Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Warg Skitour Fastlock

V dnešní recenzi prověřila naše testerka hole od značky Warg. Jaký bude její verdikt?

 

Obsah

 

Úvod

Pokud hledáte univerzální hole na skialpy, sněžnice a zimní či letní turistiku zároveň, pak jsou hole Warg tou pravou volbou pro vás. Nutno na začátku podotknout, že hole jsou určeny spíše pro lidi vyšší postavy. Testování proběhlo v zasněžených Jeseníkách. Pojďme se společně podívat, jak si samotné hole při testování v horském prostředí vedly.

 

Charakteristika


Název:

Skitour Fastlock
Výrobce: Warg
Délka holí: 145 cm
Hmotnost (pár): 460 g
Materiál tyčí: Aluminium
Hrot: karbid
Rukojeť: Pěna
Rozsah délky  120 - 145 cm 

 

  • dvoudílné teleskopické hole
  • nastavitelná délka 120 - 145 cm 
  • pohodlná rukojeť s prodloužením do strmého terénu
  • hliníkový klip pro aretaci délky
  • nastavitelná poutka
  • hrot z karbidu
  • pohyblivý košíček

 

Délka holí

Hole jsou teleskopické, dvojdílné. Jejich nastavitelná délka je od 120 cm do 145 cm. Jak již bylo řečeno, hole na skialp jsou trochu delší než běžné trekové hole. Nižší výška holí nastavit lze, ale pouze odhadem, bez nakreslené stupnice. Nastavitelnou délku holí ocení hlavně skialpinisté, kteří si volí délku holí podle sklonu terénu. Míra je nakreslená na holích po jednom centimetru. Na opačné straně holí je praktická stupnice podle výšky postavy. Stupnice začíná číslem 185 centimetrů a končí na čísle 227 centimetrů. 


Aretační systém

 

Sbalené hole měří 88 centimetrů, což je pro skialpinisty méně podstatné číslo, protože hole téměř neodkládají. Pro zajištění (aretaci) zvolené délky holí slouží duralový klip – zámek „fastlock“, který se lehce ovládá i v nepříznivých podmínkách a v rukavicích.

Obecně dvoudílné hole měří sbalené více než hole trojdílné, ale na druhou stranu mají méně „zámků“ a to znamená, že jsou méně náchylné k povolování aretačního systému vlivem mrazu. V případě holí pouze na turistiku, bych volila kratší délku sbalených holí, které v případě potřeby mohu připnout na batoh. V mém případě mi hole na batohu při turistice spíše zavazely. Primárně jsou však hole určeny na skialpinismus, pro který je délka sbalených holí naprosto v pořádku.

Hole jsou velmi pevné, nijak nevibrují (ani na ledu, ani na asfaltu) a jsou stabilní, což ocení především muži při výstupu.


Sbalená a nejvyšší možná délka holí

 

Rukojeť

Díky ergonomicky tvarované rukojeti nám hole padnou nejen do oka, ale i do ruky. Hole mají prodlouženou rukojeť, kterou ocení hlavně skialpinisté při traverzu strmého svahu. Prodloužená část je z příjemného pěnového materiálu. Osobně bych však ocenila rukojeť o něco delší. V rukojeti je schovaný jednoduchý mechanismus pro nastavení velikosti poutka. Rozsah poutka je veliký, při testování bylo -8°C a vešla jsem se i v objemných rukavicích. Jediné co bych u poutek vytkla je, že se mi při výstupu několikrát poutka sama povolila. Poutka nejsou nijak polstrovaná, jsou látková s nápisem značky Warg.


Prodloužená rukojeť

 

Košíček a hrot

Hrot je vyroben z karbidu a skvěle drží i na zledovatělém terénu. Košíček je široký, což oceníte v hlubokém sněhu. Zároveň je pohyblivý a při výstupu do kopce se přizpůsobí sklonu svahu. Součástí balení jsou i gumové krytky na hroty pro případ použití holí na turistiku.


Pohyblivý košíček

 

Hodnocení: 75 %

+

  • pohyblivý košíček, který se při výstupu přizpůsobuje sklonu svahu
  • snadno nastavitelná délka holí 
  • rychle nastavitelné poutko
  • cena
  • design holí

-

  • celková délka holí při jejich sbalení
  • hmotnost je 540 g, výrobce uvádí 460 g

 

Závěrečné shrnutí

Vzhledově se mi hole velmi líbí, jsou decentní. Barevně jsou černo-oranžové. Oranžovou barvou jsou pouze nápisy na holích: Warg a Skitour. Celá délka holí je potištěna vrstevnicemi. Hole jsou určeny spíše pro muže vyšší postavy. 

Hole Skitour Fastlock bych určitě doporučila začátečníkům jak na skialpinismus, tak na turistiku. S produktem jsem byla spokojená. Poměr ceny a kvality je naprosto v pořádku. Myslím, že v podobné cenové relaci moc podobně kvalitních holí na trhu nenajdete. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Gabriela Weissová

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

2 290  (39.78 %) 1 379 

Porovnat

Skládací lopata Warg Frysnow

999  (40.04 %) 599 

Porovnat

14 300  (20.01 %) 11 439 

Porovnat

5 390  (36.38 %) od 3 429 

Porovnat

2 399  (37.93 %) 1 489 

Porovnat

2 990  (25.12 %) 2 239 

Porovnat

5 640  (25.9 %) 4 179 

Porovnat