Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Batoh Pinguin Walker 50

Hledáte batoh s univerzálním objemem? Přečtěte si recenzi batohu Walker 50 značky Pinguin. Kolik toho vydrží a jak probíhalo testování se dozvíte níže.


Obsah

Kvalitní 50litrový batoh Pinguin Walker 50 pro turistiku vás nikdy nenechá v nouzi. Integrovaná pláštěnka zajistí, že vaše věci již nikdy nepromoknou. Praktické úchyty pro různé náčiní a trekové hole vám k nim usnadní přístup. Zádový systém je tvořen dvěma vyjímatelnými duralovými výztuhami zasazenými do lamel v horní a dolní části batohu, díky tomu je batoh velmi komfortní. Pohodlí zvyšují také polstrovaná, dobře větraná záda.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Vojtěch Dvořák

Vojta je nadšeným horolezcem a lyžařem. Přestěhoval se z kraje vinic a meruněk do Krkonoš, kde to má kousek na hřebeny, na oblíbený Prachov nebo do Adršpachu. Spoluautor metodických materiálů Singing Rock a Hudy, autor nekonečného komiksu Wattovo okénko a lezecké metodiky v časopisu Montana. Rád přemýšlí o vybavení a stále by něco vylepšoval.

 

Obr.: batoh s integrovanou pláštěnkou, která lze odepnout pro snadné vysušení

 

Charakteristika

 

Název:

 

Walker 50

Výrobce: Pinguin
Určení:  Pánské / Dámské
Hmotnost: 1550 g

Objem:

50 l
Rozměry: 73 x 30 x 29 cm
Počet komor: 2
Počet kapes: 2
Spodní vstup:  Ano
Přední vstup: Ne
Boční vstup: Ne
Pláštěnka: Ano
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook: Ne

 

 

  • záda i popruhy z tvarované EVA pěny - maximální pohodlí a větrání
  • odnímatelné duralové výztuže
  • nastavitelná výška hrudního popruhu
  • nastavitelné ramenní popruhy
  • dvě komory oddělené zipem
  • čelní zipová kapsa
  • strečové boční kapsy
  • poutka pro uchycení trekových holí
  • Velcro systém na konci všech popruhů pro fixaci přebytečné délky popruhu
  • příprava na hydrovak
  • integrovaná pláštěnka
  • vysoce odolný a pevný materiál HICOR 3.0 RS; HICOR 6.0 s vodonepropustnou úpravou
  • Spony Duraflex X-Lite Easy Acces s doživotní zárukou - ovladatelné i v rukavicích
  • zipy YKK

Obr.: příprava na vložení a fixaci hyrovaku

 

 

Představení batohu

Pinguin Walker 50 je prostorným dvoukomorovým batohem, který nabízí hlavní přístup shora přes odnímatelné víko. Druhý vstup na zip se nachází na spodní části. Přepážka mezi komorami je stažena tkanicí. Díky tomu můžete používat buď dvě komory pro pohodlnou organizaci všech věcí nebo můžete všechny věci uložit do jednoho většího úložného prostoru, ke kterému jistě rádi využijete horní i spodní přístup. Výhodou batohu je možnost sundání víka, které poté lze používat jako ledvinku nebo kabelku přes rameno. Víko má tři kapsy a vlastní popruh. Batoh bez víka lze používat nadále pomocí uzavření tkanicemi. Batoh je zajištěn také spolehlivým kompresním popruhem se sponou. Pokud budete chtít batohu ubrat na váze, lze vytáhnout nosnou destičku s duralovou výztuží. 

Batoh Pinguin Walker 50univerzální objem, bohatou výbavu a zároveň je pevný a lehký. Díky tomu je batoh na cestách funkční a spolehlivý. 

Obr.: vyjímatelná zádová výztuha

 

Materiál 

Svrchní materiál je lehký a pevný. Jedná se o Nylon Robic, který má navíc Ripstop strukturu. Boční kapsy jsou z části síťované a zakončení je provedeno na elastickou gumičku. Na zádech batohu, ramenních a bederních popruzích se nachází EVA pěna, která je pro ještě lepší proudění vzduchu potažena síťovaným materiálem. 

Obr. velké boční kapsy pojmou i láhev 1,5 litru

 

Testování materiálu 

Pevnost a odolnost svrchního materiálu, spon i šití je vysoká. Během testování batoh Pinguin Walker 50 prošel těžkými zkouškami a mohu potvrdit, že dost vydrží. Během testování nedošlo k žádným vadám. 

Obr.: spodní komora s klasickým stahováním a rozdělením komor

 

Rozměry a objem 

Pinguin Walker 50 odpovídá běžné velikosti batohů o 50 litrech. Rozměry jsou cca 73×32×25 cm a batoh lze zvýšit do maximálně 83 cm. Po zvětšení samozřejmě zvýšíte objem. Pozitivně hodnotím kompaktní tvar batohu, který je vyhovující pro efektivní rozložení váhy na zádech i pro praktické balení či vybalování. Na stranách batohu jsou umístěny celkem čtyři kompresní popruhy (na každé straně dva). Popruhy zajistí fixaci dalšího vybavení. Široký zip spodní komory má dva popruhy, které umožňují kompresi spodní části nebo uchycení vybavení. Boční a spodní popruhy s přezkami jsou dostatečně dlouhé pro připevnění karimatky, stanu aj. Odnímatelné víko má objem přibližně 4 litry a dá se využít jako praktická ledvinka se třemi kapsami. Jedna kapsa obsahuje pláštěnku na celý batoh. 

Obr.: z víka batohu Pinguin Walker 50 lze vytvořit ledvinku nebo tašku přes rameno

 

Váha

Batoh Pinguin Walker 50 váží 1440 gramů. Walker 50 je svou hmotností schopný konkurence, jelikož se jedná o batoh z pevného a odolného materiálu. Pokud byste chtěli váhu snížit, můžete odstranit víko, pláštěnku a zádové výztužné destičky. Po vyjmutí těchto částí je batoh asi o 500 gramů lehčí. Díky možnosti snížení váhy je batoh vhodný i pro svižný výstup na x-tísícovku.

Obr.: batoh bez horního víka zajištěn horním stahovacím popruhem

 

Nosný systém a pohodlí

Během testování byl Pinguin Walker 50 zatížen nákladem o váze 10-15 kilo. S touto zátěží byl batoh komfortní a funkční i pro celodenní túry. 

Pinguin Walker 50 disponuje pohodlnými ramenními popruhy, prsním popruhem a bederním pásem, který ale není odnímatelný. Ramenní popruhy jsou díky částečnému perforování dobře prodyšné. Bederní pás je pro úsporu váhy odlehčen. Odlehčení zároveň zajišťuje zvýšenou prodyšnost. Oba tyto hlavní nosné prvky jsou doplněny o bilanční popruhy, které zabezpečují optimální vyvážení a usazení batohu na zádech. 

 

Bederní pás a prsní popruh

Bederní popruh lze pohodlně utahovat i povolovat z obou stran. Hlavní přezku můžete centrovat tam, kam zrovna potřebujete. Prsní popruh lze rovněž stahovat ale také posouvat dle vaší výšky. Na prsním popruhu je umístěna integrovaná píšťalka pro přivolání první pomoci v nouzi. 

 

Zádový systém

Zádový systém E3D je kombinován s vnitřní výztuhou a je lehkým i praktickým řešením. Zádový systém nelze nastavovat dle výšky postavy, protože ramenní popruhy jsou v jedné pevné pozici. Pro batoh o objemu 50 litrů to ale příliš nevadí. Zádový systém je pohodlný. Profilovaná EVA pěna se podílí na vysokém komfortu a díky síťce také zajišťuje dobrou prodyšnost. Batoh Walker 50 značky Pinguin jednoznačně zajistí pohodlí i při celodenním výšlapu.

 

Přehled výbavy a dalších praktických doplňků

 

  • Dvě hlavní komory, které lze propojit v jednu velkou.
 
  • Velké boční elastické kapsy se síťkou. Kapsy pojmou i 1,5 l lahev nebo jiné drobnosti, které chcete mít během túry po ruce.
  • Odnímatelné víko se dvěma vnějšími kapsami a jednou síťovanou vnitřní kapsou včetně karabinky na klíče. V jedné z kapes ve víku se nachází integrovaná pláštěnka.
  • Středový kompresní popruh pod víkem, který lze použít i k uchycení lana pod víkem.
  • Vnitřní zadní kapsa se dvěmi úchyty na hydratační systém. Výstup na hadičku se nachází uprostřed mezi ramenními popruhy.
  • Druhá vnitřní zadní kapsa obsahuje odnímatelnou výztuhu zad. Do kapsy můžete přidat například sondu nebo jiné dlouhé vybavení.
 
  • Bederní pás v lehkém pohodlném a prodyšném provedení je vlevo doplněn o „sedákové“ poutko na materiál a vlevo o kapsu na zip pro další drobnosti.
  • Dva klasické postranní kompresní popruhy pro boční kompresi a uchycení karimatky, hůlek, lyží, aj. Horní pár s rozepínatelnou přezkou, spodní pár s nerozepínatelnou posunovací přezkou.
  • Šest plus šest přídavných „řetízkových“ poutek na další vybavení na předním dílu.
  • Poutka na cepíny, hůlky aj. Nahoře batohu jsou pružná poutka s háčky, posunovatelná výškově kdekoli po „řetízkových“ nosičích. Dole najdete pevná poutka.
  • Pružné poutko se svorkou na levém ramenním popruhu a druhé pružné poutko pod levou síťovanou kapsou pro rychlé odložení hůlek – oceníte při focení, pití, nebo když hůlky překáží při krátkém lezení. Případně lze do poutka pověsit jiné věci co chcete mít na dosah.
 
  • Na víku najdete ještě další čtyři oka pro uchycení dalšího vybavení.

Obr.: pružné poutko pro rychlé odložení hůlek

 

Hodnocení: 94 %

+

  • možnost odepnutí pláštěnky (např. pro vysušení)
  • pohodlný zádový systém
  • možnost uchycení vybavení včetně karimatky nebo stanu
  • odolný a pevný materiál
  • bilanční popruhy pro optimální vyvážení batohu
  • možnost odlehčení
  • vysoká prodyšnost ramenním popruhů i zádového systému
  • vysoký komfort
  • nastavování prsního popruhu dle výšky
  • odnímatelné víko, které lze využít jako praktickou ledvinku

-

  • neodnímatelný bederní pás
  • zádový systém nelze nastavovat dle výšky

Obr.: přední poutka pro uchycení cepínu

 

Závěrečné shrnutí 

Pinguin Walker 50 je pohodlný, prostorný a praktický dvoukomorový batoh kompaktního tvaru s odpovídající hmotností. Oceňuji pevný a odolný materiál. Batoh má univerzální objem a dokáže spolehlivě nahradit všechny batohy od 35 do 55 litrů. A pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje, stačí se mrknout na jiné batohy Pinguin z naší široké nabídky.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Vojtěch Dvořák

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat

6 599  (15 %) od 5 609 

Porovnat

3 999  (55.51 %) od 1 779 

Porovnat

3 690  (32.28 %) od 2 499 

Porovnat

3 999  (26.26 %) od 2 949 

Porovnat

4 499  (27.56 %) od 3 259 

Porovnat

3 199  (48.77 %) 1 639 

Porovnat

Dámský turistický batoh Osprey Aura Ag 65

7 899  (11.77 %) od 6 969 

Porovnat