Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Bio bavlna

Bavlna je materiál, který se těší oblibě po celém světě. Pěstování rostlin bavlníku může mít však velmi neblahý vliv na životní prostředí. Jaké jsou rozdíly mezi běžně pěstovanou bavlnou a certifikovanou bio bavlnou?

Rostlina bavlníku je náročná na spotřebu vody a zároveň náchylná ke škůdcům, kterým se předchází aplikací škodlivých pesticidů. V průzkumech vychází, že se při pěstování bavlníku spotřebuje celosvětově až 16 % pesticidů z celkové spotřeby ročně. V zemědělství se dále používají nejrůznější umělá hnojiva a rostliny jsou geneticky modifikovány. Díky strojům, které dokáží sklidit velké množství bavlny za kratší časový úsek, dochází k značnému vyčerpání půdy. 

Bavlna s označením bio je pěstována šetrným způsobem, při kterém nejsou používány žádné pesticidy, farmáři využívají přirozených způsobů ochrany rostlin proti škůdcům a bavlna je pěstována jen v místech, kam rostlina přirozeně patří a není tedy nutná enormní spotřeba vody. Bio bavlna je sbírána ručně a hnojena přírodním kompostem. K barvení vláken jsou používány taktéž pouze přírodní látky, které nezatěžují životní prostředí. 

Bio bavlna nebyla při pěstování zatížena chemickými procesy, díky čemuž je měkčí a jemnější, než klasicky pěstovaná bavlna. Zároveň je díky čistotě materiálu vysoce vhodná pro citlivou pokožku a alergiky. 

170 let vlněného oblečení Devold

O značkách

Devold slaví narozeniny. Znáte tuto značku?

Představení vlastních značek: Zulu, Warg, MOOA

O značkách

Ve 4camping přenášíme své odborné zkušenosti do privátní výroby.

Kolekce stanů Outwell Deluxe Air Collection

O značkách

Deluxe Air Collection je nová kolekce od značky Outwell, kterou ocení malé i velké rodiny. Kolekce zaujme prostorem, nafukovací konstrukcí a praktickými vychytávkami, které zpříjemní pobyt v kempu.