Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Turistické boty Merrell Accentor 3 Sport GTX

Naše testerka Káťa důkladně testuje vybavení z 4camping již několik let. Tentokrát si vybrala boty od značky Merrell. Jaké jim dá hodnocení?

 

Obsah

 

Výběr

Dlouhodobě mi v botníku chyběly nízké boty s goretexovou membránou. A tak jsem si do mokra (déšť, sníh, bláto) musela brát buď pohorky, nebo běžecké membránové boty. Ani jedno ale není ideální varianta. Běžecké boty s každým kilometrem ztrácejí na životnosti a pohorky patří do hor nebo do extrémní nepřízně počasí. Hledala jsem tedy botu, která bude odolná, pohodlná, prodyšná a samozřejmě nepromokavá. Boty Merrel Accentor 3 Sport GTX jsou jedny z těch, které toto vše splňují. Kromě toho mě těší, že je část boty recyklovaná (podšívka, tkaničky a pásky, část EVA pěny) a boty jsou z kategorie do 2000 Kč.

 

Charakteristika


Produkt:

Accentor 3 Sport Gtx
Výrobce: Merrell
Mezipodešev: EVA pěna
Podešev: Guma
Svršek: Syntetická kůže / Síťovina / Mesh
Membrána bot: Gore-Tex

 

  • vysoká stabilita a komfort
  • gumový okop chrání prsty před nárazy
  • dokonalá trakce i v náročnějším terénu
  • prodyšná podšívka z plně recyklované síťoviny
  • tvarovaná nylonová klenba
  • vyjímatelná EVA stélka s NXT úpravou

 

Průběh testování 

Testování probíhalo v prosinci 2023. Tento měsíc se ukázal jako ideální, neboť se vystřídaly teploty od -5 do +10 stupňů, mohla jsem boty vyzkoušet ve sněhu, dešti, na rozbláceném poli, mokrých svazích a mokrých šutrech. Prostě boty si u mě za ten měsíc zažily snad všechny druhy počasí a povrchů, které vám zimní měsíc může nabídnout. Používala jsem je na běžné nošení, při venčení psa (chodíme vždy do terénu – zablácené pole, lesní cesty, zatravněné prudké svahy,…) a na turistiku. Celkem jsem v nich nachodila asi 80 km.

  


Voděodolnost, vodotěsnost a vodoodpudivost

Potřebujete bundu nebo batoh, který odolá dešti a mokrému sněhu? Zajímá vás, kolik vydrží boty s membránou Gore-Tex? A tušíte, že i když je na chytrých hodinkách napsáno 15M, tak se s nimi nemůžete v klidu potápět? Pojďme si projít slovíčka, která slibují, že vybraný kousek výbavy odolá vodě. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Voděodolnost a prodyšnost

Co musím ocenit asi nejvíce, je membrána Gore-tex a svrchní materiál ze syntetické kůže a síťoviny. Boty byly vystaveny během testování mokru téměř neustále. Nepropustily jedinou kapku a skvěle uchránily před chladem (i v teplotách pod nulou jsem si vystačila s tenkými ponožkami). Nohy jsem prostě celý prosinec měla neustále v teple a suchu. Zároveň se noha ani při rychlé chůzi nezapotila. Maximální teploty se však pohybovaly kolem 10 stupňů. Otázkou je, nakolik bude bota schopna dýchat při vyšších teplotách.

Pokud se budete procházet ve sněhu nebo v dešti, hrozí samozřejmě, že voda se do boty dostane vrchem. V případě deště lze botu chránit seshora nohavicemi nebo návleky, pokud ale plánujete brodit se hlubším sněhem, pak bych volila spíše vyšší boty.

 

Komfort

Byla to láska na první nazutí. Mám plochou nohu, která vyžaduje široké boty, do kterých navíc na delší tůry musím dávat ortopedickou vložku. Tyhle boty mají všechno. Jsou široké, pohodlně se do nich vejdu, bota mě nikde nedře. Zároveň díky tvarované klenbě nemusím myslet na speciální ortopedické vložky, noha tu má vše, co potřebuje.

Díky všitému jazyku se do boty nedostanou kamínky ani větvičky, a tak vám odpadá problém s vysypáváním bordelu.

Zvláštní zmínku si zaslouží chráněná pogumovaná špička. Díky ní si ani nevšimnete, když někde omylem kopnete do větve nebo kamene.

Kladně hodnotím též vyjímatelnou stélku. Není nad to, když po dlouhé tůře můžete nechat boty pořádně vyvětrat.

Tkaničkami lze botu dobře utáhnout, tkaničky působí velmi odolně. Pokud neradi používáte druhou vrchní dírku na botě (stejně jako já), pak je potřeba tkaničky důkladně zavázat nadvakrát, jinak se vám budou samovolně rozvazovat.

 

Stabilita

Mezipodešev i stélka je z EVA pěny, což je ohebný, pružný a lehký materiál. Mezipodešev je navíc v patní části doplněna o Merrell Air Cushion, díky čemuž bota absorbuje nárazy. Air Cushion též vytváří patní kalich, který udržuje patu ve stabilizované poloze. Bota Vám tak poskytne tlumení, pohodlí i stabilitu.

Velkou otázkou pro mě byla podešev (Merrell – lepivá pryž). Se značkou nemám zkušenosti a tak jsem byla zvědavá, jak ustojí různé druhy povrchů. To je pro mě velmi důležité. Když máte na noze boty, kterým můžete důvěřovat, nevyčerpává vás potom přemýšlení nad každým krokem, aby vám to náhodou někde neujelo. Na botu jsem se mohla bez problémů spolehnout i ve velmi strmých, mírně blátivých svazích mimo zpevněné cesty. Bota byla stabilní a držela na místě. Jediný povrch, kde jsem měla trochu problémy, byly mokré ploché velké kameny, tam jsem se musela na kroky soustředit, nepřipadala jsem si stabilně. To je ale obecně povrch, který ustojí málokterá bota.

 

Hodnocení: 100 %

+

  • membrána Gore-Tex - voděodolné a prodyšné
  • stabilní, podrží na různých površích
  • ochrana špičky
  • tvarovaná klenba
  • široká bota

-

  • žádné jsem nenašla

 

Závěrečné shrnutí

Dámské turistické boty Merrell Accentor 3 Sport GTX mě velmi překvapily. Kvůli specifickým nárokům na svojí plochou nohu mi sednou málokteré boty, a tak zkouška nové značky je vždy velkou cestou do neznáma. Zde jsem ale rozhodně nešlápla vedle. Boty mají vše, co od turistických nepromokavých bot očekávám. Bota je pohodlná, nezpůsobuje mi puchýře, nepustí dovnitř vodu, nepotí se v ní noha, podrží v náročném terénu. Skvělé jsou také pogumované špičky. Za celou dobu testování jsem nepřišla na jediný nedostatek.

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

199  (25.13 %) 149 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression M

359  (39 %) 219 

Porovnat

Dámské ponožky Warg Trail Low Wool

169  (41.42 %) 99 

Porovnat

Dámské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

359  (36.21 %) 229 

Porovnat

210  (38.57 %) 129 

Porovnat