Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

LOWA aneb Jak je důležité znáti výrobce

Při výběru čehokoliv je nutné vzít v úvahu tři věci: účel/četnost použití, cenu a výrobce. Například nákup pohorek se v současné době rovná dlouhodobé investici a jako každý správný investor, bychom se měli ptát - odkud výrobce pochází? Kde se boty šijí? Boty si nekupujeme jen na dva roky, tedy existuje pozáruční servis? Apod. V tomto článku se podíváme na značku LOWA.

LOWA je německá obuvnická firma, která vyrábí specializovanou horolezeckou a turistickou (trekingovou) obuv. V současné době patří tato bavorská firma k největším výrobcům trekingové obuvi na světě. Prodává více jak 2 miliony párů turistické obuvi ročně a již ně­kolik desetiletí je naprostou jedničkou ve všech německy mluvících zemích.

Kořeny značky Lowa sahají až do roku 1923 a pojí se se ševcem Johannem Wagnerer a jeho tři syny Lorenzem, Hansem a Adolfem. Ještě dnes starousedlíci vzpomínají na Wagnerovu botu „Goiserer“, horskou pracovní botu. Významnou postavou se stal ale až Lorenz Wagner, který dal firmě jméno (LO-WA) a z domácí dílny vybudoval velkou továrnu. Dnes LOWA disponuje plně ekologickým výrobním závodem v Jetzendorfu s celkovou užitnou plochou 6.206 m2. Důraz na kvalitu je všudypřítomný a proto firma ani neplánuje výrobu přesunout do lokalit s levnější pracovní sílou - což je v dnešní době skutečně rarita.

Kolekce LOWA je rozdělena do několika kategorií:

BACKPACKING

BACKPACKING jsou modely pro vysokohorskou turistiku, přesněji pro pohyb v exponovaném terénu se zátěží (batoh 15 a více kg). Tato obuv umožňuje příležitostné nasazení stoupacích želez (maček). Patří sem například oblíbený model Tibet GTX, Gavia GTX Lady či Ticam GTX.

TREKKING

TREKKING je modelová řada pro turistiku ve středně exponovaném horském prostředí, s vysokým komfortem a dlouhou životností. Jedná se o nejuniverzálnější botu určenou pro ty, kteří se nechtějí nijak omezovat. Z naší nabídky sem patří například Camino GTX či Albula GTX.

ATC

ATC kolekce zahrnuje kotníkové i polobotkové modely pro různé outdoorové aktivity až po středně exponovaný treking. Boty jsou vyrobeny vstřikovanou patentovanou technologií monowrap. Vyznačují se minimální hmotností, vysokým komfortem nošení a dlouhou životností. Patří sem například nejoblíbenější kotníkový model Renegade v pánské a dámské variantě i nízké polobotky Renegade Lo.


Kromě uvedených kategorií vyrábí LOWA boty pro městskou turistiku, běh v terénu (trail running), obuv do sněhu a na zledovatělé povrchy, dětskou turistickou obuv a v neposlední řadě také speciální modely bot pro myslivce, vojenskou a pracovní obuv.

Opravy obuvi

LOWA nabízí i výborný pozáruční servis zahrnující především opravy obuvi. A co vše se dá na botě opravit? Základem je, opravu obuvi neodkládat a provést v okamžiku, kdy se závada projeví. Nošení poškozené obuvi vede ke zhoršování poškození a může dojít ke stavu, kdy již oprava není možná. Navíc nošení poškozené obuvi může být důvodem k ukončení záruky. 

Podšívka

Neporušená podšívka je základem komfortu užívání boty a pokud je poškození podšívky v počátečním stavu, lze toto poškození velmi jednoduše opravit v autorizovaném servisu. U kožených podšívek protržení podšívky předchází její ztvrdnutí. Pokud jej již nelze odstranit impregnací podšívky, je lepší, ještě než k protržení dojde, ztvrdlou podšívku odborně opravit v autorizovaném servisu. 

U membránových podšívek (GORE-tex a pod.) pozorujeme nejprve zchlupacení krycí textilie. To by mělo být znamením, že obuv máme dát k odborné opravě. Pokud je krycí textílie prodřena, lze podšívku smysluplně opravit pouze pokud není narušena funkce membrány.

Svšek obuvi

Nejčastější závadou je pořezání a odření svršku obuvi o skalnatý terén. Odřeniny a řezy v usni lze dobře ošetřit impregnačními krémy a vosky. Jakmile však pozorujeme povrchové zchlupacení nití, je vhodné nitě impregnovat řídkým polyuretanovým lepidlem pro zpevnění a zachování nepropustnosti (SEAMSURE nebo SEAMGRIP - oba přípravky od firmy McNETT).

Prasklé švy na membránové obuvi většinou nelze opravovat šitím bez narušení vodotěsnosti obuvi šitím,. Oprtava však může být provedena lepením. Lepení se provádí hustšími lepidly na bázi polyuretanové pryže (AQUASURE - od firmy McNETT). Doporučujeme tuto opravu odborně provést v autorizovaném servisu.

Švy na turistické obuvi bez membrány je možné opravit šitím, šití však musí být provedeno speciálními pevnostními nitěmi ze syntetických vláken. Oprava běžnými bavlněnými nitěmi má velmi krátkou životnost. Impregnace nití po opravě se provádí rovněž přípravky na bázi polyuretanové pryže, obvykle na vodní bázi (SEAMSURE).

Podešev

Těžší turistická obuv má nad podešví svršek chráněn pryžovým lemem. Poškození tohoto lemu lze svémocí poměrně snadno opravit hustším polyuretanovým lepidlem (FREESOLE od firmy McNETT), rovněž jako drobná poškození podešve. Separaci podešve od svršku a rozlepy jednotlivých vrstev podešve doporučujeme předat odborné opravně, která má k dispozici jak odpovídající rychleschnoucí lepidla (která jsou mnohdy dvousložková a nelze je koupit v maloodběratelském balení), tak i specializované přípravky k dokonalé fixaci slepovaných částí ve správné poloze. Vysoce viskózní polyuretanové lepidlo FREESOLE umožňuje i rekonstrukci částečně sešlapané podešve s pryžovým běhounem, což lze využít u nevyměnitelných podešví.

Odborný servis je schopen i výměny určitých typů podešví, zejména u těžší a dražší obuvi, kde se svršek a podešev vyrábějí odděleně a následně se k sobě lepí. U obuvi, u které se podešev vytváří vstřikováním do formy přímo na svršek obuvi, výměnu podešve provést nelze. Opravy drobných rozlepů podešve však možné jsou i u vstřikované obuvi.

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.

Znovu jsme obhájili vítězství v soutěži ShopRoku. Děkujeme!

Novinky

Již popáté jsme obhájili vítězství v kategorii kvality. Díky vám!

Patagonia - udržitelná značka, která myslí na přírodu

Novinky

Preferujete udržitelné značky oblečení? A znáte značku Patagonia?