Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat stan

Stan bude vaším společníkem rovnou na několik let, proto k jeho nákupu přistupujte maximálně zodpovědně. Jak vybrat stan? S naším outdoorovým rádcem to bude hračka.


Obsah

 

 

 

První krok

Předtím, než vůbec začnete stan vybírat, si určitě ujasněte několik zásadních věcí:

  • kde a v jakých podmínkách budete stan používat,
  • jak často ho budete používat,
  • jak velký stan chcete a pro kolik by měl být osob,
  • kolik má pojmout bagáže (zavazadel) a vybavení,
  • upřednostňujete cenu nebo výkon,
  • kolik chcete do koupě investovat.

 

Dejte přednost výběru "na živo"

Pakliže jste na základě zodpovězení předchozích otázek získali obecnou představu o stanu, který hledáte, je čas se podívat po konkrétních modelech a ty mezi sebou porovnat. 

Jednoznačně nejlepším místem pro výběr stanu je Výstava stanů a vybavení do přírody. Tam si můžete stany zdarma nejen prohlédnout, ale i prolézt a osahat. Postavené budou všechny typy stanů. Vybírat můžete z více než 300 vystavovaných modelů všech druhů i velikostí. Navíc vám s výběrem poradí odborně proškolený personál. Výstava stanů a vybavení do přírody se každoročně koná v letních měsících v areálu PVA EXPO Praha Letňany.

Pokud z jakéhokoliv důvodu nemůžete na Výstavu dorazit a stany si prohlédnout na živo, je tu pro vás 4camping.cz s nejširší nabídkou stanů ve střední Evropě, s erudovanými pracovníky zákaznického centra a sítí výdejen s rozšířenou nabídkou doplňkového sortimentu.

 

Při výběru stanu se zaměřte na správnou volbu jeho vlastností:

  • Je pro vás důležitá mobilita? Hledejte stany s jednoduchou a rychlou stavbou.
  • Budete se pohybovat po svých a tahat všechno vybavení na zádech? Upřednostněte nízkou váhu a sbalitelnost před vysokým komfortem a velkým prostorem.
  • Jste zvyklí tahat hodně "materiálu"? Pak bude třeba zvolit o něco větší stan.
  • Chcete ve stanu přebývat i za nepříznivých povětrnostních podmínek? Oceníte větší užitnou plochu i světlou výšku.
  • Dáváte přednost komfortu? Volte rozměrnější stany s více vstupy, podlážkou v předsíni, organizéry, úložnými prostory nebo velkými otevíracími okny. 
  • Plánujete přírůstek do rodiny nebo vás naopak čeká osamostatnění některých jejich členů? Při výběru stanu a jeho velikosti myslete dopředu. 
  • Vodní sloupec není vše. Častěji budete mít ve stanu mokro způsobené kondenzací vody, než protečením vnějšího pláště. Proto hleďte na propracovaný systém odvětrávání a nezapomeňte ho v reálu využívat.
  • Barva stanu není jen na okrasu. Světlý stan se tolik nezahřívá, v tmavé ložnici se zase lépe spí.

 

Konstrukce

Zásadní roli při výběru stanu hraje jeho konstrukce. Rozeznáváme hned několik typů stanů, s jejich přednostmi i nedostatky. Volba je na vás:

Kopule - iglú

Nejrozšířenější konstrukce turistického stanu. Svým tvarem nápadně připomíná dobře známé iglú. Tato samonosná konstrukce je tvořena 2 pružnými pruty, vycházejícími z rohů čtyřhranné podlážky a protínající se v nejvyšším bodě. Klasická kopule se dvěma pruty disponuje pouze malou "předsíňkou", tzv. apsidou. Proto je často doplněna dalším prutem či pruty tvořícími plnohodnotnou předsíň nebo ložnici. Hlavními výhodami kopulové konstrukce jsou rychlá a intuitivní stavba, dobrá stabilita a nízká hmotnost.

   

 

Test: Stan Zulu Dome 2

Uživatelsky přívětivý stan s jednoduchou konstrukcí - to je Dome 2 od výrobce Zulu.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Tunel

Tento typ konstrukce si lze představit jako rukáv ve tvaru obráceného U. Tunelové stany mají největší užitnou plochu, jsou velmi lehké a při správném natočení a dobrém ukotvení extrémně odolné vůči větru. Stabilita tunelu je však podmíněna kotvením, bez kterého se stan složí jak harmonika. Tunel bývá velmi často kombinován s kopulovou konstrukcí. Výsledná tzv. kombinovaná konstrukce je nejčastěji používaným typem turistického rodinného stanu.

 

Áčko - klasika

Jednoplášťový stan připomínající s čelního pohledu písmeno A. Konstrukci tvoří nejčastěji 2 pevné tyče umístěné uprostřed čelní a zadní stěny. Ty nesou vrcholy stanu. Stan se pak podobně jako tunel vypíná pomocí lanek a kolíků. Dnes se již příliš nevyrábí. Nejčastěji bývá používán jako levný festivalový stan nebo jako zahradní přístřešek pro děti.

 

Geodetická konstrukce

Tento typ stanů je určen do těch nejextrémnějších podmínek, kde musí odolat silnému větru, dešti či sněžení. Zároveň musí být možné ho postavit i na místech, kde lze jen velmi obtížně kotvit. Proto je vyroben z těch nejlepších materiálů a jeho konstrukce je tvořena větším počtem pružných prutů křížících se v různých bodech vytvářejících velmi stabilní kopulovou konstrukci. Oproti klasickým kopulovým stanům mají ty geodetické vyšší hmotnost, mnohem déle a hůře se staví a jejich cena může stoupat až do závratných výšin.

 

Týpí

V dnešní době dochází k určité "renesanci" týpí. Skautské oddíly často na táborech dávají přednost týpí před tradičními podsadovými stany. Oblíbenost si však získávají stany tohoto typu i mezi vodáky a kempaři, kteří vítají nejen možnost sdílení prostoru ve větší skupince ale také určité kouzlo "májovek" spojené s přespáváním v týpí.

 

Jurta

Podobně jako týpí se z běžného obydlí etnického obyvatelstva stává stále oblíbenější variantou konstrukce kempingového stanu. Její předností je velký společný prostor i dobrá stabilita. Nedostatky jsou vysoká cena, velký sbalený objem a absence soukromí.

   

 

Bavlněné stany - retro, nebo hit současného kempování?

Retro "Áčko" - to se vybaví asi každému, když slyší pojem bavlněný stan. O tom, že moderní bavlněné stany jsou již dávno o něčem jiném, vás jistě přesvědčí další článek z naší Poradny.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Svrchní materiály stanů

  • Podlážka: dnes se používají převážně ty vyrobené z nylonu. Ten je totiž lehčí, pevnější a odolnější proti oděru než polyester. Na druhou stranu rychleji degraduje UV zářením a značně se protahuje při zvlhnutí a změnách teplot. U levných stanů se můžete setkat také s podlážkou z polyethylenu. Ta je stoprocentně voděodolná a levná, ale je velmi těžká a má omezenou životnost. Při nízkých teplotách ztrácí svou pružnost a je náchylný k poškození. Je odolný zejména proti roztržení a běžnému používání, ale je méně odolný proti proražení ostrými předměty (střepy, ostré kameny, trny, větve). Rychleji také stárne a z dlouhodobého hlediska vykazuje nižší životnost. Mnohem častěji se proto polyethylen používá jako materiál autoplachet.
  • Tropiko: Na tropiko se nejčastěji pro své vlastnosti používá polyester, kterému sluneční paprsky tolik neškodí a méně se protahuje působením vody a při změnách teploty.
  • Zátěr: Co by byly polyester a nylon bez zátěru. Oba materiály nutně potřebují zátěr, aby jim dodal požadovanou voděodpudivost. Zátěr může být buď polyuretanový nebo silikonový.

Pro úplnost je potřeba dodat, že existuje několik kombinací použitých materiálů, z nichž každá má svá pro i proti.

  • polyester + vnitřní polyuretanový zátěr(PU) bez další technické úpravy - suverénně nejpoužívanější varianta na tropiko stanů. Nabízí průměrnou životnost, nejnižší cenu a nejlepší prodyšnost (mimo stany bavlněné). Švy je možné podlepit silikonovou páskou. Hlavní nevýhoda tkví v nejvyšší váze a nasákavosti materiálu.
  • nylon + vnitřní PU zátěr bez další technické úpravy- jednoznačně nejfrekventovanější materiál podlážek. Nabízí vysokou pevnost a mechanickou odolnost při vcelku nízké váze a nízké ceně. Je možné podlepovat. Malá odolnost proti UV a velká rozpínavost u podlážek nehrají roli.
  • polyester + vnější silikonový zátěr + vnitřní PU zátěr bez další technické úpravy- častá varianta materiálu tropika u dražších stanů. Silikonizace zvyšuje rapidně životnost proti UV záření a činí materiál nenasákavým (voda se jen sklepe). Značné navýšení ceny se díky zvýšení trvanlivosti vrátí díky dlouhověkosti produktu. Nevýhodou je relativně vysoká váha a prakticky nulová prodyšnost. Tyto materiály bývají na omak nejbytelnější. Je možné podlepovat.
  • polyester + vnější silikonový zátěr + vnitřní PU zátěr+ Ripstop - díky speciální ripstopové úpravě získává tato oblíbená varianta materiálu tropika dražších stanů do náročných podmínek další benefit - mnohem větší mechanickou odolnost při zachování hmotnosti. Jinak platí totéž co pro předchozí bod.
  • nylon + vnější i vnitřní silikonový zátěr + Ripstop - nejvyspělejší a nejlehčí kombinace technologií. Silikon chrání nylon před UV zářením. Materiál je totálně nenasákavý a prakticky vůbec nedýchá. Ripstop technologie a zpevnění silikonem umožňují použití nejnižší možné gramáže materiálu. Suverénně nejnižší hmotnost je vykoupena vyššími cenami a nemožností podlepovat švy. Materiál je na omak velmi zranitelný - je to však z větší části pouze zdání. V ploše je materiál nepromokavý.

 

RIPSTOP (= trhání zamezující)

  • Technologie tkaní látky, při které se používají různě tlustá vlákna a rozdílná hustota tkaní, případně speciální technika křížení vláken. 
  • Hlavním účelem je snížení hmotnosti materiálu při současném vylepšení pevnosti v tahu - při porušení struktury tkaniny (roztržení) by se trhlina neměla zvětšovat a šířit dále.
  • Vyšší cenu ripstopových materiálů vyvažují jejich nesporné výhody, ke kterým patří i až 2x vyšší průsvitnost než u běžného "šusťáku".
  • Obvykle se používá na stanová tropika.

 

Nosné konstrukce-pruty

Konstrukce je základ každého stanu. Zde je přehled veškerých druhů stanových konstrukcí, na něž v bohaté nabídce můžete na trhu narazit:

  • Laminát (fiberglass) - obvykle černé tyče průměru 6,5-12,7 mm, opatřené vnějšími kovovými spojkami. Nejlevnější, a proto nejrozšířenější materiál. Má nejnižší životnost a je relativně těžký. Nesvědčí mu časté stavění a bourání, má pak tendenci lámat se o hranu kovových spojek.
  • Durawrap/Duraflex/Wrapflex - vylepšený laminát. Většinou šedé tyče s jasně viditelnou kosočtvercovou texturou. Průměr bývá 8,5-12,7 mm a používají se kovové vnější spojky. Jedná se o dražší a trvanlivější verzi laminátu, avšak se stejnou hmotností. Nosné laminátové jádro by mělo být jakostnější a navíc je opatřeno povrchovým opletem síťkou/bužírkou, který odolává lépe hraně kovové spojky. Navíc tento oplet zamezuje tvorbě ostrých jehel při zlomení tyče, které by mohly snadno protrhnout stan nebo poranit stanaře.
  • Ocel - materiál těch největších rodinných stanů. Na rozdíl od všech ostatních druhů tyčí se při stavbě neohýbá, ale je již předtvarována z výroby. Tyče o průměru většinou 20-30 mm. Suverénně nejvyšší hmotnost je daní za nezničitelnost a nejvyšší nosnost. Předtvarování umožňuje vytvořit kvádrový tvar, což prospívá vysokou měrou k žádané vnitřní prostornosti rodinného stanu.
  • Dural - velmi lehký materiál s vysokou životností. Nejpoužívanější materiál u dražších turistických stanů. Tyče bývají leskle zlaté, stříbrné nebo červené. Mají spojky zevnitř, proto je sestavená tyč po celé délce hladká. Díky tomu se snadno protahuje tunýlky. Můžeme se setkat s průměry 8,5-11,0 mm. Duralové tyče se mírně liší v použitých slitinách. Nejběžnější je slitina T6 6001 a o stupínek lepší T6 7001. Nejpevnější a nejjakostnější je dural T9 7075. 
  • Skandium - slitina duralu s bohatou příměsí skandia (Sc). Ještě o notný kus lehčí a pevnější než "obyčejný" dural. Díky své vysoké ceně se objevuje jen velmi zřídka u těch nejdražších expedičních stanů. Případně tyto tyče někteří výrobci nabízí jako příplatkovou výbavu.
  • Karbon/kevlar - absolutně nejlehčí materiál při zachování vysoké pevnosti. Tyto tyče je možné nalézt v příplatkové nabídce jen několika výrobců expedičních stanů na světě. Cenově většinou vychází na hodnotu samotného stanu, respektive na 2 až 3 násobek ceny tyčí duralových.
  • Trekové hole/lavinové vybavení - v posledních letech se mnozí výrobci ultralehkých stanů pokusili přijít s originálními řešeními využívajícími vybavení, které nesete na výpravu s sebou. Vznikají pak někdy konstrukčně hodně netradiční, avšak pro přenocování zcela dostačující stany kombinující tropiko a ložnici například s trekovými holemi nebo lavinovou výbavou. Výhodou je mnohem nižší celková váha nutného vybavení.

   

 

Test: Ultralehký stan MSR ZOIC 2

Důkladně jsme pro vás otestovali ultralehký stan pro 2, který nabízí ideální kompromis mezi odolností, váhou a cenou.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jak vybrat, ale nepřebrat

Výběru stanu je třeba věnovat dostatek času a úsilí hlavně z toho důvodu, že si v podobě stanu kupujete vlastně dům, v němž budete trávit po mnoho let svoje nebo dokonce rodinné dovolené. A nechat si zkazit dovolenou nevhodně vybraným stanem by byla veliká škoda. Taky pro vás stan při dobrodružné výpravě může představovat úkryt a bezpečí před nepříznivým počasím. Zároveň nákup stanu představuje vcelku velkou investici a určitě je dobré investovat svoje peníze rozumně.

 

Hmotnost - důležitý faktor výběru

Hledáte stan pro klidnou rodinnou dovolenou nebo jste dobrodruzi, kteří hodí stan na záda a vyrazí přímo za nosem? V prvním případě vám na nějakém tom kile navíc nesejde, maximálně budete řešit, jak velké místo v kufru auta stan zabere, ale vězte, že na túře každý gram na zádech navíc znatelně pocítíte.

Hodláte pod stanem trávit delší pobyty, při nichž se stan den co den staví a boří? Jestli ano, bylo by vhodné připlatit si za stan s duralovými tyčemi. Ty častému ohýbání a povolování čelí o poznání lépe než laminátové a durawrapové pruty. Jestli ale pořizujete rodinný stan, který bude vždy týden někde stát, durawrapové nebo laminátové pruty poslouží výtečně.

 

Správná velikost 

Pohodlí je zásadní otázkou spokojenosti se stanem. U rodinného stanu dbejte na to, aby měl dostatečně vysoké vstupy a interiér. Rodinný stan, do něhož se musíte při vstupu krčit a v němž se nenarovnáte, je k zlosti. Bonusem je také zastřešený vchod a předsíňka s podlážkou. Zamyslete se také nad tím, zda je předsíňka dostatečně veliká na uložení vašeho kempingového vybavení. Případně, jestli se v ní dá vařit.

Důležité je také zvolit vhodnou velikost stanu. Bude se vaše rodina rozrůstat nebo naopak očekáváte, že v brzké době vylétnou potomci z hnízda? Předimenzovaný stan by byl v tom případě špatnou investicí. U malého stanu zase myslete na to, zda se do něj vejdete i s objemnější bagáží. 

 

Kam se vydáte

Vybíráte stan na léto, ve kterém strávíte několik nocí při sjíždění Vltavy? Postačí vám stan v nižší cenové hladině, nejlépe s tyčemi z durawrap/wrapflex, které lépe snáší častější stavění a bourání. Chystáte se na dvouměsíční přechod Sibiře? Vybírejte mezi expedičními stany, které se hodí do těch nejnáročnějších podmínek - přežijí vše a zároveň mají nízkou hmotnost.

Dobré odvětrávání je základem příjemného pobytu ve stanu. Dobře propracovaný systém proudění vzduchu, chrání obyvatele před hmyzem, přehřátím i nepřízní počasí

 

Další faktory výběru

Jedete pod jeden stan v párech? Pak doporučuji stan s ložnicemi oddělenými chodbičkou. Naopak při kempování s malými dětmi doporučuji ložnice sousedící.

Jste si na 100 % jistí, že budete někdy stanovat na sněhu, písku nebo ve skalách? Jestli ano, bude vhodné zvolit stan s víceprutou samonosnou konstrukcí.

Věnujte svou pozornost nejen technickému řešení, ale také použitým materiálům, které ovlivňují například světlo uvnitř stanu. Barva a gramáž látky dělají hrozně moc. Když zvolíte špatně, tak se může stát, že i za denního světla si budete muset vzít ke studování mapy uvnitř stanu baterku.

 

A máte vybráno!

Na základě vámi zvolených kritérií a po pečlivém zodpovězení všech otázek je tady on, vašeho srdce šampion! Máte vybráno, ale...ještě jedna věc - ideální je vybraný stan postavit a složit, abyste zjistili, zda k jeho stavbě stačí jeden člověk, či musí pomáhat celá rodina.

No a teď už jen zbývá popřát vám spoustu krásných nocí pod stanem, ať už na rodinné dovolené v kempu, při sjíždění řeky, výšlapu na některou z našich hor nebo při expedici daleko za hranicemi ČR!

 

Užitečné odkazy

 

Zdroje: archiv autora, vystavastanu.cz

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

7 999  (50.01 %) 3 999 

Porovnat

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

11 689  (37.73 %) 7 279 

Porovnat

13 370  (28.88 %) 9 509 

Porovnat

8 200  (29.04 %) 5 819 

Porovnat

20 999  (21.43 %) 16 499 

Porovnat

16 709  (33.63 %) 11 089 

Porovnat

31 090  (37.89 %) 19 309 

Porovnat