Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Ultralehký stan Warg Lightrek 2

Trendem posledních let je minimalismus. Ultralehký stan od značky Warg váží 1,45 kg a jeho kvality otestovala naše testerka Kamča.

 

Obsah

 

Úvod

Vyrážíte zanedlouho na trek a uvažujete o koupi nového stanu, díky kterému byste ušetřili hmotnost a místo v batohu? Zároveň aby byl dostatečně velký pro vás i vašeho parťáka? Jeden takový, který nabízí kompromis mezi váhou a velikostí, jsem měla možnost otestovat. Jak obstál stan Lightrek 2 od značky Warg a jestli je to i pro vás správná volba? To vše se dozvíte o pár řádků níže.

 

Charakteristika


Značka:

Warg
Hmotnost: 1,45 kg
Počet osob: 2 osoby
Typ stanu: turistický / ultralehký
Typ konstrukce: kopule
Materiál konstrukce stanu: dural
Materiál podlážky: polyester
Materiál tropika: nylon
Rozměry stanu: 270 x 320 x 120
Rozměry ložnice: 215 x 115 x 105

 

  • ultralehký dvouplášťový stan 
  • hmotnost pouze 1450 g
  • možnost postavit pouze tropiko nebo pouze ložnici 
  • nylonové tropiko s ripstop úpravou
  • ventilační otvor
  • kompresní obal s DWR úpravou
  • 8 kotvících šňůr
  • součástí balení: 16x odlehčený duralový kolík 
  • nutno stavět na trekových holích nebo stanových tyčkách (není součást balení)

 

O značce

Warg svou výrobu zaměřuje na vybavení pro dobrodruhy, kteří rádi tráví čas v horách a přírodě. Pod hlavičkou této značky naleznete kromě stanů i kvalitní outdoorové vybavení za příznivé ceny – od nádobí, vařičů, přes spacáky, karimatky a péřové bundy až po batohy či trekingové hole. Zejména péřové spací pytle v poměru cena / výkon mile překvapují.

Značka je relativně mladá, ale dynamicky se rozvíjející. S tím se rozrůstá i její sortiment o další škálu kvalitních produktů.

 

Proč právě Warg Lightrek 2?

Warg Lightrek 2 jsem si vybrala, protože jsem hledala ultralehký a skladný stan pro dva – na treky „nalehko“ i pro dálkové túry. Takový, který by měl jednoduchou konstrukci s možností stavby na hůlky, bez nutnosti s sebou brát i stanové tyčky, které jsou do batohu často neskladné.

 

První seznámení 

Stan je zabalen v lehkém obalu, který má DWR úpravu proti pronikání vlhkosti. Obal na první pohled nepůsobí nijak malého rozměru, ale dá se stáhnout dvěma všitými stahovacími pásky, díky kterým lze stan také snadno uchytit vně batohu. Obal je zakončen stahovací šňůrkou. Vhodnější by v tomto případě bylo provedení na způsob roll topu, do kterého by se stan dal lépe zkomprimovat. Součástí balení je tarp/tropiko, moskytiéra/ložnice, 16 kusů odlehčených duralových kolíků “Y“ tvaru a velké množství šňůr na vypnutí stanu. Na stanu je všitá spousta oček pro variabilitu vypnutí proti větru, tudíž by i takto jednoduchá konstrukce měla obstát v silnějším větru.

 

Samostatná stavba stanu 

V balení nenaleznete stanové tyčky, jak je tomu u většiny stanů zvykem. Lightrek 2 je určen pro stavbu na trekingové hůlky. Právě tuto variabilitu konstrukce shledávám jako velké plus. Hůlky nosím na větší treky vždy s sebou – při nesení větší zátěže na zádech šetří moje kolena do kopců a na nerovnoměrných kluzkých cestách jsou skvělou oporou při seběhu. Tedy nahrazením stanových tyček hůlkami šetřím dalších pár gramů.

V případě, že preferujete chůzi bez hůlek či je z nějakého důvodu nechcete brát s sebou, lze dokoupit dvě jednoduché lehké stanové tyčky určené právě pro stavbu tarpu. Stavba probíhá obdobně jako s hůlkami.

 

Stan můžete postavit na tři různé způsoby dle užití. Vždy začínejte se stavbou vnějšího tarpu / tropika, kde se do středu vchodové části uchytí hůlka. Poté je zapotřebí řádně vypnout stan do stran pomocí kolíků. To samé zopakovat na druhé straně. Staví se lépe ve dvou, ale zvládnete ho postavit i sami raz dva. Takto postavený tarp může posloužit jako plnohodnotný přístřešek pro spaní a ochrana proti dešti.

Pokud stavíte stan někde na mokré louce či v blízkosti vody, kde by hrozilo nespočet komářích štípnutí, je na místě vybalit také moskytiéru / vnitřní ložnici. Ta se jednoduše připne zevnitř tarpu na připravené úchyty. Poté Lightrek 2 plní funkci dvouplášťového stanu.

V případě, že vás čeká jasná noc pod hvězdami a přes tarp byste na ně neviděli, lze postavit i samotnou moskytiéru. Ta ochrání před hmyzem a lehkou ranní rosou, vy se ale můžete nerušeně kochat! :)

 

Malý stan po sbalení, prostorný po postavení 

Důležitým parametrem každého stanu je prostor uvnitř. Lightrek 2, jak už název napovídá, je určen pro dvě osoby. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se v něm komfortně vyspí dvě osoby i pokud jsou většího vzrůstu a mají nafukovací karimatky. Rozměry stanu najdete výše ve specifikaci.

Moskytiéra kopíruje rozměry tarpu/tropika, tedy prostor nijak výrazně neubírá. Do předsíně se vejde i větší batoh o velikosti 60 litrů. Předsíň nemá všitou podlážku, ale mně se osvědčilo dávat batoh do pláštěnky. Ta během dne oprší nebo ji opláchnu a batoh zůstává stále čistý. Zároveň nehrozí riziko, že by se přes švy podlážky dostala voda do ložnice.

 

Jediné, co mi jako součást stanu scházelo, je podlážka pod samotnou ložnicí, aby by ji chránila proti oděrům od kamenů a větviček. To lze snadno vyřešit dokoupením fólie např. Tyvek DuPont, která funguje jako alternativa k podlážkám pod karimatku či stan. Mezi trekaři je známá zejména pro svou nízkou hmotnost, voděodolnost a cenovou dostupnost. Zkrátka, lze ji sehnat za pár korun a plnohodnotně stan doplní.

 

Konstrukční vychytávky

Tarp má na vnější straně všitý dostatek oček pro uchycení lanek a vypnutí stanu do všech směrů. Co oceňuji, jsou opravdu dlouhá lanka, která jsou nastavitelná. Tudíž mají dostatečný rozsah pro zatlučení kolíků na vhodném místě. V balení naleznete 16 kusů lehkých duralových kolíků tvaru „Y“. Pro stavbu stanu jich budete potřebovat minimálně 6.

Vnitřní moskytiéra je s dvoucestným zipem. U každého vchodu jsou všity dvě kapsy, jež skvěle poslouží pro odložení věcí, které potřebujete mít v noci či ráno po probuzení u sebe.

Jak již bylo zmíněno výše, stan je určen pro stavbu na hůlky. Pro jejich uchycení je v horní části tarpu očko, včetně přezky pro napnutí moskytiéry. V dolní části je pružná gumička pro dotažení. Hůlka díky tomu zůstává ukotvena stále na stejném místě bez možnosti zborcení i se stanem :).

 

Další výhodou jsou dva vchody. Pokud je ve stanu horko, můžete si pohodlně otevřít svůj vchod či jít na čerstvý vzduch, aniž byste někoho vzbudili. Na tarpu jsou také krytá odvětrávání u každého vchodu.

 

Materiál a odolnost

Tarp je vyroben z nylonu s oboustranným silikonovým zátěrem, díky čemuž je odolnější proti oděru a zároveň lehčí než polyester. Vodní sloupec tarpu je 3 000 mm. Velkou výhodou je nenasákavost a výborná nepropustnost. Švy jsou šité speciální nití, která v případě vlhkosti nabude na objemu a vyplní prostor vpichu proti pronikání vody, takže není zapotřebí švy dodatečně silikonovat. I když i to je možné.

Podlážka ložnice má polyuretanový zátěr a má odolnost 10 000 mm. Vše, včetně duralových kolíků, je uloženo v kompaktním obalu s DWR úpravou proti vlhkosti.

 

Hodnocení: 97 %

+

  • Nízká hmotnost (ultralight)
  • Prostornost
  • Stavba na trekingových hůlkách
  • Variabilita využití - pouze moskytiéra, pouze tarp či dvouplášťový plnohodnotný stan
  • Dva vchody
  • Boční odkládací kapsy
  • Odvětrávání 

-

  • Součástí balení není podlážka pod stan

 

Závěrečné shrnutí

Stan se svou celkovou hmotností 1450 gramů a použitými materiály řadí mezi vyšší třídu ultralehkých stanů určených pro dva. V případě, že vám stačí vzít s sebou na túru pouze vrchní část, tj. tarp s kolíky na uchycení, dostáváte se pod hmotnost 800 gramů, což na ochranu před deštěm není vůbec špatné.

Stan se staví pouze na trekingové hůlky a není nutnost s sebou brát další stanové tyčky pro uchycení. Konstrukce je dostatečně stabilní a díky množství lanek a duralových kolíků lze i dobře vypnout proti nárazovému větru.

Na trhu se objevují podobné stany dané kategorie od čínských výrobců. Tento je dle mého názoru předčil v kvalitě použitých materiálů. Zároveň při koupi na českém trhu je možné si ho vyzkoušet a prohlédnout například na Výstavě stanů či v případě potřeby zažádat o reklamaci nebo řešit opravu, což při zakoupení z Číny nelze.

Stan je určen pro všechny dobrodruhy, kteří rádi vyráží na treky „nalehko“ i „natěžko“, kde ocení jeho kompaktnost, variabilitu a nízkou hmotnost, to vše za příznivou cenu.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková 

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

7 999  (50.01 %) 3 999 

Porovnat

1 399  (50.75 %) 689 

Porovnat

23 190  (38.34 %) 14 299 

Porovnat

3 499  (47.44 %) 1 839 

Porovnat

3 999  (12.5 %) 3 499 

Porovnat

Trekové hole Leki Eagle

1 289  (29.48 %) 909 

Porovnat

12 219  (45.58 %) 6 649 

Porovnat