Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Teplé spacáky na podzim a zimu

Není špatné počasí, je jen špatné vybavení - tak praví stará moudrost. A nyní na počátku podzimu to platí o to více! Dny jsou krásné a teplé a lákají k toulkám přírodou. Vsadit si ale na teplotu v noci už nelze.

Zvažujete-li nákup spacáku, který vás v tyto dny nenechá "ve štychu", je potřeba být obezřetný a dobře stanovit svoje hlavní priority. V článku probereme nejčastější z nich:

Priorita NÍZKÁ CENA

Teplý a zároveň levný spacák, to jsou vždy velké kompromisy. V první řadě musíme oželet hmotnost. Spacák bude těžší a objemný. Pokud jezdíte do přírody autem, tak není třeba váhu ani objem příliš řešit - auto vše uveze. Také platí, že v případě opravdu velké zimy lze "utéct" do auta. Pokud potřebujete koupit levný spacák a budete jej nosit v batohu, je potřeba vybrat spíše mumii, která je díky své konstrukci oproti dekovému spacáku z menšího množství materiálu. Zároveň má při stejném materiálu lepší teplotní vlastnosti - lépe vás obklopí a nemusíte vyhřívat tak velký vnitřní objem. 
Také se vyplatí podívat se o kategorii výše a zaměřit se na slevy a výprodeje. To, že je spacák s velkou slevou ještě neznamená, že je nekvalitní! Někdy to je zcela naopak - firma má kvalitní a žádaný produkt, ale stejný nápad mají i další firmy. No a slevy jsou na světě. :-)

Nejlevnější teplé spacáky (do -5°C a zároveň do 1500 Kč)
Nejlevnější hodně teplé spacáky (do méně než -5°C a zároveň do 2000 Kč)
Spacáky se slevou (od 1kg a od 1000Kč)

Priorita NÍZKÁ HMOTNOST

Nosíte si vše na zádech a nachodíte hodně kilometrů, potřebujete tedy spacák při rozumné teplotě hodně lehký, aby se z cesty nestala dřina a aby vám v batohu zbylo místo i na další výbavu. Pokud nemáte zásadní finanční limity, můžete sáhnout po tom nejlepším, co se na trhu vyskytuje. Tedy izolace z nejkvalitnějšího mikrovlákna, nebo ještě lépe péřové spacáky, které jsou stále tím nejlepším, co lze nabídnout. Třeba právě nyní uzrál čas na váš první péřový spacák.

Lehké a teplé spacáky se syntetickou isolací (do -5°C, zároveň od 1500 Kč a do 2 kg)
Lehké a hodně teplé spacáky se syntetickou isolací (do méně než -5°C, zároveň od 2000 Kč a do 2 kg)
Lehké a teplé spacáky z peří

Priorita ROZUMNÝ KOMPROMIS

Nechcete mít doma několik spacáků, ale jenom jeden, se kterým zvládnete nejen podzimní a jarní víkendové akce, ale i letní vodu, či týden na kolech. Tedy by měl být rozumně velký, teplý i drahý. Tyto požadavky má většina zákazníků, ale každý si pod nimi představuje něco trochu jiného. Při přemýšlení a výběru vašeho TŘÍSEZÓNNÍHO spacáku se podívejte na následující odstavec našeho článku.

NEZAPOMEŇTE

Výběrem spacáku předcestovní příprava nekončí. Při nocování v přírodě nezapomeňte na pár základních pravidel, které vám pomohou v klidu přečkat chladnou noc i v levnějším spacáku.

1. Pořádné ponožky, tenká čepice a teplé, nejlépe vlněné prádlo zásadně vylepší komfort nocování. Termoprádlo pánské, dámské.
2. Nepodceňujte výběr kvalitní karimatky. Pokud i v nejlepším a nejteplejším spacáku buzdete spát na vlhké zemi, nebo jen na obyčejné ALLU matce, rozhodně se nevyspíte! Sáhněte minimálně po kvalitní EVAzotce, nebo spíše po samonafukovací karimatce.
3. Vzpomeňte si, zda se vám někde doma nepovaluje zapomenutá vložka do spacáku. Pokud ne, zvažte její nákup. Pokud si kupujete spacák a šetříte každý gram, může právě ta tenká vložka do spacáku být rozdílem mezi "přečkal" noc a "vyspal se". Vložka vám velmi dobře může posloužit i v horkém létě, kdy naopak spacák necháte zabalený a vyspíte se pouze v ní.
4. každý to zanedbáváme, ale v zimě nesmíme! Pohlídejte si před usnutím, jak máte zajištěn prostor kolem hlavy. Stažení poutek kolem ramen, stažená kapuce. Pokud se vám zdá, že vám je moc teplo, raději si nepatrně pootevřete spodní část zipu u nohou. I malý otvor zajistí lepší cirkulaci vzduchu a drobné ochlazení. Ale nestane se vám, že si v noci teplem odhalíte ramena a ráno se probudíte s angínou a zablokovaným krkem.

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.

Znovu jsme obhájili vítězství v soutěži ShopRoku. Děkujeme!

Novinky

Již popáté jsme obhájili vítězství v kategorii kvality. Díky vám!

Patagonia - udržitelná značka, která myslí na přírodu

Novinky

Preferujete udržitelné značky oblečení? A znáte značku Patagonia?