Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Trendy v outdooru pro rok 2016

Jakým směrem se bude ubírat outdoor v roce 2016? Hlavními trendy budou i pro příští rok minimalismus, důraz na komfort, přírodní materiály, šetrnost k přírodě, mobilita a konektivita. Jak se s tím popasovali hlavní hráči na trhu?

Minimalismus hýbe outdoorem

V posledních letech pozorujeme v oblasti outdoorového vybavení trend vše zmenšovat a snižovat váhu, tedy takzvaný minimalismus. A tento trend bude v roce 2016 ještě nabírat na síle s tím, jak se dostávají do výroby nové hi-tech materiály. Tendence ke snižování váhy a objemu lze pozorovat napříč celým trhem s outdoorovým vybavením. Krásně je to patrné na segmentu karimatek, kde dnes není problém sehnat nafukovací karimatku s váhou pod 500g při standardní délce a tloušťce. Důkazem budiž karimatka Thermarest NeoAir Xtherm. Tato karimatka řady NeoAir od americké firmy Thermarest dosahuje díky použití nejkvalitnějších materiálů a unikátních technologií extrémně nízké váhy (430g) a přitom poskytuje nadstandardní pocit komfortu za jakýchkoli podmínek 365 dní v roce.

Šetrnost k přírodě

V následujících letech bude také kladen mnohem větší důraz na šetrnost k přírodě. Už dnes lze narazit na produkty z recyklovaných materiálů takřka na každém kroku. Většina bund a spacáků se syntetickými plnidly vyrobenými z recyklovaných PET lahví je toho živým důkazem. V roce 2016 se však půjde ještě dál. Běžně k dostání tak budou produkty z odpadního materiálu rostlinného původu jako tácky a misky z palmového listí, hrnečky a talíře ze šlupek od rýže a tak dále. Průkopníkem v této oblasti je australská firma EcoSouLife. Skvělým příkladem jejich inovativního přístupu jsou hrnečky EcoSouLife BIO SIP, krásné, příjemné do ruky a velmi odolné, které určitě využije každý, kdo si během svých cest rád dá nějaké to kafe a jemuž není osud přírody lhostejný. Když pak hrneček, který lze mýt v myčce a snese i teplotu 120°C doslouží nebo vás přestane bavit, stačí jej zakopat a on se po dvou letech v zemi zcela rozloží.

 

Podpora mobility a konektivity

Když už jsme zmínili šetrnost k přírodě, nesmíme zapomenout ani na využívání solární energie, dalšího trendu, který se šetrností k přírodě přímo souvisí. Hlavní ideou použití solárních technologií v outdooru je hlavně potřeba mobility a stálé konektivity. Ať už potřebujete napájení pro váš satelitní telefon nebo GPS přijímač někde v džungli nebo chcete nabít telefon, notebook či foťák na týdenním výletě mimo civilizaci, bez solárních technologií a power banky se jen těžko obejdete. Špičkou v tomto oboru je značka Goal Zero. Těžko z nabídky tohoto výrobce něco vypíchnout, ale máme-li jmenovat jednu věc, bude to Goal Zero Guide 10 plus solar recharging kit. Jde o set výkoného solárního panelu a akumulátoru, který funguje i jako nabíječka na baterie. Spolehlivě a hlavně kdekoli zajistí nabití baterií, mobilů, tabletů nebo GPS. Akumulátor lze navíc nabíjet i přes USB.

goalzero2

Komfort nadevše

Jestliže jsme se v úvodu bavili o posedlosti snižováním váhy a objemu, je třeba říci, že to není za cenu snížení komfortu. Alespoň ne vždy. Naopak, v posledních letech, s tím, jak se outdoorové vybavení stále více přibližuje od expedic směrem k běžným smrtelníkům, je kladem čím dál tím větší důraz také na komfort. Je jasné, že když jedete autem do kempu, nepotřebujete řešit každý gram a cm³. Zato vás velmi zajímá prostornost vašeho stanu a snadnost jeho postavení. A zde přichází na scénu další trend posledních let, který v příštím roce bude udávat směr jakým se část outdoorového trhu bude ubírat, nafukovací stany. Zní to šíleně? Na první pohled možná, ale má to své opodstatnění a kouzlo. Princip je jednoduchý. Přijedete do kempu, vybalíte stan, a místo, abyste se prali s pruty a řešili, který kam umístit a jak tak velkou konstrukci vztyčit bez klení a pláče, vytáhnete pumpu a začnete pumpovat. A než byste řekli švec, před vámi stojí postavený krásný prostorný rodinný stan. Touto konstrukcí se může pyšnit nově například stan Interval 4 AirTube od české firmy Pinguin.

 

Návrat k přírodním materiálům

A posledním zásadním trendem, který lze ve vývoji outdoorového vybavení pozorovat a který bude v příštím roce výrazně ovlivňovat nabídku jednotlivých výrobců je návrat k přírodním materiálům, bavlně, vlně a peří. Dlouho byly tyto materiály opomíjeny, protože je na trhu vytlačily jejich syntetické náhrady. Dnes se však díky různým technologickým úpravám a hydrofobním aplikacím dostávají opět do popředí. Bavlněný stan je prodyšnější než ten z polyesteru, vlněné termoprádlo méně zapáchá než to ze syntetických materiálů a péřový spacák poskytne nejlepší míru tepelné izolace na kterou lze jen pomyslet. A v této souvislosti bychom rádi upozornili na perfektní třísezónní spací pytel Viking 600 od české firmy Warmpeace. Ten díky své precizní konstrukci a kvalitnímu peří poskytne požitek z komfortního spánku i za minusových teplot. Přitom s váhou 1075g vás téměř nezatíží. Viking tak má ambice stát se vaším věrným parťákem na toulkách krajinou.

 

Tipy na další články o trendech v Outdooru:

Tým 4camping.cz

Zdroje: outdo­orportal.cz, czechout.cz

 

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

1 149 

Porovnat

2 990  (0.03 %) 2 989 

Porovnat

1 679  (45.86 %) 909 

Porovnat

2 990  (0 %) 2 990 

Porovnat

1 090  (0.09 %) 1 089 

Porovnat