Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Malý a lehký lavinový systém Ortovox AVABAG

AVABAG je lavinový systém, vyrobený ve Švýcarsku, fungující na principu Venturiho efektu, který k funkci nepotřebuje žádnou elektroniku, je plně uzavřený a konstrukčně jednoduchý. Nedochází tak k poškození ani korozi. Objem celého systému 1,8 l je menší než dvoulitrová láhev vody, ale hmotnost je takřka třetinová a to 690 g! Přesto, že je systém malý, tak je extrémně silný (při testech dokázal nadzvednout i automobil). V batohu tak budete mít vždy dostatek místa na své věci a nemusíte váhat, jestli si ho vezmete nebo necháte doma.

Záchranný polštář objemu 160 litrů není podlepován, ani šitý. Vše je spojeno inovativní technologií svařováním a to v jednom jediném lemu. Proto je vak tak lehký, odolný a nepropustný. Návod na složení airbagu „do harmoniky“ je součástí batohu a vy tak máte tuto důležitou informaci vždy u sebe.

Tento záchranný systém je vyjímatelný a můžete ho použít s dalšími batohy ORTOVOX AVABAG. Výměna je velice rychlá a jednoduchá. Poutka a háčky jsou barevně rozlišeny, a tak každý háček připevníte na správné místo. 3 háčky nacvaknete během chvilky a lavinový systém připevníte suchým zipem.

Tréning pro život

Kanadský výzkumník lavin Pascal Haegeli uvádí, že 12 % lidí, kteří měli s sebou jakékoli lavinové systémy a byli zasypáni a zahynuli, protože nedokázali správně aktivovat jednotku. To přivedlo ORTOVOX k myšlence opakovaného zkoušení aktivace systému bez nutnosti použití bombičky. Můžete tedy trénovat na nečisto a
být si tak jisti, že pokud dojde k nejhoršímu, víte přesně co dělat.


Jak trénovat odpálení lavinového systému?

Nyní máte možnost natahovat jehlu aktivační jednotky a opakovaně zkoušet správně zatáhnout za rukojeť.
Součástí batohu je samozřejmě i aktivační klíč, kterým jehlu připravíte. Při aktivaci „na slepo“ uslyšíte lupnutí
vystřelené jehly a máte tak jistotu, že děláte vše správně :D
1. Vyjmout bombičku
2. Natáhnout jehlu aktivačním klíčem.
3. Nasadit batoh.
4. Nastavit správnou pozici rukojeti k výšce postavy.
5. Přizpůsobit batoh a pevně přitáhnout (bederní pás, ramenní popruhy, dotáhnout záda).
6. Zatáhnout za rukojeť.
7. Zaslechnout lupnutí (vše jste provedli správně) – Nezapomeňte opět natáhnout jehlu.
8. Neslyšeli jste lupnutí? – Něco je špatně. Proveďte vše znovu.

Informace o bombičkách:

K systému AVABAG můžete použít karbonovou bombičku, která váží jen 310 g. Přes stejný závit a velikost bombičky, je obsah plynu pod jiným tlakem a v jiném objemu, než bombičky ABS systému. Proto není možné používat bombičku ABS se systémem AVABAG. Po vypuštění bombičky není třeba kupovat novou, ale stačí ji nechat doplnit u prodejce ORTOVOX. Náplň je certifikovaná na 5 let. Bombičky AVABAG jsou certifikované od mezinárodní letecké společnosti pro bezpečnost, takže je můžete letecky přepravovat.

Jak vybrat správnou velikost bot

Dodatečné informace k produktům

Jak na výběr správné velikosti obuvi vám v tomto článku poradí 4camping.

Certifikace dle normy EN 13537

Dodatečné informace k produktům

Údržba a praktické rady Zulu

Dodatečné informace k produktům