Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

7 nejdůležitějších věcí pro přežití v přírodě

Nejdůležitější věci pro přežití v přírodě ve 3 různých variantách - od minimalisty přes zlatý střed až po high-tech.


Obsah

Člověk v přírodě vždy zvládl přežít s minimem vybavení a někteří tento minimalistický přístup praktikují i nadále. Doba je dnes ale jiná a většina z nás s sebou do lesa i na hory nosí solární panely, nesfouknutelné sirky, téměř laboratorní filtry na vodu a spoustu dalších high-tech vychytávek. Jelikož nejde říct, která cesta je správná, rozhodli jsme se v tomto článku ukázat extrémy 7 vychytávek pro přežití. Zajímá vás, jak přežít v divočině? Pojďme se podívat, jak může každá věc vypadat v high-tech verzi, co je zlatý střed a jak se s tím mohou poprat zarytí minimalisté. 

1. Rozdělání ohně

Oheň jde rozdělat mnoha způsoby od křesání dvěma křemeny přes nesfouknutelné sirky až po tryskové zapalovače. V outdoorovém vybavení velkou popularitu získala magnéziová křesadla, která nemohou navlhnout jako sirky, nedojde jim plyn jako zapalovačům, potřebujete jen hrst suchého troudu. 

  • High-tech

Tryskový zapalovač PowerLighter III od renomované značky Primus nabízí neuvěřitelný výkon a plamen o teplotě 1300 °C, se kterým bude rozdělání ohně úplná hračka za každého počasí.

  • Zlatý střed

Light My Fire je švédská firma proslulá kvalitními křesadly, která nabízí 12 000 škrtnutí a jiskry o teplotě 2980 °C.

  • Minimalista

K čemu se snažit škrábat nějaké tyčinky? Stačí mi najít si dva křemeny a praštit s nimi o sebe! Při nejhorším to prostě zvládnu bez ohně.

 

2. Filtrace vody

Kvalita vody v přírodě se zhoršila. V české kotlině nikdy nevíte, co chataři do bystřin vypouští, o řekách a rybnících ani nemluvě. Střevním potížím se většina z nás chce vyhnout za každou cenu, a proto vznikla široká nabídka filtrů na vodu. Ty se v posledních letech staly extrémně populárními a můžeme je zařadit mezi vybavení pro přežití.

  • High-tech

Pumpičkový filtr, který napojí skupinu žíznivých horalů. MSR Miniworks s keramickým filtrem z vody odstraní bakterie a nečistoty rychlostí 1 litr za minutu a aktivní uhlí naváže nebezpečné chemikálie.

  • Zlatý střed

Pro jednoho zcela dostatečný Sawyer Mini. Stačí našroubovat na PET lahev a mačkat vodu zbavenou bakterií s účinností 99,9999 %.

  • Minimalista

Naši předci si vodu nefiltrovali a já s tím rozhodně nebudu začínat. Budu si vybírat kvalitní vodní zdroje jako studánky a rychle tekoucí potoky nebo si vodu převařím. Však on si to žaludek přebere!

   

 

90 % turistů neumí používat filtr na vodu. Jak jste na tom vy?

Filtr není hračka, ale laboratorní vybavení. Nehazardujte se svým zdravím a dodržujte tyto zásady.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

3. Zdroje energie

Doba se změnila a dnes je prakticky nemyslitelné vyrazit do lesa bez mobilu, chytrých hodinek, foťáku nebo dronu. Jak ale všechnu tu elektroniku udržet při životě v divočině, kde zásuvky na stromech nerostou? Už i na tuto otázku lidstvo našlo odpověď.

  • High-tech

Výstřel moderní technologie CampStove 2 od BioLite vytváří energii z tepla uvolňovaného hořením. Stačí nalámat pár klacíků a dobít svou elektroniku bez závislosti na slunci.

  • Zlatý střed

Solární panely jsou dostupnější než kdy jindy. Goal Zero Nomad s výkonem 7 wattů je ideální pro všechny turisty, kteří si bez Mapy.cz a několika selfíček nedokáží představit žádný výlet.

  • Minimalista

Ehm a teď vážně. Co bych s tou elektřinou jako asi dělal?

 

4. Světlo

Posvítit si potřebujeme na štrachání ve stanu stejně jako při nočním výběhu. Od plechových svítilen na 2 buřtíky jsme ušli pořádný kus cesty. Dnes tu máme úsporné LED diody Cree s několikanásobnou svítivostí a dobíjecí akumulátory.

  • High-tech

Petzl NAO+ je technologickou špičkou mezi čelovkami. Detailní ovládání režimů a informace o výdrži v mobilní aplikaci, rozsah 320 - 750 lumenů s dobou provozu až 20 hodin.

  • Zlatý střed

Čelovka Ledlenser MH6 za tisícovku s výkonem 20 - 200 lumenů v drtivé většině případů úplně postačí. Možnost ostření kuželu světla pomocí čočky a IPx6 ochrana proti vodě jsou už jen příjemným bonusem.

  • Minimalista

Stačí mi půl hodiny ve tmě a moje oči si zvyknou natolik, že svítilnu vůbec nepotřebuji. Vždyť člověk se narodil s nočním viděním, tak proč utrácet?

   

 

Jak vybrat čelovku?

Nevíte, jak vybrat tu správnou čelovku? Potřebujete se zorientovat v lumenech, dosvitu a dalších parametrech čelovek? Poradíme jak na to.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

5. Nůž

Už od pravěku zcela nezbytná pomůcka pro přežití. S ostrou čepelí a trochou cviku si zvládnete obstarat vše potřebné - teplo, jídlo, vodu i přístřešek. Rostoucí kvalita oceli a technologický rozvoj nožířského řemesla dnes umožňuje vyrábět skutečně univerzální nástroje.

  • High-tech

Není to vždycky tak, že čím našlapanější, tím lepší. Česká značka Acta Non Verba vyrábí nože s dokonalým dílenským zpracování a od začátku navržené k hrubému používání po dlouhé roky. Nůž P200 s kydexovým pouzdrem a doživotní zárukou je toho důkazem.

  • Zlatý střed

Legenda mezi survival noži vytvořená ve spolupráci s Bearem Gryllsem nadchne všechny zálesáky. Nůž Gerber BG Ultimate SE s kombinovaným ostřím z nerezové oceli je základem, ale hodit se může i kladivo, kopí, píšťalka, brousek nebo kus paracordu.

  • Minimalista

Nůž na výpravách obvykle nepotřebuji, na ukrojení chleba mi stačí rybička. A když jdu tábořit, beru lovecký tesák po dědovi s rukojetí z paroží. S ním zvládám opravdu všechno.

   

 

Jak vybrat ten správný nůž v 10 krocích

Až dočtete následujících 1200 slov, zvládnete si vybrat nůž přesně podle vašich potřeb.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

6. Lékárnička

Často podceňovaná součást vybavení při výletu do přírody. Nikdy nevíte, co se může přihodit a pomoc je často několik hodin daleko. Ale kdo z nás je lékárník, aby si nakoupil a poskládal vše potřebné pro první pomoc?

  • High-tech

První pomoc LifeSystem Mountain Leader pro horské vůdce obsahuje vše, co můžete na vrcholcích hor k ošetření až 14 členné skupinky potřebovat. Vše bylo navíc konzultováno se zkušeným expedičním lékařem.

  • Zlatý střed

K základnímu ošetření v české "divočině" postačí kapesní lékárnička Pocket s pár obvazy a náplastmi. V obale se najde trocha místa i na léky či vybavení, bez kterého se neobejdete.

  • Minimalista

Všechno, co bych mohl potřebovat, mám v kápézetce - dvě náplasti, jeden aspirin, sáček se Smectou, obvaz, kapku jodisolu a jehlu.

   

 

Lékárnička a jak ji sestavit v 10 minutách

Bezmoc. To je jediný pocit, který vámi rezonuje ve chvíli, když přiběhnete k zraněnému člověku a máte pouze holé ruce. V tomto případě platí více než jindy - štěstí přeje připraveným.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

7. Ponožky

Jak říkal poručík Dan mladému Forestovi: „Ponožky jsou základ. Chce to pořádnej tlustej erár.” Eráru už sice odzvonilo, ale ponožky jsou i nadále základem pro každého turistu. A věřte nám, že o dnešních možnostech se nám dříve ani nesnilo.

  • High-tech

Nepromokavé ponožky Sealskinz se skládají ze 3 vrstev - vnitřní vrstva s merino vlnou zajistí maximální pohodlí, ve středu je nepromokavá leč prodyšná membrána a zvenku najdete odolný úplet z polycotonu a nylonu. 

  • Zlatý střed

S merinovými ponožkami vedle nešlápnete. Zulu Merino Men nabízí maximální pohodlí díky rychlému odvodu vlhkosti, plochým švům na prstech a propracovanému lemu je oceníte na každém výletě.

  • Minimalista

Nosím bavlňáče z tržnice a nikdy jsem puchýře neměl. Stačí si je při pochodu pravidelně měnit. Jo a ještě k těm nepromokavejm fuskám - mně v dešti stačej mikrotenový sáčky. Navlíknu je přes suchý ponožky a strčím do bot. Nic to nestojí a poslouží to stejně!

 

Ať už si rádi připlatíte za kvalitní vybavení našlapané technologiemi pro maximální komfort nebo se spokojíte s málem a často improvizujete, děláte to správně! Každá z cest má své výhody i drobná úskalí, ale to nejdůležitější je, že vám přináší radost!

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: unsplash.com, pixabay.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

Dámské 3/4 legíny Dare 2b Born To Shine 3/4

2 099  (64.79 %) 739 

Porovnat

Dámské šaty Warg M-Boo 190 W

1 699  (23.54 %) 1 299 

Porovnat

Dámské tílko MOOA Beth

790  (41.9 %) 459 

Porovnat

6 599  (14.85 %) od 5 619 

Porovnat

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat