Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Čelovka Fenix HM65R-DT

Naše kolegyně Ála vyrazila za dobrodružstvím do Albánie a otestovala vysoce odolnou a výkonnou čelovku od značky Fenix. Jak čelovka obstála?

 

Obsah

 

Úvod

Pár dní před dovolenou v Albánii jsem sestavila seznam věcí, které budou potřeba na necelé tři týdny pobytu v horách, městech i plážích. Při zkoumání stavu vybavení mi došlo, že má stará čelovka dosloužila a je potřeba poměrně rychle udělat průzkum a pořídit novou. Na našem trhu je velké množství svítilen všeho druhu, ale jen velmi málo těch opravdu výkonných. Nakonec moje oko padlo na model HM65R-DT od značky Fenix.

 

Charakteristika


Značka:

Fenix
Model: HM65R-DT
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 141 g
Uživatel: Pokročilý
Doba svícení: 300 hod
Světelný výkon: 1500 lm
Dosvit: 170 m

 

  • světelnými zdroji LED Luminus SST-40 (6500 K) a Luminus SST-20 (3000 K) obě s životností 50 000 hodin svícení 
  • hlavní reflektor vytváří světelný kužel s dosvitem 170 metrů (7 167 cd)
  • při delším použití jednotlivých světelných režimů čelovka postupně snižuje výkon v malých krocích pro dosažení delší doby svícení 
  • vyrobeno z lehké a odolné magnéziové slitiny a tvrzeného plastu
  • nárazuvzdorná pádům z výšky 2 metrů 
  • váha 141 gramů (včetně akumulátoru), 91 gramů bez akumulátoru
  • vodotěsná a prachotěsná dle standardu IP68 (testováno pod vodou v hloubce 2 metry po dobu 30 minut)

 

Obsah balení

  • Čelovka HM65R-DT
  • Li-ion akumulátor Fenix 18650 s kapacitou 3400 mAh
  • nabíjecí kabel USB-C a náhradní „o“ kroužek

 

Vzhled čelovky

Jedná se o inovovaný model, který spojuje to nejlepší od svých předchůdců Fenix HM65R-T a Fenix HM65R. Čelovka HM65R-DT je vyráběna ve třech barevných variantách. Klasickou černou s červeným popruhem doplňuje tmavě fialová a nová výrazná varianta nebula (růžovofialová). Pro někoho, kdo dbá na barevné ladění outfitu, to může být důležitým aspektem ke koupi. Sama jsem vybírala podle designu a sáhla po tmavě fialové, protože mi přišla nejméně výrazná z celé trojice.

 

První dojem

První dojem z čelovky byl poněkud skeptický, neb jsem neočekávala takovou hmotnost, ale porovnávala jsem s menší plastovou čelovkou bez akumulátoru. Což nebylo fér. Konstrukce z magneziové slitiny má vysokou odolnost nejen proti vodě (IP68), ale i proti pádu. Působí robustně a během cestování ji můžete zabalit kamkoli a nemusíte se bát, že by se něco zlomilo.

 

Ovládání 

Ovládání je jednoduché a intuitivní. Čelovka má dva světelné zdroje, každý s jinou teplotou světla – LED Luminus SST-40 (6500 K), který má odstín denní bílé, a Luminus SST-20 (3000 K) s teplým bílým odstínem. Ke každému patří jedno tlačítko. Problém se zapínáním jsem nikdy neměla. Tlačítko reflektoru stačí podržet a „budiž světlo“, a to takové, jaké jste používali naposledy. Plastový kryt zapínání navíc brání náhodnému zapnutí v narvaném batohu.

 

Zapínání a popruh

Víc než samovolného zapínání světla jsem se obávala, jak si zvyknu na popruh na hlavu se Sport Fit systémem. Široký plochý pásek, s perforací pro lepší ventilaci, je opatřen jedním rotačním kolečkem pro snadné nastavení délky. Ze systému jsem měla obavy, čekaly nás teplé noci a vidina, že mi kolečko bude vytrhávat vlasy, se mi nelíbila a nosit kvůli tomu čepici jsem odmítala. Velmi rychle jsem přišla na to, že můj strach byl zbytečný, a čelovku doporučuji všem, co mají i bujnou kštici. Na pohodlí s tímto páskem si zvyknete okamžitě a nastavování jde taky samo. Kromě toho je popruh doplněn o reflexní nápisy, které za snížené viditelnosti zvyšují vaši bezpečnost.

 

Testování

Po pár večerech, kdy jsem s čelovkou na hlavě trávila i pár hodin, jsem si na ni zvykla. Hmotnost už mi nepřišla tak nepříjemná jako na začátku. Pohodlí konstrukce se mi líbilo víc a víc a manipulace s nasazováním a usazením na hlavě už netrvala tak dlouho. Technické vlastnosti mě totálně dostaly, jen při světle na plné pecky mi přišlo, že se čelovka zahřívá víc, než by musela. Naštěstí má čelovka chytrý režim snížení síly světla při dlouhodobém svícení. Ten přichází jako ochrana, když se čelovka dostane na určitou teplotu, a je plně automatický. Jakmile je teplota snížena, je opět možné si manuálně zvýšit režim svícení.

 

Nabíjení

Čtyřstupňový indikátor nabití baterie má modré podsvícení a je dobře vidět i za denního světla. Doba nabíjení vybitého akumulátoru by měla být podle výrobce 3 hodiny, ale nepodařilo se mi to zjistit, nabíjím totiž pro jistotu po každé výpravě. Výdrž je opravdu neskutečná, úplně jsem ji nevybila nikdy. Kromě toho se nabíjí pomocí USB-C, takže je kompatibilní i s další elektronikou a není potřeba speciálních kabelů a zbytečných gramů navíc, což při pěší turistice ocení snad každý.

 

Našla jsem u čelovky nějaké nevýhody?

Nevýhoda, kterou jsem u čelovky této kategorie (čelovky okolo 2500-3200 Kč) spatřovala, byla absence červeného světla. U předchozí svítilny jsem jej dost využívala. Hodilo se při komunikaci s ostatními členy výpravy, které jsem nechtěla ozařovat jasným bílým světlem, nebo při nočních cestách ze stanu. Model HM65R-DT má naštěstí jeden světelný režim, který je slabý (5 lumenů) a alternoval mé oblíbené červené světlo.

Další nevýhodou byla nemožnost upravení šíře světelného kuželu. Oba zdroje svítí dost podobně a na čelovce není možnost je upravit. Nejsem ale uživatel, který by takovou vlastnost u své čelovky nutně potřeboval.

 

Hodnocení: 97 %

+

  • výdrž 
  • dosvit
  • robustní provedení
  • vysoký stupeň ochrany
  • USB-C
  • široký popruh se SportFit systémem

-

  • nejde odepnout z popruhu
  • absence červeného světla
  • bez zaostřování světelného paprsku

 

Závěrečné shrnutí

I přes dva drobné nedostatky jsem byla s užíváním Fénix HM65R-DT nadmíru spokojena. Skvěle posloužila za snížené viditelnosti, za nepříznivého počasí a mlhy. Šíře světla (kterou jsem na začátku zmínila jako nevýhodu) mi v takovém případě vyhovovala pro jednodušší čtení terénu. A protože čelovka drží opravdu pevně na hlavě, tak bych ji kromě turistiky využila i na běh, jízdu na kole a jiné dynamické aktivity či outdoorové činnosti.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Michálková

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

1 490  (28.26 %) 1 069 

Porovnat

590  (20.51 %) 469 

Porovnat

2 790  (28.35 %) 1 999 

Porovnat

769 

Porovnat

3 999  (12.5 %) 3 499 

Porovnat

8 499  (38.83 %) 5 199 

Porovnat

6 990  (24.32 %) 5 290 

Porovnat