nádobí, pomocí samoohřevné kapsle
  • plnohodnotné jídlo, bez použití polotovaru
  • trvanlivost až 5 let
  • skladování až do 30 stupňů!

 

Strava Adventure Menu Lightweight je lehká, výborně chutná a díky vakuování zabírá opravdu málo místa. Vše je možné ohřát i bez použití vařiče a ešusu. Adventure Menu aktuálně nabízí 11 druhů jídel a to sice 9 hlavních chodů a 2 polévky. Navíc si můžete zvolit dvě velikosti – Standard a Big portion.

 

První dojem

Vakuovaný obal zaručuje malý objem balení. Například na obalu ADM Kuřecí supreme s ratatouille je uvedena hmotnost 75 g vs. 400 g hotového jídla – Standard portion. Balení Adventure Menu je praktické. Jídla Vacuum Dried Testy jsou kromě dobré skladnosti také extrémně lehká, protože je jídlo sušené mrazem. 

 

Chuť a hodnocení přípravy

Jídla Adventure Menu Lightweight chutnají skvěle. Příprava je nenáročná a funguje i se studenou vodou za pomocí ohřevných sáčků. V terénu si tak připravíte jídlo naprosto bez starostí.

obr.: rysky na zalévání

 

Nabídka jídel

Adventure Menu Lightweight aktuálně nabízí 11 druhů jídel, konkrétně 9 hlavních chodů a 2 polévky. Vybrat si navíc můžete ze dvou velikosti – Standard nebo Big portion

Na obale najde kromě názvu, obrázku a označení 100 % Natural i rozlišení, o kterou z velikostí se jedná. Zároveň je uvedena hmotnost suché směsi a hotového jídla.

 

Co je uvedeno na obale?

Na zadní straně si můžete přečíst návod na přípravu, vyživové hodnoty, složení v několika jazycích a nechybí ani označení partnerství s 1 % FOR THE PLANET – Each bite you eat gives back a Red Bull X Alps – Salzburg to Monaco. Dále je uvedena trvanlivost, kontakt a výzva ke sdílení na Instagramu @adventuremenu.

 

 

Návod na přípravu

Na obale jídel Adventure Menu jsou uvedeny také piktogramy přípravy jídla. Je z nich jasné, že potřebujete vodu o teplotě 90 – 100 °C, otevřít balení, zalít uvedené množství vody nebo po rysku uvnitř balení následně promíchat, uzavřít pomocí zipu, nechat stát 2-10 minut a pak už jen začít jíst.

obr.: odtržením dalšího dílu obalu vytvoříte lepší přístup k jídlu i normální lžící

 

Příprava za pomocí ohřevných sáčků

Pokud se rozhodnete, že svou porci ohřejete pomocí ohřevné kapsle, doporučujeme pečlivě nastudovat návod k použití, jelikož z některých piktogramů není úplně jasné, o který pytlík nebo sáček se jedná.

Pro přípravu pomocí ohřevných sáčků potřebujete odolný sáček pro vložení ohřevného sáčku, stravu v originálním balení a nalití vody. Poté stačí vyčkat přibližně 12 minut.

Během testu jídel značky Adventure Menu bylo vyzkoušeno ohřívání jídla Vacuum Dried Tasty. Zajímalo nás, jak ohřát tuto sušenou stravu. Postup byl následovný – nejprve je na řadě nalití množství vody do sáčku s jídlem. Množství vody nemusíte nějak odměřovat, protože je uvnitř obalu vyznačená ryska.  Po zalití vodou je nutné ohřevný sáček vložit do ohřívacího obalu (v nabídce jsou dvě velikosti podle toho, jestli ohříváte malou či velkou porci). Dále na něj postavte zipem uzavřený sáček a nakonec přilijte 60 ml vody. Toto množství naměříte pomocí obalu na ohřevný sáček s ryskou.

 

Průběh ohřívání

Ohřívání začalo téměř hned a proces můžete pozorovat přes transparentní část v ohřívacím sáčku. Celý sáček je uzavřen a páry odcházejí přes malý speciální otvor. Přibližně po 20 minutách, což je o něco více než u jídel Ready To Eat, bylo jídlo připraveno. Pro jistotu můžete obsah ještě zamíchat a dát dohřát.

 

Popis jídel a naše dojmy

 

Název

 

 Hodnocení

 

Texas Chilli Con carne

 

Jídlo je chuťově dobré, minimálně ostré a fazole byly měkké.

Chicken Supreme with Ratatouille

Velké kusy kuřecího. Některé tak velké, že měly problém změknout. Doporučuji velké kusy rozlomit nebo po zalití je rozdělit lžící. Zelenina  velmi dobrá. Nepoznal bych, že ji někdo připravil zalitím horkou vodou.

Kuře Tikka Masala s rýží basmati 

Na obale byly uvedeny dvě papričky, ale jídlo bylo ostré příjemně. Kolegyně, která nerada pikantní si nestěžovala a jídlo jí chutnalo.

Kuře Korma s rýží Basmeti

Velmi dobré. Stejně i ve verzi READY TO EAT.

Krémová míchaná vejce se šunkou a sýrem

Chuťovka, která vám ze snídaně udělá zážitek. V kombinaci s kouskem chleba, ovesnou kaší a černým kafem můžete vyrazit po snídani do severní stěny Eigeru.

Penne s boloňskou omáčkou a parmezánem

Obyčejně se jedná o klasiku z uvařených těstovin s omáčkou ze sklenice. V tomto případě ale celé jídlo váží 105 g a nemusíte vařit těstoviny.

Fusili se špenátem a vlašskými ořechy 

Veganská verze bez masa. Skvělá kombinace česneku, špenátu, chilli a vlašských ořechů. Doporučuji zařadit do jídelníčku jako změnu či překvapení. Jedna paprička ze tří na obale odpovídá ostrosti.

 

Výrobci bych doporučil raději na obaly doplnit malý text: „Návrh na servírování“, protože fotografie jídla na obale nevypadá přesně tak, jako po uvaření v sáčku, i když chutná opravdu skvěle. 

 

Zajímavosti o technologii používané při výrobě

Lyofilizace nebo-li vysušení mrazem je velmi časově a energeticky náročný proces. Vařící jídlo se nejprve musí šokově zmrazit na cca -50 °C, aby se poté opět zahřívalo na +40 °C. Neskutečná spotřeba energie tohoto procesu přivedla Adventure Menu k přemýšlení, jak ušetřit.

Celý rok se zabývali zkoušením a experimentováním se zkušebním lyofilizátorem. Po několika měsících a neúspěšných cyklech nakonec dosáhli skvělého výsledku – lehké jídlo o původním objemu, které rychle rehydruje vodu zpět a dobře chutná.

Dosáhli toho, že zkrátili dobu sušení o 5 hodin a ušetřili 30 % spálené energie. Novou technologii nazvali Vaccum Dried Tasty.

obr.: obsah sáčku Adventure Menu před zalitím horkou vodou

 

Hodnocení: 98 %

  • velké kusy masa a zeleniny
  • jednoduchá příprava
  • ryska na vodu uvnitř obalu
  • dvě úrovně odtrhnutí obalu
  • možnost přípravy i se studenou vodou
  • dvě velikosti (Standart, Big Portion)

-

  • jídlo po uvaření nevypadá tak, jako na fotce na obale

obr.: set pro přípravu pomocí ohřevných sáčků

 

Závěrečné shrnutí

Jídla značky Adventure Menu jsou velmi praktická nejen kvůli jednoduché přípravě, ale také díky praktickému obalu, malému objemu a nízké hmotnosti. Na cestách jistě oceníte plnohodnotné teplé jídlo, které připravíte během několika minut. Strava je chutná a značka nabízí docela široký výběr hlavních chodů. Pokud s sebou nechcete brát vařič a ešus, je možné jídlo ohřát pomocí ohřívacích sáčků. Produkty nemají žádná negativa, pouze bych výrobcům doporučil, aby raději na obaly doplnili malý text: „Návrh na servírování“, protože fotografie jídla na obale nevypadá přesně tak, jako po uvaření v sáčku, i když chutná opravdu skvěle. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Vojtěch Dvořák

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.