Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Batoh Thule Accent 28L černý

Dnes tu máme batoh Thule s určením trochu jiným, než obvykle. V našem testu totiž nevyrazíme do hor, ale na cestu do práce.

       

  Obsah

Thule Accent 28 l není batohem na túry, nepřipnete na něj cepín, ani nezafixujete helmu na lezení. Accent není z řady Thule batohů určených do přírody, ale spíše na obchodní jednání nebo jako ideální nosidlo do práce. A že tyhle batohy Thule opravdu umí, už jsem se přesvědčil u mého EnRoute 20 l. V první řadě tady jde o výborně promyšlenou organizaci složek v kapsách, v prostoru batohu. Potřebujete dobře a hlavně bezpečně uložit a přenášet notebook nebo tablet, mít na dobrém místě dokumenty a vyznat se uvnitř batohu doslova poslepu. Nejen to musí splňovat dobře navržený a vymyšlený business batoh. Tak se na něj pojďme podívat náležitě zblízka.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Accent 28 l

Výrobce: Thule
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 1,14  Kg
Rozměry: 31 x 26 x 51 cm
Objem: 28 l
Materiál: Polyester 1680D
Počet kapes: 7
Přední komor: 1
Pláštěnka: Ne
Příprava na hydrovak: Ne
Kapsa na notebook Ano

 

  • stylový a pohodlný
  • široký otvor ve tvaru písmene U
  • polstrované komory na notebook a tablet
  • nastavitelný hrudní popruh
  • ramenní popruhy potažené EVA materiálem
  • síťované kapsy na drobnější předměty
  • skrytá kapsa SafeZone pro cennosti či telefon
  • velká boční kapsa
  • malá kapsa na boku a na vrchu
  • boční kapsa na láhev

 

Vnitřní rozložení a organizace

Batoh působí velmi elegantně, až decentně. Na jeho černém provedení svítí pouze logo. Působí dojmem, že máte před sebou objemově slušný a vizáží designový batoh na cestu do práce, do kterého se vejde všechno to, co v kanceláři potřebujete.

Thule jako vždy dominuje originálním pojetím zipů, vlastně bych řekl, že zavíráním svých zavazadel celkově. Když si vezmu turistické batohy, pak objevujete neuvěřitelné prostory ze všech stran, které všelijak originálně zipujete. Také pracují s pružnými materiály, které věci zafixují. Ve většině případů ale trochu jinak, než jste třeba u klasických značek zvyklí.

Přístup do hlavního prostoru

Accent má vstup do hlavního prostoru vedený s důslednou rafinovaností. Zip začíná těsně nad kapsami na pití (případně jiné drobnosti, k tomu se dostanu v textu níže), pokračuje nahoru, aby se vzápětí stočil za horní poutko a na druhé straně pokračuje stejným způsobem zase dolů. Nahoře se tedy prostor otevírá zajímavě, skoro až u zádových popruhů, zatímco po stranách se stočí více do čela batohu.

Vejde se všechno, co potřebujete

Hlavní komora překvapí prosvětleným namodralým designem, polstrováním a velkým množstvím kapes. V prostoru se nachází kapsa na notebook ( 15,6" notebook nebo 15" MacBook®) nebo na 10" tablet. Tady je obrovskou výhodou přístup shora, kdy už není potřeba vstupy „množit“ na další nebo dělit vnitřek na více komor (to je sice dobrý způsob, batoh je ale pak sám o sobě těžší). Organizér v zadní části má ještě dvě síťované kapsy na další věci (samolepicí bločky, pera atd).

Praktickým řešením jsou pak další dvě kapsy, které jsou už mimo hlavní komoru batohu. A obě stojí za to. Horní, s přístupem hned u poutka na nošení, je takovou „městskou obdobou“ prostoru na cenné věci z víka turistických batožin. Je to kapsička na zip, slušně prostorná, s poutkem na klíče.

SafeZone systém a jeho provedení

Tou, na kterou se zaměříme v tomto odstavci, je ale ta poslední, třetí kapsička, umístěná klasicky nahoře na čele batohu. Patří do tzv. SafeZone systému, kdy bych opět vyzdvihl rafinovanost celého provedení. Celá kapsa je spíše pevnou přihrádkou, ideální na mobil nebo brýle, které ochrání před rozbitím. Když se ale podíváte pořádně, pak za touto pevnou schránkou se nachází ještě tajná skrytá kapsa, která má v sobě další zapínání na suchý zip. Kapsička není velká, ale lze do ní schovat cennosti, které opravdu jen tak někdo neobjeví. Celá schránka lze navíc vyndat, lze s ní tedy i fungovat mimo batoh. Velmi povedené.

Systém kapes na bocích batohu

Příjemným bonusem jsou pak nakombinované kapsy po stranách batohu, kdy jedna je kompletně uzavřená a dá se rozepnout zipem. Až druhá je klasickým konceptem pružného prostoru na lahev s pitím. Máte tedy opět na výběr jak kterou využít a na co.

 

Nošení a komfort

Batoh s litráží do 30 litrů s důrazem na městské provedení nemusí nutně hrát na promyšlený a vychytaný zádový systém. Nelezete s ním nikam do kopců, váha se nepřenáší, batoh potřebuje být praktický a vlastně není většinou ani dlouho nošen v jenom zátahu. Záda jsou příjemně polstrovaná, uprostřed popruh na provlečení držadla od pojízdného kufru.

Pro snadnější manipulaci má ještě látkové madlo z boku. Popruhy přes ramena ze spodní strany jsou upravitelné, nechybí ani spínání přes prsa (které spousta městských batohů ani nemá). Beru to jako příjemný bod k plusu, i uprostřed města můžete zdolávat prudší cestu nahoru a sepnutím hrudního pásku se váha lépe rozloží, tělo má snadnější a cílenější záběr.

 

Dodatečné postřehy

Thule Accent 28 l neobsahuje pláštěnku, což bych neviděl jako mínus. Použitý materiál je polyester 1680D, což je materiál se slušnou odolností, vydrží i delší dobu nepromokavý. Pláštěnku k batohům lze také dokoupit, pokud budete mít potřebu a pohybujete se častěji v terénu, kde si nemůžete dovolit nosit batoh, co v delším intenzivním dešti proteče. Je možné, že tento hrubý materiál bude naopak někomu právě touto vlastností vadit. Batoh se ani nesnaží působit jako lehké zavazadlo, je slušně robustní, ačkoli nijak přehnaně.

 

Video - představení batohu Thule Accent 28 l

 

Hodnocení: 100 %

+

  • velmi odolný materiál a kvalitní zpracování
  • slušivý jednoduchý designem
  • opět velmi originálně a funkčně vymyšlené zipy a přístupy do jednotlivých kapes
  • pevná schránka kapsičky vybavené SafeZone systémem
  • polstrovaná záda s popruhem pro připevnění na kufr
  • místo na 15,6" notebook nebo 15" MacBook®, tak i 10" tablet
  • velmi dobře zorganizovaný prostor hlavní komory

-

  • žádná negativa jsem v průběhu testování nenašel

 

Závěrečné shrnutí

Thule Accent 28 l je batohem, který vás přesvědčí svou kvalitou a velkými možnostmi. Je to ideální společník na cestu do práce nebo za klientem, kdy potřebujete přenášet počítač, brýle a další poměrně křehké věci. V testu nezklamal a Thule jako výrobce mi zároveň dokázal, že umí i městské batohy, takže rozhodně palec nahoru.

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé testy:

 

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archiv autor

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 399  (9.12 %) 3 089 

Porovnat

2 599  (8.08 %) 2 389 

Porovnat

2 490  (24.94 %) od 1 869 

Porovnat

1 399  (57.18 %) 599 

Porovnat

1 699  (37.08 %) od 1 069 

Porovnat

Městský batoh Loap Timmy

899  (44.49 %) 499 

Porovnat

1 090  (14.77 %) 929 

Porovnat

1 299  (61.59 %) 499 

Porovnat