Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Adršpach highline meeting 2019

Festival se uskutečnil v Adršpašských skalách v termínu 18. – 21. 7. 2019.


Obsah

Zázemí festivalu a festivalový areál byl vytvořen na Zámku Adršpach, zatímco slackliny byly nataženy v rámci celé obce. Na festival dorazilo celkem cca 500 lidí, z toho cca 300 slacklinerů, kteří zde pobyli celé 4 dny. V areálu zámku byly během celého festivalu napnuté tři highliny z oken na přilehlé stromy, ostatní vedly z věží na Křížovém vrchu a na dalších místech. Na zámku a dále po celém Adršpachu bylo také nataženo nespočet longline od 4 m do 150 m. Kromě lajn hosté také využili pěkného počasí a byli si zalézt ve skalách.

 

      

 

Hrdý partner Adršpach highline meeting 2019

V rámci projektu PODPORUJEME VAŠE SNY pomáháme sportovcům, dobrodruhům a nadšencům plnit jejich sny. Podporujeme také kulturní, sportovní, turistické a cestovatelské akce, stejně jako společensky prospěšné iniciativy skupin i jednotlivců. Více na PODPORUJEME.

Filmové premiéry na startu festivalu

První den zahájilo promítání slacklinových filmů - proběhla premiéra filmu "Dobrá lajna" od Dannyho Menšíka a Lukáše Černého a jejich výletu za horskou highline na Dachstein a také premiéra nového "Slackhovoru", tentokrát s tricklinerkou Bárou Kubátovou. Následující dny už patřily zejména longlinám, tricklinám a highlinám na zámku i ve skalách, ale také přednáškám, workshopům a koncertům.

Přednášky a hosté

Mezi hosty byl i zástupce správy CHKO Luboš Němeček, který společně s ekologem a lesníkem Martinem Erlebachem formou diskuze představili jejich názor na to, jak skloubit zájmy ochrany přírody a zájmy sportovců. Dalším hostem byli kluci ze SlackShow – akrobati Lukáš Černý a Michal Pírek, kteří s tricklinou mimo jiné prošli pořadem "Česko Slovensko má talent", živili se vystupováním na lajně na ulici a nyní už mají silnou značku a vystupují nejen v Čechách, ale například i v Kataru nebo Chicagu. Chybět nemohla ani highlinerka Anička Kuchařová, která společně s Evou Laxovou vyprávěla o nedávném dívčím výletu do USA, jehož cílem bylo napnutí 500 m highline v Utahu.

"Nelajnové" zajímavé hosty zastupovali například Honza Šimánek, fotograf a filmař lezců a slacklinerů, který promítl jeho poslední film o Adamu Ondrovi z jeho tripu po Balkáně a řekl nám k němu pár slov. Zdeněk Brabec, bývalý československý reprezentant, který formou diáků vyprávěl o jeho velehorských expedicích v 70. letech. Posledním hostem byl Petr Kohoutek, extrémní cyklista z Adršpachu, který si připravil besedu o jeho posledním závodu ve Skotsku "550 Highland Trail Race".

Doprovodný program

V rámci doprovodného programu nabídli pořadatelé účastníkům festivalu také několik vedených pohybových workshopů. Jedním z nich byl kurz Akrojogy a Slackjogy, který vedly Mexičanky Andrea Dattoli, Helena Gonzales a Yisel Guerra. Další Mexičan - Tlaloc Moctezuma Burns si připravil workshop longline a highline triků a konečně Češka - Petra Lamačová se postarala o kouzelnou lekci improvizačního kontaktního tance s názvem "Umění pohybu". Celou dobu zde také probíhal vedený workshop výroby vlastních barefoot botiček. Uvnitř zámku v jedné z místností měli návštěvníci možnost shlédnout po celou dobu konání festivalu výstavu horolezeckého fotografa Karla Vlčka.

Český pohár trickline

V sobotu přes den proběhla také jedna zastávka Českého poháru trickline, největší lákadlo programu z řad diváků. Závod je to náročný, už v poledne začal dvouhodinovou kvalifikací a odpoledne pokračoval finálovými battly. Vítězem se stal Štěpán Pecka, na druhém místě se umístil Jiří Máslo a třetí byl Petr Dočkal. Mezi holkami byla nejlepší Tereza Dudová, po ní Bára Kubátová a na třetím místě se umístila Aneta Bučková. Proběhlo také několik menších slacklinových soutěží pro diváky.

Byly i koncerty a stánky

V pátek a v sobotu večer zahrálo také pár kapel – místní reggae zpěvák Michal Šeps, DJ Selector Boldrik, písničkář Xavier Baumaxa a hradecká elektronicko-akustická kapela New Sound Orchestra. Na festivalu bylo také několik prodejních stánků, zejména místních firem a kamarádů, návštěvníci mohli zakoupit např. lezecké oblečení, ručně šité sportovní podprsenky pro lezkyně a slacklinerky, speciálně upravené lezecké a slacklinové batohy a další.

Bilance na závěr

Festival proběhl celkově v poklidné atmosféře a pořadatelé obdrželi, nejen od slacklinerů, pozitivní ohlasy. Lidé z okolí pochopili, že akce není určená pouze pro komunitu slacklinerů, ale naopak i pro všechny ostatní, aby zjistili, co jsou ti lajneři vlastně zač. Přišlo tak i spoustu místních obyvatel, včetně starostky Adršpachu Dany Cahové a starosty Teplic nad Metují Josefa Bitnara, a také lidé z okolních měst a vesnic. 

Zdroje: archiv autora

Výstava stanů je tady!

Novinky

Od 31. 5. do 25. 8. 2024 probíhá na Výstavišti v Praze Letňanech v pořadí již 27. Výstava stanů.

Doprava zdarma!!!

Novinky

Od 30. 4.-13. 5. 2024 máte dopravu na DPD výdejní místa ZCELA ZDARMA!

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.

Vybíráme pro vás

(3.88 %) 5 469 

Porovnat

549 

Porovnat

480  (14.79 %) 409 

Porovnat

(2.99 %) 3 279 

Porovnat

1 299  (15.4 %) od 1 099 

Porovnat

Dětská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

od 1 609 

Porovnat

2 399  (27.93 %) od 1 729 

Porovnat

2 990  (10.07 %) 2 689 

Porovnat