Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Rolák Devold Expedition Man Zip Neck

Náš tester Marcel vyrazil do Malé Fatry a s sebou si vzal merino rolák od značky Devold, aby otestoval, jestli plní to, co slibuje. Víc už se dozvíte v dnešním článku.

 

Obsah

 

Úvod 

Rolák od norské značky Devold je můj druhý kousek z kolekce Expedition. Devold je zárukou kvality, o čemž jsem se přesvědčil již v minulosti, když jsem testoval tričko ze stejné kolekce. Jedná se o prémiovou značku, která oblékala i legendárního norské polárníky Nansena a Amundsena, s více než 150letou tradicí.

 

Charakteristika


Produkt:

Expedition Man Zip Neck
Výrobce: Devold
Pohlaví: Pánská i dámská varianta
Materiál oblečení: Merino vlna / Polyamid
Podle typu: Hybridní / Syntetické
Gramáž materiálu: 235 g

 

  • prodloužené rukávy bezpečně ochrání zápěstí i dlaň
  • dvojité manžety zajišťují tvarovou stabilitu
  • testováno na polárních expedicích
  • ploché švy eliminují odírání pokožky
  • krátký zip pro snadné odvětrávání přebytečného tepla
  • prodloužený zadní díl chrání bedra

 

Materiál a střih

Možná si řeknete, že zaplatit 2500 korun za merino tričko, je bláznivé. Ale... Tento zdánlivě obyčejný rolák vám vydrží léta a díky kvalitním materiálům, které navíc příjemně sedí na kůži, si ho velmi rychle oblíbíte. Oproti jiným, levnějším značkám při intenzivním používání neplesniví a po řádném vyprání vypadá dobře i po častém a dlouhodobém nošení. Jedná se o silnější materiál s gramáží 235 g/m2.

Materiál se vyznačuje dvouvrstvou konstrukcí. Spodní merino vrstva odvádí vlhkost, vnější vrstva je doplněna z 10 % polyamidem, který zabraňuje mechanickému opotřebení a zvyšuje odolnost. Merino vlna samozřejmě izoluje, hřeje, je prodyšná a hlavně nezapáchá. Rolák tak lze nosit několik dní po sobě bez praní. Tyto funkce jsem otestoval na několika čtyřdenních túrách.

 

Stojáček je velmi dlouhý a můžete si ho nastavit třemi způsoby. Buď ho rozepnete až ke středu hrudníku, nebo jej můžete zapnout a stáhnout až na úroveň nosu, případně můžete stojáček ohrnout a zakrýt pouze krk. Tyto možnosti nošení si můžete prohlédnout na následujících fotografiích z testování.

Rukávy jsou o něco delší, aby chránily zápěstí a dlaně. Zadní díl je delší kvůli ochraně boků a zad. Ploché švy eliminují odírání kůže, a tak rolák je velmi pohodlný na nošení. Nikde netlačí ani neodírá. Nejraději bych v něm i spal. V nejbližších dnech se chystám na cesty do Patagonie a při nižších teplotách ho díky jeho vlastnostem použiji i v noci.

  


Merino vlna

Merino vlna pochází z vyšlechtěného druhu ovcí, které se v 18. století chovaly v horských oblastech Španělska. Dělají se z ní high tech ponožky, čepice i funkční prádlo. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Zkušenosti z testování

Rolák je určen do extrémních podmínek jako základní vrstva. Při skialpování v Malé Fatře mi při teplotách mírně pod nulou bylo tak akorát, tedy ani horko, ani zima. Rozhodně nedoporučuji nosit rolák při delším pobytu ve vnitřních prostorech nebo při pochůzkách ve městě. Bylo by vám neskutečné teplo. Do recenze to píšu především proto, že rolák je opravdu hezký a pohodlný a někoho by mohlo lákat vytáhnout ho i jinam než na túru a sport venku.

 

Tričko by mělo sloužit jako základní vrstva, ale při testování jsem pro něj našel i jiné využití. Beru si ho na túry a do Patagonie místo mikiny. Tenčí merino tričko jako základní vrstvu, tento rolák místo mikiny a přes to péřovou vestu. Teploty pod nulou přežiju bez problémů. A to nejen při cestě na kopec, ale i při návratu.

Ověřil jsem si také odolnost materiálu. Hrany lyží, které jsem měl připevněné k batohu, odíraly rukávy roláku dobrou hodinu. Když jsem si to uvědomil, byl jsem přesvědčen, že najdu nějaké oděrky. Nic takového se nestalo a nenašel jsem ani žádné známky poškození.

 

Hodnocení: 98 %

+

  • Kvalita materiálu
  • Odvod potu a hřejivost
  • Atraktivní design 
  • Střih, který dobře sedí
  • Široká škála využití, nejen jako první vrstva
  • Vyrobeno  v EU

-

  • Silnější merino déle schne
  • Cena

 

Závěrečné shrnutí

Kvalitní kousek, který by neměl chybět v šatníku žádného turisty, který miluje i zimní túry nebo skialpy a lyžování. Pořizovací cena je sice vyšší, ale za takovou kvalitu se prostě platí. Nutno říci, že podobné prémiové značky se stejnou cenovkou se vyrábějí v Číně, ale Devold zůstal v EU a má továrnu v Litvě. Za to ode mě velký palec nahoru.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 949  (31.54 %) 2 019 

Porovnat

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (20.08 %) 199 

Porovnat

359  (36.21 %) 229 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression M

359  (39 %) 219 

Porovnat

Dámské ponožky Warg Trail Low Wool

169  (41.42 %) 99 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression W

359  (39 %) 219 

Porovnat

210  (38.57 %) 129 

Porovnat