Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Historie značky Hanwag

Z malé dílny v Německu až na vrcholy hor celého světa. Značka Hanwag slaví 100 let. Přečtěte si něco o jejich historii a taky o tom, co má značka v plánu nadále.


Obsah

Pohodlná a dobře padnoucí obuv je základním vybavením každého outdoorového nadšence. Značka Hanwag pocházející z Německa to dobře ví a už 100 let vyrábí obuv, která zaručuje odolnost, pevný krok i jistotu na stezkách i mimo ně. Na své výročí  Hanwag představil několik nových a speciálních modelů bot - Hanwag Wagner 100, pánské boty Hanwag Alaska 100 a dámské boty Hanwag Alaska 100

 

Jak to celé začalo?

Samé začátky značky Hanwag sahají až do roku 1921. Hans Wagner jako mladý pětadvacetiletý muž otevřel svou soukromou dílnu pro výrobu bot. Dílnu otevřel ve svém domě v bavorské vesnici Vierkirchen. Hans byl ševcovství předurčen, jelikož se tomuto oboru věnoval i jeho dědeček, otec a taky jeho dva bratři. Podobně jako oni odjížděl za zákazníky domů, ale nakonec se rozhodl svou práci zefektivnit a otevřít si vlastní dílnu.

 

Na čem si Wagner zakládal

Hans Wagner při své výrobě dbal především na výběr kvalitních materiálu a kvalitní zpracování. Jeho unikátnost spočívala v tom, že si jako jeden z mála osvojil techniku double-stitch, kdy je spojován svršek s podrážkou dvojitým prošíváním. Tato technika zvyšuje odolnost i pevnost boty. Výhodou je taky jednodušší oprava.

 

Růst firmy během dalších let

V dalších letech se Wagnerovi dařilo a o jeho boty stále narůstal zájem. Brzy došlo ke zvětšení prostorů a příjmu nových zaměstnanců. V roce 1936 s Hansem začal pracovat i jeho synovec Sepp se kterým společně navrhli první kožené šněrovací boty na sjezdové lyžování. Ještě v tom roce tyto boty využili závodníci na zimních olympijských hrách v Garmisch-Partenkirchenu.

 

Hanwag a 2. světová válka

Druhá světová válka s sebou přinesla smutné a temné období. Provoz v dílně se téměř zastavil. Po skončení války ale zájem opět narůstal. Wagnerovi se díky tomu podařilo svou dílnu obnovit. V roce 1952 podnik získal název Hanwag. V druhé polovině 50. let boty poprvé expandovaly mimo Evropu až do Severní Ameriky, kde se jich prodalo několik tisíc kusů.

 

Známé modely bot

V 70. letech začala značka vyvíjet obuv do různých terénů i situací. V roce 1970 Hanwag představil Haute Route, tedy první boty pro skialpinismus. V roce 1980 byly na trh zařazeny lehké sportovní lezecké boty. Dále v roce 1987 Hanwag představil boty pro paragliding FLY 2000. V polovině 90. let Hanwag vytvořil nejznámější model, který se prodává dodnes – boty na hory Alaska GTX. V posledních letech věnuje Hanwag pozornost zejména samotným kopytům, s jejichž pomocí boty vznikají. Velké oblibě se těší kolekce bot vyráběných podle kopyta Bunion, které jsou určeny pro lidi trpícími vbočenými palci (hallux valgus).

Obr.: boty pro paragliding Hanwag FLY 2000

   

 

Jak vybrat boty na turistiku

Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Novější modely bot

Mezi nově představené boty můžeme zařadit Alaska 100, které jsou inovovanou variantou původního modelu. Hanwag na své výročí 100 let představil limitovanou kolekci Hans Wagner Heritage Collection, ve které najdete boty Wagner 100 a Hans 100. Tím značka vzdává hold nejen svému zakladateli, ale také samotnému obuvnickému řemeslu. Při výrobě bot byly použity nejlepší materiály a kombinace tradičních a moderních technik. Boty mají na kotníku a jazyku umístěno výroční logo. Na patě má pak každý pár bot své unikátní výrobní číslo.

 

Hanwag Alaska 100

Alaska 100 je inovoanou verzí oblíbených bot Alaska GTX. Boty jsou maximálně odolné a mají jednoduchý desing. Tento výroční model je vyroben z jednoho kusu lícové kůže Terracare. Kožená svrchní část je chráněna proti prodření gumovou obsázkou s gravírovaným logem. Kovové části (oka, háčky) jsou vyrobeny z litého kovu a zajišťují maximální pevnost a spolehlivost. Mezipodešev je vyroben z polyuretanu s tenkou vrstvou TPU. Díky tomu je bota lehká i pohodlná. Polyuretanový materiál je chráněn před hydrolýzou a dalším opotřebením. Podšívka a stélka boty jsou vyrobeny z vyčiněné kůže, která neobsahuje chrom. Novinkou je unikátní podrážka Vibram Fuoraska s hrubým vzorem vytvořeným pomocí 3D technologie PrismBase. Tato technologie zaručí jistotu a pevný krok v každém terénu. Alaska 100 jsou k dispozici v pánské i dámské variantě.

Obr.: boty Hanwag Alaska 100

 

Hanwag Wagner 100

Model bot Wagner 100 je perfektní volbou do hor i do města. Desing je inspirován prvními modely, které v dílně Wagnera před 100 lety vznikly. Tyto boty jsou také šité metodou double-stitch. Svrchní část je vyrobena z kvalitní lícové kůže Terracare. Měkký lem v oblasti kotníku je vyroben z kůže nubukové. Stélka a podšívka jsou šité z vyčiněné kůže bez obsahu chromu. Wagner 100 mají lehkou odpruženou podrážku Vibram Vi-Lite, která zaručuje skvělé přilnutí k jakémukoliv povrchu. V terénu je podrážka dobře ohebná a díky tomu je pohodlná i při každodenním nošení.

Obr.: pánské boty Hanwag Wagner 100

 

Jaké jsou další vize značky Hanwag?

Značka Hanwag se dále bude držet svých původních hodnot, ale při výrobě budou používat také nové moderní technologie. Své boty budou dále vyrábět především v Evropě – v průběhu let značka expandovala z Německa do Chorvatska a Maďarska. Tam chce Hanwag ušít až 400 000 nových párů bot. Velká část výroby zůstává v místě, kde byla značka založena, tedy ve Vierkirchenu.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Tereza Siváková

170 let vlněného oblečení Devold

O značkách

Devold slaví narozeniny. Znáte tuto značku?

Představení vlastních značek: Zulu, Warg, MOOA

O značkách

Ve 4camping přenášíme své odborné zkušenosti do privátní výroby.

Kolekce stanů Outwell Deluxe Air Collection

O značkách

Deluxe Air Collection je nová kolekce od značky Outwell, kterou ocení malé i velké rodiny. Kolekce zaujme prostorem, nafukovací konstrukcí a praktickými vychytávkami, které zpříjemní pobyt v kempu.

Vybíráme pro vás

8 490  (14.97 %) 7 219 

Porovnat

Dámské turistické boty Hanwag Alaska Lady GTX

8 490  (14.97 %) 7 219 

Porovnat

10 390  (39.37 %) 6 299 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

1 990  (15.13 %) 1 689 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Alverstone 2

2 899  (17.94 %) 2 379 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Supercross 4

3 390  (25.1 %) od 2 539 

Porovnat