Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Trekové hole Leki Micro Vario Carbon Lady AS

Spousta lidí stále bere trekové hole jako "pomůcku" pro starší ročníky. Tento mýtus se v dnešní recenzi pokusí vyvrátit Nela Jandeková, která testovala hole značky Leki.


Obsah

Pár slov o mně

Jmenuji se Nela Jandeková a můj parťák je pes plemene Saarloosův vlčák jménem Grey Hunter z chs Miraja. V loňském roce jsme se společně začali věnovat extrémnímu sportu, který nese název dogtrekking. V podstatě jde o to, že dostanete mapu a musíte se svým parťákem překonat vzdálenost od 80 km nahoru a vrátit se v určitém časovém limitu v pořádku do základního tábora. Pes musí být po celou dobu závodu připnutý na vodítku.

Cesta k trekovým holím

Když jsem před třemi roky začala chodit dálkové pochody spousta lidí používala trekové hole. Mně to přišlo jako naprosto zbytečná věc, protože přece nic takového nepotřebuji. Jenže spojení 90 km a těžkého batohu na zádech dá dost zabrat. Na některých závodech máme povinné bivakovací potřeby na některých ne. Snažím se částečně gramovat, ale i tak nosím batoh kolem 8 kg a moje kolena mi za takovou zátěž moc neděkovala. Pravidelně jsem docházela s bolestí kolen. Buď jsem musela tejpovat po cestě, anebo jsem tejpovala preventivně už před závodem. Pak mi někdo poradil hůlky. Moc jsem tomu nevěřila, ale na další závod jsem to s holemi zkusila a ono to kupodivu fungovalo, došla jsem naprosto v pohodě a bez tejpů. Tím bylo rozhodnuto - musím pořídit hůlky. Začínala jsem na obyčejných hliníkáčích, ale to nebylo ono.

Proč právě značka Leki

Naučila jsem se, že když chci kvalitní outdoorové vybavení, které bude pohodlné, funkční a praktické, je většinou potřeba si připlatit a šetření v tomto případě nemá úplně smysl. Značku trekových holí Leki už znám z dob, kdy jsem závodila v biatlonu a vždy to pro mě byly top hůlky. Měla jsem tu čest vyzkoušet si i Leki trekovky a byla jsem rozhodnutá. Pokud chci být s hůlkami, musím sáhnout do hrníčku a připlatit si za Leki, a tak letos moji outdoorovou výbavu rozšířily hole Leki Micro Vario Carbon Lady Antishock. Samozřejmě existují i levnější a určitě neméně kvalitní Leki, ale mým specifickým požadavkům vyhovoval tento model. Testovala jsem je v zimě v Jeseníkách, a tak si pojďme přiblížit, jak jsem s nimi byla spokojená.

Charakteristika

Název:

Micro Vario Carbon Lady AS

Výrobce: Leki
Určení: Dámské
Hmotnost (pár): 480 g/pár
Odpružení (ANTISHOCK): Ano
Hrot: Karbid
Rukojeť: Pěna
Počet segmentů: 5
Rozsah délky: 100 - 120 cm
Prodloužená rukojeť: Áno
Materiál tyčí: Karbon / Aluminium
Průměr tyčí: 1,8/1,6/1,4/1,4/1,4 cm
Skládací: Ano

  • skládací párové trekové hole
  • jednoduché a skladné, složená délka 40 cm
  • pevný a trvanlivý materiál Carbon
  • tlumící systém DSS Antishock
  • anatomicky tvarovaná rukojeť Aergon Thermo Long
  • příjemné poutko Lock Security Strap
  • aretační systém: Speed Lock 2 s funkcí ELD
  • hrot Flex Tip (Short)
  • možnost nastavení délky v rozsahu 100-120 cm

Základní popis

Hole se dodávají s praktickým obalem, ve kterém je můžete skladovat nebo převážet a nestane se vám, že se nedopatřením jedna hůlka dostane na jiné místo než druhá nebo se vám v autě zakutálí pod sedačku. Model Lady je uzpůsobený pro ženskou ruku a oproti jeho mužské variantě je dle výrobce ještě o pár gramů lehčí. Přímo Leki uvádí hmotnost jedné hole 240 g, takže celý pár má pouhých 480 g, já je bohužel nevážila, takže nezbývá než věřit výrobci. Hole jsou vyrobeny ze 100% carbonu.

Malý nedostatek

Co bych hned na začátek vytkla je, že v balení nebyly k obyčejným turistickým košíčkům navíc košíčky na sníh, což bych u takových holí ocenila, ale zase není problém příslušenství (např. i gumové botičky, které chrání hroty) dokoupit a není to nijak likvidační částka.

Rukojeť a poutko

První věc, co mě mile překvapila byla rukojeť Aergon Thermo long. Rukojeť je nahoře dostatečně prostorná a pohodlná do dlaně při opření se o hlavici hole. Perfektní je také prodloužená thermo pěna, která v zimě nechladí a při chůzi v traverzu po ní neklouže ruka. Já jsem na prsty na rukách hodně háklivá a trekové hole jsou pro mě v zimě docela noční můra i v rukavicích, protože mi brzo začnou mrznout prsty, ale s těmito hůlkami jsem šla poměrně dlouho bez rukavic při teplotě kolem nuly a vůbec jsem neměla pocit chladu, přenášejícího se z držadla. Thermo pěna je prodloužená, kvůli pohodlnému přehmátnutí, které využijete třeba při výstupu do opravdu prudkého kopce nebo při přelézání nějakých terénních nerovností jako jsou menší skalky a podobně.

Součástí rukojeti je i speciální poutko Skin strap, které je ultralehké, a přitom velice pohodlné. Za mě je tohle velká výhoda. Dost často totiž chytnu hůlky jen tak bez poutka a velké polstrované poutko je tedy pro mě opravdu nepotřebné a akorát zvyšuje hmotnost hůlek. Ani bez rukavic se mi poutko nijak nezařezávalo do ruky a materiál je příjemný.

Nastavení velikosti holí

Dále jsou hole opatřeny systémem Speed Lock 2 pro extrémně rychlé nastavení velikosti hůlek, které se snadno ovládá i v rukavicích. Nijak nepřimrzá, ani když jsou hůlky od sněhu. Tento systém má pouze model s aretačním systémem. Já jsem aretaci volila kvůli možnému použití jako podpěrná tyč u přístřešku. Je sice fakt, že v případě nouze postačí i obyčejný klacek, ale není nad to mít možnost si s výškou trochu pohrát.

Skládání holí

Další mojí volbou byl jednoznačně skládací model, jeho výhoda je, že hůlky složíte na délku pouhých 40 cm. To zase oceníte, když pak potřebujete hůlky schovat do nějakého menšího batohu. Já třeba nemám obecně moc ráda, když mi něco z batohu přečuhuje nebo je to pověšené na batohu. Díky unikátnímu systému External Locking Device (ELD) hůlky na jedno zmáčknutí lehce složíte. Není to problém ani v rukavicích, ani se zmrzlými prsty a "tlačítko" nezamrzá ani pokud jsou hole od sněhu. Stejně jednoduše hůlky zase rozložíte, kdy stačí jen mírný tah a je to. Systém je spolehlivý a nedochází k nechtěnému uvolnění a ani se vám nestane, že byste si do hůlek omylem klepli a ony se složily.

Tlumení nárazů

Hůlky jsou také vybaveny systémem DSS Antishock, který tlumí nárazy až o 40 %, což ocení hlavně vaše svaly a šlachy na rukách, které jsou díky tomuto systému chráněny a šetřeny, jak to jen jde.

Upevnění na batoh

Spousta turistických batohů má už z výroby poutka přímo na trekingové hole, nicméně skládací hůlky jsou v tomto trochu problematické, protože najednou máte místo jedné hůlky 3 kusy, které se pohybují a do takto připravených poutek se nepřidělávají úplně snadno. Poutka na batozích jsou většinou konstruovaná na hůlky zasunovací, které zůstávají v jednom kuse. Osvědčilo se mi upevňování do postranní kapsy, která se například využívá i na láhev a přitáhnout páskem pro stabilizaci. Pokud nemáte tuto postranní kapsičku volnou je možné uložit hůlky do obalu a schovat přímo do batohu, kam by se díky délce po složení měli bez problému vejít.

Video - Představení trekových holí Leki Micro Vario Carbon Lady AS

Hodnocení: 95 %

+

  • váha pouhých 480 g
  • rychlé a jednoduché složení a rozložení hůlek
  • komfortní rukojeť z thermo pěny
  • ultralehké a pohodlné poutko
  • délka po složení pouhých 40 cm
  • antishock systém pro ochranu šlach a svalů

-

  • košíčky na sníh nejsou součástí balení

Závěr

Závěrem bych chtěla říct, že trekové hole Leki Micro Vario Carbon Lady AS spolehlivě splnily moje očekávání. Hůlky jsou ideálním řešením pro náročné uživatele. Samozřejmě to nejsou hole pro každého, spousta lidí se spokojí i s méně nabitými variantami. Nicméně nákupem tohoto modelu určitě neprohloupíte, mám pocit, že vlastně není co vytknout. Respektive kdo chce, vždy něco najde, ale pro mě hůlky fungují tak, jak uvádí výrobce a podle toho jsem taky vybírala. Jsem si jistá, že mi hole budou bezvadným parťákem jak při závodech, tak při obyčejných výletech do hor, jak v zimě, tak v létě.

Užitečné odkazy

Další testy a recenze produktů:

Autor: Nela Jandeková

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 399  (50.75 %) 689 

Porovnat

899  (46.72 %) 479 

Porovnat

1 890  (24.92 %) 1 419 

Porovnat

2 899  (19.32 %) od 2 339 

Porovnat

3 499  (47.44 %) 1 839 

Porovnat

2 199  (22.74 %) 1 699 

Porovnat

Trekové hole Leki Eagle

1 289  (29.48 %) 909 

Porovnat

3 139  (22.94 %) 2 419 

Porovnat