Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak Direct Alpine testuje produkty

Za špičkovou kvalitou produktů Direct Alpine stojí tisíce laboratorních testů pomocí nejmodernějších přístrojů. Testují se všechny klíčové vlastnosti materiálů jako je voděodolnost, prodyšnost, mechanická odolnost a mnohem více. V druhém kole přicházejí testy kompletních výrobků přímo na lidech.

Výběr nejvhodnější textilie a její testování je jednou z nejdůležitějších částí vývoje nových produktů. Pouze použití špičkového materiálu, perfektního střihu a chytrého designu zaručí 100% funkční oblečení pro náročný sport i volný čas. Testování každého nového produktu je pro Direct Alpine esenciální a probíhá na dvou úrovních. První je laboratorní, kdy látka prochází testy dle charakteru použití – na mechanickou odolnost, prodyšnost, voděodolnost – a pokud parametry splňují vysoké požadavky, použije se k výrobě vzorků.

Martindale

Přístroj na zjišťování odolnosti textilií proti oděru a žmolkovitosti. Základem testování je odírání materiálů o stejnou textilii v případě zjišťování stupně žmolkovitosti. V případě zjišťování oděru se jedná o odírání testovaného materiálu o specifikovanou normovanou vlněnou tkaninu, vlastně jakýsi „smirkový papír“. Výsledky měření se hodnotí vizuálně s etalony. Hranice pro vhodnost textilie je cca 15.000 ot bez výraznějšího poškození. (cca 3 roky běžného užívání bez žmolků).

 

Test proti zatrhávání

Tradice testu na odolnost pletenin proti zatrhávání se v českých zemích datuje již od první poloviny patnáctého století. Tenkrát však byla používána na zkoušky pevnosti kroužkových pletenin ze železa výrazně větší ostnatá koule. Dnes stačí nasadit vzorek materiálu na rotující válec, zapnout a sledovat poskakující kouli.

Shirley hydrostatic head tester

Přístroj na měření výšky vodního sloupce, (stanovení odolnosti textilií proti pronikání vody pod tlakem). Měřen je tlak vody úměrný výšce vodního sloupce. Tlak působí na upnutou textilii pomocí stlačeného vzduchu a vody obsažené v hlavici zásobníku přístroje. Hranice pro vhodnost bariérové textilie v užití pro outdoor je min 10.000 mm (pro ilustraci – klek ve sněhu vytvoří tlak o váze cca 10.000 mm vodního sloupce, samozřejmě dle váhy klečícího). Použité membrány z Mountain Top serie, dosahují hodnot vždy min. 20.000 mm pro zajištění maximální ochrany před proniknutím vody.

Bundesman Metod

Tento přístroj umožňuje měřit smáčivost a prostup vody textilií (nikoli vodní sloupec) – jedná se v podstatě o „hodnocení repelence“, přístroj umožňuje stanovit dosažený impregnační efekt vodoodpudivě upravených materiálů a odolnost textilií vůči sorpci vody. Měření se provádí na základě simulace umělého deště, který působí na testovaný materiál po stanovenou dobu stanoveným množstvím vody. Nepronikavost a „nesorpčnost“ textilií se hodnotí vizuálně podle fotoetalonů a vážením. Pro produkty Direct Alpine se používá zejména impregnační úpravy Hydrophobic Extreme od Nano Membrane a DWR (durable water repellency). V některých případech, zejména u produktů, kde je požadovaná vysoká paroprodyšnost při zachování dostatečné větruvzdornosti a voděodolnosti, je vhodnější použití materiálu s perfektní voděodpudivou repelencí, než použití membránového materiálu.

Human skin simulation

Měření paropropustnosti – jedna z nejdůležitějších vlastností nejen outdoorového oblečení – používá se zejména pro materiály se zátěrem a membránou. Tento přístroj měří odolnosti vůči vodním parám. Základem je vyhřívaná a zvlhčovaná porézní deska, která simuluje lidskou kůži. Měření vychází ze závislosti odpařené vlhkosti a sledovaného tepelného toku. Jde o simulaci odpařování vlhkosti z lidské pokožky a její následný prostup textilií. V DIRECT ALPINE se pro měření používá této metody, která vyhodnocuje prodyšnost (přesně paropropustnost) membrány v g/m2/24h. (případně lze ještě metodou Ret). Čím samozřejmě vyšší hodnota paropropustnosti v g/plochu/čas, tím lepší odvod vodních par skrze textilii, případně oblečení. Samozřejmě praktická funkčnost z pohledu propustnosti vodních par je neméně závislá na okolním prostředí (teplota, vlhkost vzduchu, proudění atd.). V DIRECT ALPINE používají zejména vysoce kvalitní japonské neporézní hydrofilní membrány Gelanost a Gelanots HB s vysokou paropropustností až 39.000g/m2/24 hod. 

Human comfort simulation

Další test, tentokrát na prodyšnost materiálu při aktivním pohybu. Nejprve se na asistenta upevní několik sond a posadí se na cyklo trenažér. A UŽ DUPE!!! Moderní rozhraní pak zobrazí výsledky testu v závislosti na teplotě a čase.

Togmeter

Přístroj na měření tepelně izolačních vlastností materiálů. Čím je vyšší tepelný odpor, tím jsou samozřejmě lepší termoizolační vlastnosti materiálu. Používají se převážně pro výběr zimních produktů (Polartec, Primaloft, Climashield). Některé produkty i přes vysokou gramáž mají nízký tepelný odpor, proto je cílem výběr materiálu, který při testování dosáhne co nejvyššího tepelného odporu při co nejnižší váze a stlačitelnosti produktu. Výrobky z takovýchto materiálů jsou poté vysoce hřejivé, lehké a perfektně sbalitelné.

Termokamera

Při tomto testu se na obrazovce přístroje ihned zobrazí tepelný obraz sledovaného objektu – zpravidla již vyrobené bundy, kalhot. Čím větší je rozdíl, mezi oblečenou (izolovanou) a neoblečenou částí postavy, tím lépe ten který produkt izoluje. Používá se např. pro kontrolu studených švů, nebo pro kontrolu produktů s rozdílnou gramáží izolace v různých částech.

SDL M021S

Přístroj na měření „větruvzdornosti“. Tato zkouška určuje míru odolnosti textilie vůči účinku působení vzduchu z vnější strany. Čím nižší prodyšnost materiál vykazuje, tím lépe odolává skutečnému účinku větru.

Trhačka – Lab Test 2050

Přístroj, který měří pevnost textilie a její odolnost proti protržení. Čím vyšší, tím lépe odolává mechanickému poškození. Obvyklé je naměřit ještě vyšší údaje, než jaké udává výrobce materiálu. Kalhoty nebo bundy Vám pak mohou sloužit i ve vysoce náročných podmínkách řadu let.

Přístroj na testování odolnosti proti průniku vody v podlepených švech

Co naplat, všechny nepromokavé bundy či kalhoty jsou šité a tudíž je jejich materiál proděravěný šicí jehlou. Každý šev proto musí být překrytý nepromokavou páskou, která pronikání vody zastaví. Její funkčnost měří právě tento přístroj.

 

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

80  (1.25 %) 79 

Porovnat

349  (17.19 %) 289 

Porovnat

510  (15.88 %) 429 

Porovnat

799  (19.78 %) 641 

Porovnat

349  (25.79 %) 259 

Porovnat

349 

Porovnat

Skládací láhev Zulu Soft Flask 350

349  (65.9 %) od 119 

Porovnat

Skládací láhev Zulu Soft Flask 750

399  (50.13 %) 199 

Porovnat