Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Velký test čelovek

Čelovky. Stejně dobře poslouží při výstupu na osmitisícovku, při jízdě na kole i běhu, při večerním návratu z hospody i tehdy, když půjdete večer na chalupě ven pro dřevo nebo na fesťáku na toiku. Vybrat čelovku ale není žádná legrace.

Cílem našeho testu tedy bylo pomoci vám se zorientovat v nepřeberném množství modelů a usnadnit vám tak výběr.

Při výběru čelovky je třeba si položit dvě základní otázky:

  1. Kolik chcete do nákupu čelovky investovat?
  2. Na co ji chcete používat?

Plánujete čelovku využívat především při svícení ve stanu, na táboře, na cestách z hospody, nebo třeba při výpadku proudu? Pak vám stačí méně výkonná a levnější čelovka bez nadstandardních funkcí. Ideální jsou například Led Lencer NEO nebo Petzl Tikka

Potřebujete čelovku na kolo, běh, lyže nebo na vysokohorskou turistiku? V takovém případě vybírejte z modelů výkonnějších. Výkonnější čelovky mívají více funkcí (nastavitelnou intenzitu svícení, blikání, indikátor stavu baterie atd.). Také použité diody bývají kvalitnější a dosahují delšího dosvitu. Zde bychom doporučili například Led Lenser Seo 5 (v testu 95%) nebo Beal L80 (v testu 90%).

Ať už hledáte čelovku na výlet, na lyže či do hor, v žádném případě její výběr nepodceňujte. Pokud si nejste jistí svou volbou, nebojte se zeptat prodejce na radu a v ideálním případě si světlo rovnou vyzkoušejte.

Co jsme hodnotili?

Hmotnost:

Váha čelovky je jistě nezanedbatelným parametrem. Pokud jdete na krátký výlet nebo večer ze zábavy, o pár gramů vyšší zátěž vás trápit nemusí, ale na náročnější túře nebo při cestování letadlem je každý gram znát.

Užitná hodnota:

V tomto hodnotícím kritériu jsme zohlednili vliv materiálu a tvaru, kvalitu provedení, míru poskytnutého komfortu, snadnost manipulace i rozmanitost funkcí.

Doba svícení, světelný tok a dosvit:

Zde jsme posuzovali celkový výkon čelovky. Tedy, jak daleko na zvolené režimy dosvítí, jak dlouho vydrží v těchto režimech svítit a jaký bude v daných režimech světelný tok.

 

Proč právě čelovky?

Čelovky by měly být nedílnou součástí vybavení každého, kdo vyráží do přírody. Stejně dobře poslouží při vysokohorské túře, při jízdě na kole i běhu, při večerním návratu z hospody i tehdy, když půjdete večer na chalupě ven pro dřevo nebo na fesťáku na toiku. Vybrat čelovku ale není žádná legrace.

 

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.