Jerky
Slovníček pojmů
Jerky /ˈdʒɝki/ je sušením konzervované maso. Z veřejně přístupných zdrojů není přesně zřejmé, jaká civilizace začala tuto úpravu užívat nejdříve a nebo ji nejvíce rozšířila, nicméně jisté je, že jak američtí indiáni, tak evropští mořeplavci hojně využívali jeho výhody na svých dlouhých výpravách. Tehdy maso sušili na slunci nebo nad ohněm. Odtud pochází i současný název modifikovaný ze španělského slovo „ch´arqui“.
Jerky bývá nejčastěji hovězí (případně původní bizoní) nebo drůbeží (zejména krůtí) či vepřové. Maso se před přípravou nařeže na tenké plátky, obvykle se marinuje, koření či solí a poté se suší při teplotě mezi 50 a 70 °C. Sušené maso lze skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin vhodným pro rekreační i vrcholové sportovce při intenzivním tréninku. Jerky je vhodné i jako doplněk stravy v průběhu redukčních diet. Jelikož není mastné, je možné jej bez starostí jíst po celý den.
Související
Sušené maso Jim Jerky Jerky hovězí 23 g
70 Kč
69 Kč
Sušené maso Indiana Jerky Pork Original 90g
255 Kč
249 Kč
Články na podobné téma
Jak uvázat horolezecký osmičkový uzel?
Slovníček pojmů
Jak funguje termoska?
Slovníček pojmů
Jak se nosí ledvinka?
Slovníček pojmů










