Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat boty na turistiku

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.


Obsah

Ty správné boty na turistiku se můžou stát na řadu let vaším nerozlučným a spolehlivým parťákem na cestách za dobrodružstvím. Jsou k tomu zapotřebí 2 věci: věnovat výběru bot do přírody dostatečnou pozornost a nezapomenout na jejich údržbu a potřebnou péči.

 

Základní patero

  • pro koho jsou určeny (muž/žena/dítě)
  • na jaké jsou určeny aktivity (běžné nošení / túry / VHT / běh … )
  • za jakých podmínek se budou používat (za pěkného počasí / za každého počasí / v extrémních podmínkách)
  • v jakém terénu budou používány (zpevněné cesty, chodníky / nezpevněné cesty / volný terén / skály / sníh a led...)
  • jaké další požadavky na boty máte (zvýšený nárt / široké chodidlo / halux valgus / potící se nohy / preferovaný materiál nebo vzhled...)

Znáte odpověď na všechny tyto otázky? Pak můžete přejít k samotnému výběru.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku zimních a podzimních bot.


Dělení bot

Abychom vám výběr co nejvíce usnadnili, třídíme u nás boty podle několika kritérií:

  1. podle pohlaví
  2. podle výšky komínu
  3. podle typu aktivity

 

1. Výběr dle pohlaví

Nejzákladnější dělení všech bot je podle pohlaví. Rozlišujeme tyto typy:

  1. pánské
  2. dámské
  3. dětské

Přičemž jednotlivé typy se liší hlavně velikostí, střihem přizpůsobeným anatomickým odlišnostem pohlaví a samozřejmě také vzhledem a barevností.

 

2. Výběr podle výšky komínu

Boty se liší i tzv. výškou komínu. Nejčastěji se s tímto dělením setkáme právě u bot na turistiku. Rozlišujeme modely:

  1. nízké
  2. kotníkové

Kromě těchto dvou základních kategorií se někdy můžeme setkat také s dalším dělením bot kotníkových na modely tzv. MID (střední) a HIGH (vysoké) a to podle výšky komínu.

Nízké boty jsou zpravidla lehčí, kotníkové boty zase lépe ochrání před podvrtnutím nebo vnikem nečistot, vody a sněhu dovnitř. Nízké boty jsou vhodnější na dynamičtější nebo méně náročné aktivity, boty kotníkové využijete v náročnějším terénu a tam, kde potřebujete lepší stabilitu.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout nabídku trekových bot. 

 

3. Výběr dle aktivity

Hned dalším kritériem je provozovaná aktivita. V tomto článku se budeme primárně věnovat pouze botám turistickým, ale kromě nich v naší nabídce najdete také další kategorie:

  1. turistické/trekové
  2. volnočasové
  3. městské
  4. sandály, pantofle, žabky
  5. běžecké
  6. boty na Ferraty
  7. lezečky
  8. cyklistické tretry

Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout celou naši nabídku bot.


Turistická obuv

Do této škatulky spadá široká škála výrobků, které se liší v mnoha parametrech.

Aby se v nabídce dalo lépe orientovat, přišli výrobci - kromě již zmíněného dělení podle výšky komínu, se zařazováním trekové obuvi do kategorií dle náročnosti terénu, nebo chcete-li tvrdosti podešve a mezipodešve. Je totiž logické, že jinou obuv potřebuje občasný turista pro výšlap na Oškobrh a jinou člen horské expedice.

Pokud boty hodláte nosit na příležitostné procházky, vycházky se psem a nenáročné výlety, postačí vám měkké nízké outdoorové boty. Jestli však patříte k těm, kteří je budou využívat častěji než párkrát do roka a vytáhnou je i do pořádného terénu, vyplatí se vám zainvestovat do kotníkových bot s tvrdší mezipodešví.

 

Kategorie turistické obuvi podle náročnosti terénu

U bot na vycházky a nenáročné výlety se většinou s označením tvrdostní kategorie nesetkáte. U bot do těžších terénů a na náročnější aktivity už však chybět nebude. Většinou ji naleznete uvedenou přímo na krabici výrobku a samozřejmě by neměla chybět ani v popisu parametrů produktu na webu.

Pokud si nejste při výběru bot jisti jejich určením, může vám právě uvedená kategorie výrazně usnadnit nákup.

 

Kategorie

 

Charakteristika

 

Typický terén

 

Zástupce

Kategorie A (vycházková obuv) Nízké outdoorové boty, trailová běžeckou obuv, nebo trekové sandály. Mají měkkou podrážku a jsou velmi lehké, takže bývají velmi pohodlné. Hodí se na nenáročné terény, spíše zpevněné cesty. Lze je využít i na běžné nošení nebo cyklistiku.

Pánské boty Keen Jasper II Wp

Kategorie A/B Mají tužší podrážku než kategorie A, jsou však stále celkem měkké. Většinou bývají vyšší, takže zajišťují lepší ochranu proti vymknutí kotníku. Hodí na zpevněné cesty. V létě je můžete využít ke zdolání tuzemských vrcholů, v zimě zase poslouží třeba jako obuv do města.

Pánské boty Asolo Grid GV

Kategorie B (treková obuv) Jsou pevné a mají tužší podešev. V létě bez potíží zvládnou nezpevněné cesty u nás i v zahraničí. Jsou vhodné na túry s těžším batohem v lehkém nebo středně náročném terénu.

Pánské boty Meindl Vakuum GTX

Kategorie B/C Pevné a již téměř výhradně celokožené pohorky. Často disponují vysokou obsázkou, která je ochrání před mechanickým poškozením. Bývají uzpůsobeny použití s turistickými mačkami.

Vhodné na velmi náročný trekking s těžkým batohem i po nezpevněných cestách, na pohyb v suťoviscích i pohyb na ledovci (s mačkami).

Pánské boty Hanwag Alaska GTX

Kategorie C (obuv pro vysokohorskou turistiku VHT) Podobné jako kategorie B/C, ale o trochu techničtější. Použitím top syntetických materiálů se docílí nízké hmotnosti při obdobné odolnosti. Standardně mají drážku na patě pro uchycení poloautomatických maček. Pohorky jsou uzpůsobené pro ledovcovou, vysokohorskou turistiku a lehčí sněhovo-ledové lezení.

Pánské boty La Sportiva Trango Alp Evo Gtx

Kategorie D (horolezecká, expediční obuv) Kožené nebo z velmi odolných syntetických materiálů. Disponují drážkami pro automatické mačky jak na patě, tak na špičce. Často bývají zateplené. Nečekejte pohodlnou botu pro trekování na zpevněném terénu. Určeny především do vertikálního terénu - ideální k lezení ledů a mixů.

La Sportiva Nepal Cube Gtx

Kategorie nástupová obuv (též označována jako approach) Nízké boty s poměrně tuhou mezipodešví. Vyznačují se šněrováním vedeným pro lepší dotažení až do špičky. Kontakt se skálou, případně s ocelovými prvky via ferrat zajistí konstrukce podešve v oblasti špičky - tzv. climbing zone. Ideální na via ferrata a pro lezce jako obuv k nástupu pod stěnu.

Dámské boty Salewa Ws Mtn Trainer 2 Gtx

 

Jak zkoušet boty

Zkoušení bot je rozhodně lepší v odpoledních nebo ideálně večerních hodinách, kdy bývají nohy po celodenním pohybu nateklé. Proč? Protože takové budou i během vašich turistických cest.

Mějte s sebou hrubší ponožky určené na túry - pro většinu aktivit doporučujeme kombinaci merino vlny a umělého vlákna (komfortní, dobře odvádí pot, eliminují zápach).

V případě, že využíváte anatomicky tvarované stélky, vezměte je sebou, ať je zkoušení co nejpřesnější.

Obutí bot na tenké nízké ponožky a s odlišnými stélkami by mohlo zkreslit velikost, kterou ve skutečnosti potřebujete.


Boty se nebojte pořádně vyzkoušet:

  • Projděte se v poctivě zavázaných botách (jako v reálném provozu).
  • Pokud je k dispozici nakloněná rovina, neváhejte otestovat, zda bota dobře sedí i při sestupu a výstupu. Při chůzi do kopce by měla být pozice paty beze změn, naopak z kopce by prsty neměly narážet až do špičky boty.
  • Proběhněte se, protáhněte se, dostaňte obuv do extrémních poloh.
  • Vnímejte jak vám obuv sedí - musí držet jak přikovaná, nesmí nikde tlačit ani dřít, nesmí se vyzouvat ani v ní nesmíte klouzat.

   

 

Jak vybrat správnou velikost bot

Jak na výběr správné velikosti obuvi vám v tomto článku poradí 4camping. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jak vybrat správnou velikost

"Však ony časem povolí" není seriózní informace, kterou by vám měl dobrý prodavač dát. Výběr správné velikosti je nesmírně důležitý. Není však vždy úplně snadné velikost trefit. Zvláště za situace, kdy různí výrobci používají různé velikostní řady. Proto jsme se pokusili pro vás sestavit orientační převodní tabulku mezi jednotlivými velikostními řadami.

Turistickou obuv vybírejte o cca 1 cm větší, než je vaše standardní velikost. Pokud má bota membránu můžete připočíst ještě 0,5 cm navíc.

Správnou velikost poznáte tak, že se vám při chůzi po rovině a do kopce nebudou dotýkat prsty špičky. To platí i pro sestup. Maximálně se vám v nejprudším kopci mohou lehce dotýkat, nikdy však tlačit. Pata naopak musí dobře sedět v opatku a nikam se neposouvat.

 

Jaký zvolit svrchní materiál

Pohorky se v podstatě vyrábí ve třech možných variantách:

  1. syntetický materiál
  2. kombinace syntetiky a kůže
  3. celokožená obuv

Každý materiál nebo jejich kombinace má svá pro a proti.

Textilní svršek (též kombinovaný s kůží) má hned několik výhod. Boty mají nižší hmotnost, snáze se přizpůsobí noze, rychleji vysychají a jejich cena bývá zpravidla nižší než u těch celokožených. V kombinaci s membránou je obuv nepromokavá. Naopak nevýhodou je omezená životnost a odolnost, která se snižuje s intenzitou nošení.

Kožený svršek se oproti textilnímu může chlubit větší odolností, životností a nepromokavostí v kontrastu vyšší hmotnosti, ceny a nižší prodyšnosti.

Všeobecně platí, že kožená bota s minimem švů je ta nejlepší volba do náročných podmínek z pohledu odolnosti, komfortu a nepromokavosti, kde parametr hmotnosti není na prvním místě, tedy ideální boty do hor. Je ale nutné o ně pravidelně a dobře pečovat.

Jak správně pečovat o koženou obuv se dočtete ZDE.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout celý náš sortiment k čištění a údržbě obuvi. 

 

Cena

Může leckdy překvapit, vzbudit zamyšlení. Berme v potaz, že výroba tradičních značek pohorek (Hanwag, Lowa, Meindl, Scarpa, La Sportiva, Asolo atd.) je stále na území Evropy, velký podíl tvoří ruční zpracování a růst cen surovin (kvalitní obuvnická useň). Tato kritéria mají vliv nejen na cenovku, ale především na kvalitu zpracování a životnost. Pokud plánujete intenzivní využití obuvi, nebo náročný trek v odlehlých oblastech. Vyplatí se zkrátka připlatit.

 

Nákup turistické obuvi

V žádném případě netlačte na pilu a zbytečně to neuspěchejte. Pokud si s výběrem nejste jistí, raději kontaktujte proškolený personál naší zákaznické podpory, nebo si nechte poradit od našeho odborného prodavače na výdejně, kde můžete obuv rovnou i pořádně vyzkoušet.

Po zakoupení boty nejprve otestujte doma, třeba v prostoru obývacího pokoje. Lze je totiž potom stále ještě bez problému vrátit. 

   

 

Jak na údržbu kožených bot

Kožené boty vydrží věky, jen jsou na rozdíl od textilních náročnější na údržbu. Máme pro vás pár tipů a triků jak na to. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Dobrá rada na závěr

Před první náročnější túrou, nebo vícedenním přechodem byste měli obuv vyzkoušet v méně náročném terénu prostřednictvím seznamovacího výletu a tzv. si boty prošlápnout.

Potí-li se vám v botě nohy nebo jste nabrali vodu? Netrapte se a mokré ponožky vyměňte.

Pokud při chůzi začínáte cítit otlak, hodí se mít po ruce tejpovací pásku, nebo náplast typu Compeed a preventivně místo zalepit. Předejdete tak problémům a můžete se naplno věnovat krásám putování přírodou.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout náš sortiment doplňků k botám. 

 

Slovníček pojmů

 

Membrána:

 

Pokud požadujete od svých bot nepromokavost, koukejte po kvalitní membráně. Tou nejznámější je Gore-Tex, ale na trhu je i celá řada dalších membrán a alternativ. Obecně rozhoduje poměr nepromokavosti, prodyšnosti a životnosti.

Jazyk: Fixuje nohu v botě, chrání před vnikem vody a nečistot. U bot do náročnějšího terénu bývá pevně spojen se svrškem boty. Musí dobře sedět na nártu a nikde netlačit.

Gumový okop a obsázka:

Chrání nejnáchylnější místa boty před oděrem a proniknutím vody a prodlužují tak její životnost. Používají se zpravidla na botách do náročnějších podmínek. Jejich nevýhodou je snížení prodyšnosti svršku a vyšší tuhost v ohybu boty.
Podešev: Častěji známá pod termínem podrážka. Jejím primárním účelem je ochránit chodidlo před mechanickým poškozením a zajistit perfektní trakci i přilnavost. Její účel poznáte podle hloubky dezénu (velikosti vzorku) a tvrdosti. Obecně platí, že čím měkčí směs podešve, tím lepší přilnavost, ale nižší životnost. Dále také platí, že čím hladší podrážka, tím méně členitý a naopak tvrdší terén a čím hrubší a "zubatější" podrážka, tím měkčí, sypčejší a členitější terén.
Vibram: Je uznávanou firmou vyrábějící podešve. Nabízí stovky směsí s ohledem na potřebné vlastnosti v terénu. Na trhu je celá řada dalších výrobců a značek kvalitních podešví - Michelin, Continental, Pomoca, Contagrip...

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Zdeněk Batěk, Vít Hruška

Zdroje: archiv autora, lasportiva.com, unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Dámské sandály Teva Terra Fi Lite

2 399  (46.69 %) od 1 279 

Porovnat

1 299  (48.5 %) od 669 

Porovnat

1 890  (14.87 %) 1 609 

Porovnat

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

Dětské sandály Hi-Tec Maleni Jr

1 099  (46.41 %) 589 

Porovnat

2 699  (39.64 %) od 1 629 

Porovnat

1 599  (46.9 %) od 849 

Porovnat