Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Lofoty - stopem s foťákem

Jedno krásné léto jsme se s přítelem vydali na Lofoty. Jelikož je tam však opravdu draze, rozhodli jsme se, že budeme cestovat stopem.

Lofoty jsou norské souostroví, dnes již propojené mosty a tunely, nacházející se až za severním polárním kruhem. Bohužel je to taky jedna z nejdražších destinací světa, co do denních nákladů. Náš plán byl užít si přírodu a cestování, ale také přitom příliš neutratit. Proto padla volba právě na stopování jako hlavní způsob naší dopravy.

A toto rozhodnutí se ukázalo správným, protože jde o úspornou a zároveň rychlou formu dopravy. Stopování na Lofotách jde navíc velmi snadno. Zastavují vám všichni - místní i turisté.

S naším rozhodnutím stopovat a zároveň přespávat v přírodě pod stanem se vázala nutnost nést si veškeré věci na 14 dní na zádech. A jelikož velmi ráda fotím a tento výlet byl tak trochu i malou fotoexpedicí, přibyla mi ke standardní turistické výbavě další zátěž - fotovybavení.

Vzít si celou moji fototechniku nepřipadalo kvůli celkové hmotnosti v úvahu. Na cestě se mnou putoval pouze Nikon D7000 + Sigma 18-35 1.8 ART, 2x SD karta 32 GB, 2x baterie EN-EL 15, filtr ND1000, nabíječka, stativ Velbon CX 460 mini a brašna. I tak byla hmotnost této fototechniky cca 3 kg, což není při snaze snížit váhu na minimum úplně málo. Zvláště, vezmeme-li v potaz, že se snažím s celkovou váhou zavazadla nepřekročit 15 kg.

Po několika podobných cestách jsem naštěstí zjistila, že je plno věcí, které můžou zůstat doma a uvolnit v batohu místo pro fototechniku. Beru opravdu jen to nezbytné a dávám přednost kvalitnímu vybavení a nejlépe tomu s nízkou hmotností a dobrou sbalitelností.
(pozn. autora: Není nutné brát s sebou čisté prádlo a ponožky na každý den a trička vám stačí v pohodě tři. Přeprat se dá přeci v každém jezírku).

Jelikož jsem si vzala pouze objektiv s celkem širokým ohniskem, zaměřila jsem hlavně na fotografii krajiny, která je na Lofotech nádherná – fjordy, jezera, pláže… Poprvé jsem navíc na své cestě měla stativ. Ten se osvědčil hlavně při focení na delší časy např. kvůli efektu rozmazání vody a všude tam, kde bych to v ruce neudržela.

Další novinkou v mé výbavě na cestách byl ND filtr, který jsem si pořídila těsně před cestou. Bylo to zajímavé osvěžení. Můj filtr nese označení ND1000 – což znamená, že se jedná o ten nejtmavší v nabídce. Je doslova černý jako bota a když ho nasadíte na objektiv, v hledáčku vidíte jen tmu. Díky tomu jsem však mohla při plném slunečném jasu používat i velmi dlouhé časy. Opravdu mě to chytilo a je jasné, že musím potřebuji svoji sbírku ND filtrů doplnit o další kousky.

Lofoty jsou fotograficky opravdu vděčné. Stačí vyjít na jakýkoliv vrchol a okamžitě vás uchvátí dechberoucí scenérie všudypřítomných rozeklaných fjordů. Věrnými objekty k fotografování jsou také rybářské vesničky. Nesmím zapomenou ani na úchvatné severské západy a východy slunce.

Na počasí jsme měli opravdu štěstí, ale jinak je bohužel na české poměry celkem deštivé. Nám po většinu času svítilo sluníčka. Deštivým dnům jsme se však také nevyhnuli.

Chcete-li vyrazit za fotografickým dobrodružstvím a nevadí vám déšť, určitě můžeme naši destinaci-Lofoty s klidným svědomím doporučit. Sama bych se tam také ráda ještě vrátila, abych
na Lofotech zažila focení v zimě. Ta je totiž díky golfskému proudu mírná, takže fototechnika příliš netrpí a na druhou stanu jsou fotografované scenérie obohaceny o sníh a polární záře. A to za to stojí.

 

Autor: Trauškeová Pavlína

Zdroje: zonerama.com

Přechod masivu Králického Sněžníku

Cestopisy a reportáže

Radosti a strasti přechodu Králického Sněžníku vám v dnešním článku sepsala Katka Balcarová, která se věnuje široké škále sportů, především potom lezení, běhu a turistice.

Cesta přes Istanbul s dobrodruhem Vojtou Kaderou

Cestopisy a reportáže

Baťůžkář Vojta Kadera je dobrodruhem každým coulem. Své netradiční zážitky a svébytný způsob cestování sepisuje do krátkých povídek. Jednu z nich si můžete přečíst v našem dnešním článku. 

Tomík na cestách

Cestopisy a reportáže

Tomáš Vejmola je dobrodruh, který holduje nevšednímu způsobu dopravy. Oblíbil si především tuk-tuk, motorizovanou tříkolku, obvykle využívanou jako taxík. Kam se Tomáš vydá tuk-tukem tentokrát?

Vybíráme pro vás

449  (20.04 %) 359 

Porovnat

Dámské šaty Warg M-Boo 190 W

1 699  (23.54 %) 1 299 

Porovnat

Dámské tílko MOOA Beth

790  (41.9 %) 459 

Porovnat

Dámská větrovka Zulu Windtrail

1 499  (60.04 %) 599 

Porovnat

699  (64.38 %) od 249 

Porovnat

Dámské kraťasy Kilpi Bree

1 899  (67.4 %) od 619 

Porovnat

Dámské kraťasy Regatta Pemma Shorts

1 099  (64.6 %) od 389 

Porovnat

Dámské kraťasy E9 Onda Short

2 090  (42.15 %) od 1 209 

Porovnat