Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Dámské boty La Sportiva TX4 Woman

Adéla Juříková tentokrát testovala pohodlné dámské boty s lezeckou špičkou od značky La Sportiva.


Obsah

Boty mě upoutaly díky svému velice jednoduchému, ale promyšlenému šněrovacímu systému a také díky své barevnosti. Dalším důvodem mého zájmu o tyto boty je jejich vysoká pohodlnost a zároveň pevnost, což se po dlouhém pobytu v lezečkách na skále dokonale hodí. Kromě lezení jsou vhodné i na běžnou turistiku včetně hor, na které jsou přímo stvořeny. Mají skvělé ergonomické a stabilizační prvky, se kterými si budete před i při lezení plně jistí.

 

Charakteristika

 

Název:

 

TX4 Woman

Výrobce: La Sportiva
Určení: Dámské
Hmotnost (pár): 640 g
Svršek: Velurová kůže
Podešev: Vibram® Mega-Grip
Mezipodešev: vstřikovaná EVA pěna

 

  • multifunkční využití – nástup na ferraty, turistika
  • pohodlné, s výborným tlumením nárazů
  • svršek z broušené kůže
  • výborná stabilita
  • patentovaný šněrovací systém Mythos
  • gumová obsázka chrání proti poškrábání
  • lezecká špička
  • STB Control System™ - tuhost v torzi
  • podrážka Vibram® Mega-Grip™ - drží i na kluzkém povrchu
  • poutka pro snadné nazouvání a připnutí na úvazek
  • antibakteriální vložka Ortholite® Approach 4 mm – odvod vlhkosti, nezapáchá
  • hmotnost platí pro velikost 42

 

Vlastnosti 

La Sportiva TX4 Woman jsou velice pohodlné a zároveň pevné boty. Disponují Vibram Mega-Grip podrážkou, která má schopnost plně se přizpůsobit terénu a v případě nerovností podpořit stabilitu. Jsou tedy vhodné především jako doplňkové boty k lezení (nástupy) a na horské túry. Také ale díky své váze, která je pouhých 640 g, nezatěžují nohy na zpevněném terénu ani na silnicích a mají skvělý došlap. Je to díky vstřikované pěně Eva s technologií tlumícího systému Impact Brake Systém.

Dále jsou boty tuhé v torzi a mají gumovou obsázku s lezeckým okopem. Všechny tyto vlastnosti plně korelují pro využívání v lezeckém prostředí, lezec jim může plně důvěřovat. Dále tento pocit umocňuje inovativní způsob šněrování, které je La Sportivou patentováno. Celé boty jsou z odolné látky proti oděru včetně již zmiňované obsázky, která tento oděr taktéž omezuje. Navíc jistě oceníte i antibakteriální vložku Ortholite® Approach, která zabraňuje nepříjemnému zápachu a skvěle odvádí pot.

 

 

Průběh testování

Testování bot probíhalo v období více než měsíce, většinu času v běžné české krajině. Touto delší dobou testování jsem si chtěla plně ověřit jejich spolehlivost a hlavně pohodlnost. Často jsem je využívala na celodenní nošení v přírodě, ale i ve městě. V přírodě jsou pevné jako pohorky, ale přesto pohodlné jako papuče. Ani jednou mě v terénu nezklamaly. A i přesto, že bylo po dešti a na skále to klouzalo, byly na povrchu stabilní a vše zvládly s grácií.

Prošla jsem s nimi celkem i 4 města. Celodenní pochodování po městě (asfalt, kostky...) s pocitem, že nevím, že je mám na sobě, mi mé přesvědčení o pohodlnosti pouze potvrdilo.

 

Malý nedostatek

Jediné, co lze těmto botám vytknout, je absence voděodolnosti. Což pro mě problém není. Sama si je impregnuji a fungují na 100 %, přesně dle mého očekávání.

 

Video - Představení La Sportiva TX4

 

Hodnocení: 90 %

+

  • Lehké
  • Pevné a stabilní
  • Odolné proti oděru
  • Lezecká špička

-

  • Pouze částečná voděodolnost (od gumové obsázky výše ne)

 

Závěr

Boty La Sportiva TX4 Woman doporučuji všem, kteří se chtějí plně věnovat lezení a mít zároveň pocit pohodlí i během chůze. Tyto boty vás v ničem neomezují. Ani z hlediska váhy, ani z hlediska stability. Právě naopak. Můžete se na ně plně spolehnout. Osobně říkám, že tyto boty patří mezi mé nejoblíbenější. Často si je vezmu nejen na lezení do přírody, ale i v rámci outfitu do města. Celé období testování prošly na výbornou.

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Adéla Juříková

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

4 799  (35.01 %) od 3 119 

Porovnat

3 599  (34.45 %) od 2 359 

Porovnat

3 390  (48.11 %) od 1 759 

Porovnat

3 599  (37.23 %) od 2 259 

Porovnat

3 190  (49.25 %) od 1 619 

Porovnat

3 399  (60.61 %) 1 339 

Porovnat

1 809  (32.61 %) 1 219 

Porovnat

3 590  (42.65 %) 2 059 

Porovnat