Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Dámské boty La Sportiva TX4 Mid Woman GTX

V dnešní recenzi si Terézia Kútna vzala do parády trekové boty značky La Sportiva, které obstály během testování na výbornou.


Obsah

Začala bych tím, jak jsem vlastně objevila polokotníkové boty. Během mého několikaletého působení ve 4campingu jsem se potkávala s názvy produktů, které obsahovaly slovo MID. Věděla jsem, co to znamená, ale nikdy jsem se o tento typ bot blíže nezajímala. V létě jsem se ale dostala do situace, kdy mi "odešly" nízké trekovky od Salewy a v zimě mi dosloužily i kozačky do sněhu.

Zrovna probíhala Výstava stanů, a tak jsme měli na jednom místě dostupné všechny boty s možností vyzkoušení. Přemýšlela jsem, jak vyřešit svoji situaci na nadcházející zimu tak, abych nemusela kupovat dvoje boty. Procházela jsem se mezi regály, až jsem narazila na polokotníkové boty… Ahaaaa, to by přece šlo. Trekovky, které můžu nosit celoročně a zároveň jsou v kotníku vyšší, takže v případě sněhové pokrývky to bude "cajk". A zároveň se díky pěknému designu hodí i k sukni a punčochám.

Charakteristika

 

Název:

 

TX4  Mid Woman GTX

Výrobce: La Sportiva
Určení: Dámské
Hmotnost (pár): 880 g
Svršek: Velurová kůže
Podešev: Vibram® Mega-Grip
Membrána: Gore-Tex® Extended Comfort
Mezipodešev: vstřikovaná EVA pěna

 

  • kotníková obuv na ferraty, vysokohorskou turistiku
  • výborná stabilita a opora nohy
  • patentovaný šněrovací systém Mythos
  • tlumení nárazů
  • gumová obsázka – ochrana proti poškození
  • lezecká špička
  • STB Control System™ - tuhost v torzi
  • podrážka Vibram® Mega-Grip™ - výborný záběr na každém povrchu
  • nepromokavá membrána Gore-Tex® Extended Comfort
  • poutko pro snadné nazouvání
  • antibakteriální vložka Ortholite® Approach 4 mm – odvod vlhkosti, nezapáchá
  • hmotnost platí pro velikost 42

Detailní popis

La Sportiva TX4 Mid GTX jsou trekingové boty sahající do úrovně kotníků. Nejsou to klasické nízké boty ani vysoké "pohorky". Jsou něco mezi.

Svršek je z velurové kůže, která dodává botám příjemný teplotní komfort, i když vzhledem k jejich lehké váze byste to nečekali. Zároveň mají membránu Gore-Tex®, díky které jsou boty větru a voděodolné a vhodné do jakéhokoli počasí.

Vyztužená špička a celoobvodová gumová obsázka zabezpečuje ochranu proti ukopnutí prstů a chrání obuv před mechanickým poškozením. Vyšší část okolo kotníků je vyztužená, nevypadá úplně pěkně, ale při pohybu nic nepříjemně netlačí. Zároveň tvoří oporu pro kotníky v náročnějším terénu a zabraňuje jejich vymknutí.

Navíc jsou boty vybavené unikátní technologií STB Control System™, která zajišťuje tuhost v torzi - vyšší stabilitu v exponovaném terénu. Lepší fixaci nohy zaručuje šikovný a rychlý šněrovací systém Mythos. Tlumení v oblasti paty a mezipodešev z EVA pěny zajistí příjemné našlapování v přírodním i městském terénu.

Podrážka Vibram® Mega-Grip™ s lezeckou špičkou výborně drží na suchém i mokrém povrchu. Plusové body botám dodává i antibakteriální vložka Ortholite® Approach 4 mm, která pohlcuje vlhkost a bráni nepříjemnému zápachu po celodenním nošení. Vzadu je také dostatečně široké poutko pro lepší nazouvání, případně pro připevnění na batoh pomocí karabiny.

Testování

S botami La Sportiva mám už zkušenosti (pohorky Karakoram vlastním už 3 roky), takže jsem měla určitou představu o kvalitě této značky. To, čím si mě získaly už na "první dobrou" při zkoušení, je širší přední část bot, kde má noha dostatek prostoru při došlapování.

V porovnaní s lidmi v mém okolí se řadím do kategorie "úzké nožky", i když po letním chození v barefootech nebo naboso se mi noha trochu rozšířila. A tak, když jsem na podzim pomalu přecházela na teplejší obuv, měla jsem trochu problém zvyknout si zase na úzké modely. V botách La Sportiva TX4 Mid GTX jsem si však oddychla úlevou, protože nohy v nich mají prostoru kolik potřebují a zároveň poskytují dostatečnou stabilitu v nerovném terénu.

Šněrování až nad kotník krásně fixuje nohu, čímž se stává i pohyb na skalách bezpečný. Jediná věc, na kterou jsem si musela chvíli zvykat, bylo obouvání. Vyšší kotník trochu bráni jednoduchému vkĺouznutí do bot, ale po pár použitích získáte grif, jak je jednoduše nazout.

Samotné testování probíhalo ve městě, v přírodě na vycházkách i při zimní mini túře s plným 30litrovým batohem.

Město

V případě pohybu ve městě na podzim, v zimě a na jaře, kde si nemusíte dávat velký pozor na nerovnosti a jediné, co u bot řešíte, je nepromokavost a schopnost udržet teplo, jsem při jejich nošení žádné negativní pocity neměla. Snad jediná nevýhoda je, že pokud nemáte v kanceláři přezůvky, tak vám v nich bude trochu teplo.

Jak už jsem psala výše - prostor, který poskytují noze, zaručuje pohodlnou a pevnou chůzi bez otlaků či nepříjemných pocitů v místech, kde se bota ohýbá. Design a barevné kombinace jsou jako vždy u značky La Sportiva odlišné od většiny výrobců. Mně se však jejich design velmi líbí. Můj šatník se převážně skládá z přírodních a méně výrazných barev, takže béžovo-modro-černá kombinace mi skvěle sedne i k slušnějšímu outfitu do práce.

Příroda

Vycházky za boulderingovými oblastmi, lesní cesty, pohyb po skalách... V přírodě boty poskytují výbornou fixaci a oporu nohy. Díky goretexové membráně pro ně není problém déšť, louže ani špína. Zároveň jsou úžasně lehké a dobře se přizpůsobí nohám, které je nosí. Podrážka Vibram zas zaručuje skvělou přilnavost na vlhkých skalách, takže se nemusíte bát, že vám podklouzne noha.

Sníh

Velmi milým překvapením pro mne byl pohyb na sněhu. V jeden krásny víkendový den jsme se rozhodli pro výlet do Krkonoš, trochu si užít sněhu. Boty TX4 jsem si vzala na sebe do auta a na "normální" chození, zatím co na výšlap do kopců v zasněžené krajině jsem se rozhodla pro pohorky. Nepokazím si přece výlet omrzlými nohami, no ne? Ale při parkovaní na parkovišti u Hromovky jsem si uvědomila, že pohorky zůstaly doma. No co, půjdu se vyvětrat, a když mi bude zima, vrátím se do auta nebo počkám někde u čaje. Hned, jak jsem vyšla z auta, cítila jsem chlad odspodu od podrážky i přes kožený svršek boty. Ale touha vyvětrat se z města a užít si zimní krajinu mě přesvědčila, že mám vyrazit. Buď rozproudím krev v nohách a zahřeji se a nebo se vrátím do auta, když to bude nepříjemné. Nuže, po pár minutách mojí rychlé chůze jsem si uvědomila, že nohy se mi příjemně zahřály, necítím žádný chlad, a tak hurá do kopců.

Celý výlet ze Špindlu na Moravskou boudu a zpět jsem si náramně užila. Nevědomky jsem si vybrala trasu, kde jsem mimo 3 skialpinistů a 2 chodců nikoho nepotkala, sluníčko parádně hřálo. A nohy? Ty byly v teple, skvěle fixované, pohyb po sněhu bez toho, aby podrážka podkluzovala a užívaly si lehkou váhu bot v porovnaní s pohorkami. Samozřejmě, celá trasa byla po vyšlapaných cestách. Na brodění sněhem by jednoznačně byly vhodnější pohorky, které jsou vyšší a jednoznačně mají lepší izolaci vůči vnějším vlivům, jako je sníh dotýkající se bot.

Drobná negativa

Negativa ohledně používání jsem žádná nenašla. Jediné, co může být pro někoho méně příjemné, je obtížnější nazouvání kvůli vyššímu kotníku a případně samotná vyšší cena bot.

Hodnocení: 100 %

+

  • pohodlné boty s dostatečným prostorem pro nohy
  • voděodolná membrána GTX
  • podrážka drží na každém povrchu
  • celoroční využití
  • vhodné do města i do přírody
  • lezecká špička
  • design
  • gumová obsázka chrání obuv před nadměrným opotřebením
  • poutko pro snadné obouvání

-

  • kvůli vyššímu kotníku se hůře nazouvají
  • vyšší cena

Závěr

Za mě je celkový dojem +100 %. Jednoznačně jsou La Sportiva TX4 Mid Woman GTX ty nejlepší trekingové boty jaké jsem kdy měla. Mým nohám skvěle padnou a můžu je nosit kamkoli. Je to samozřejmě dané i tím, že mi typově vyhovuje kopyto, které vyrábí La Sportiva. Nohy v nich mají přirozený prostor pro pohyb - myslím, že touto vlastností by mohly vyhovovat mnohým barefooťákům do chladnějšího počasí. Barevné provedení a design je oproti jiným modelům La Sportiva decentní, vhodný k mnoha druhům outfitů. A co se týká technických parametrů - výborné boty do města i do přírody. Měkká stélka a tlumení při chůzi na tvrdém povrchu, Gore-tex membrána, která nepustí vlhkost dovnitř a díky gumové obsázce se nemusíte bát brzkého mechanického opotřebení. Za mě ideální boty pro outdoorové duše. :)

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Terézia Kútna

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

5 899  (35.6 %) od 3 799 

Porovnat

5 899  (33.73 %) od 3 909 

Porovnat

5 399  (35.56 %) 3 479 

Porovnat

5 399  (45.75 %) 2 929 

Porovnat

4 390  (38.75 %) 2 689 

Porovnat

Dámské turistické boty Meindl Bergell Lady MFS

8 299  (26.15 %) od 6 129 

Porovnat

6 590  (41.59 %) od 3 849 

Porovnat

2 029  (59.14 %) od 829 

Porovnat