Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Čelovka Petzl Actik Core

Řada Petzl Actik prošla v roce 2022 inovací. Kromě upraveného designu má o 150 lumenů vyšší maximální svítivost při zachování stejné výdrže baterie. Jak funguje v praxi prověřil kolega Hugo. 


Obsah

 

První dojem 

První problém nastal v momentě, kdy jsem chtěl poprvé vložit akumulátor dovnitř čelovky. I přes značnou sílu se mi ji nedařilo otevřít a bál jsem, abych kryt neulomil. Naštěstí si přivolaný kolega troufnul zabrat více a čelovku otevřel. Hlavně ze začátku to tedy chce více hrubé síly, než je obvyklé. (Dítě by si baterku nejspíš samo nevyměnilo.) Časem se západka trošku ošoupe a jde to líp.

Použité plasty na mě působily na začátku trochu lacině v poměru k ceně čelovky. Jak se ale ukázalo, odolnost mají slušnou, protože čelovka mi několikrát spadla i na tvrdém povrchu a vše zvládla bez ztráty kytičky.

 

Charakteristika 


Název:

Actik Core 600 lm
Výrobce: Petzl
Hmotnost (pár): 88 g
Doba svícení: 100 hodin
Světelný příkon 600 lm
Dosvit: 115 m
Režim blikání: Ano
Zdroj napájení:  AAA / akumulátor

 

  • jediné tlačítko pro rychlý a snadný výběr intenzity a barvy světla
  • červené světlo
  • 3 intenzity čirého světla
  • doba napájení 3 hodiny
  • svítivost až 600 lumenů
  • indikátor stavu baterie
  • fosforeskující reflektor pro snadné nalezení ve tmě

 

Napájení, dobíjení

Po otevření zadního krytu si můžete vybrat, zda dovnitř vložíte 3 AAA baterky, nebo originální Li-ion akumulátor. Já většinou využívám akumulátor s tím, že na náročnější výpravy si beru AAA baterie jako záložní zdroj. Diody jsou vzhledem ke svému výkonu opravdu úsporné, a tak akumulátor vydrží svítit celkem dlouho. Záleží samozřejmě na kombinaci využívaných režimů, ale obecně bych řekl, že výdrž je solidní a většinou si vystačíte bez dobíjení.

Akumulátor se dobíjí cca 3 hodiny. Dobití indikuje zelenou diodou. Baterii dobijete klasicky přes usb kabel bez potřeby adaptéru. Ačkoliv se jedná o model 2022, je bohužel nepochopitelně využít k dobíjení zastaralý konektor micro usb místo USB-C, takže kabel od telefonu využít nelze. Pro připojení napájením je nutné vždy otevřít dvířka.

 

Režimy svícení 

Čelovka má 3 základní režimy svícení.

  1. Široký - ten využívám hlavně pro svícení na blízko, třeba když chci najít něco v batohu a nebo si posvítit u ohně
  2. Kombinace první diody s druhou, která umožňuje vidět nablízko, do stran a na větší vzdálenost (nejčastěji využívaný režim při chůzi / běhu)
  3. Poslední režim je podobný, ale diody v něm jedou na maximální výkon. Ten se hodí hlavně když jedete na kole nebo běžíte rychle. Čelovka v něm má dosvit přes 100 m, ale také má výrazně větší spotřebu. (S nabitým akumulátorem vydrží svítit cca 2 hodiny.)

Nechybí ani praktická červená dioda, která se hodí při hledání věcí ve stanu nebo dobře poslouží v blikajícím režimu při chůzi po silnici. Večer oceníte fosforový kroužek pro snadné nalezení čelovky ve tmě. Všechny režimy se ovládají jediným tlačítkem. Čelovka se dá také zamknout, díky tomu nehrozí, že se vám omylem zapne v batohu a vybije.

 

Obal, volitelné doplňky

Zajímavou vychytávkou je obal, který čelovku nejen chrání, ale poslouží také jako stínidlo, pokud potřebujete čelovku využít jako lampičku do stanu či přístřešku. Světlo jednak rozptýlí, druhak brání nepříjemnému oslnění. Čelovka je kompatibilní i s adaptéry UNI Adapt a bike Adapt, takže je možné ji připevnit na různé typy přileb nebo přímo na řidítka.

 

Hodnocení: 85 %

+

  • nízká hmotnost
  • solidní výkon pro univerzální využití
  • s praktickým obalem poslouží jako lampička
  • hybridní použití s baterkami / akumulátorem

-

  • otevření krytu baterky vyžaduje velkou sílu
  • dobíjení akumulátoru přes micro usb
    místo usb-c

 

Závěrečné shrnutí

Actik jsem prověřil při pěší chůzi, běhu i na kole. Potvrdilo se, že to není žádná bludička - při zvolení režimu odpovídajícímu rychlosti je čelovka dobře použitelná pro všechny tyto aktivity. Nejsilnějším režim zdatně konkuruje běžným světlům na kolo. Základní režim se dá zároveň krásně použít v uzavřeném prostoru, aniž kamarádům vypálíte oči.

Vyhovuje mi, že díky akumulátoru vyrážíte vždy se 100% nabitou baterií, na delší výpravy je tu navíc možnost vzít si záložní AAA baterie. Ovládání jedním tlačítkem je intuitivní a maximálně praktické, zvládnete to jednou rukou bez zastavení či sundání čelovky z hlavy. Ač v textu zmiňuji drobné mouchy, čelovka jako celek mě nezklamala a mohu ji s klidem doporučit všem, co hledají svítidlo na univerzální outdoorové využití.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

179  (39.11 %) 109 

Porovnat

1 599  (32.52 %) od 1 079 

Porovnat

2 119  (27.84 %) od 1 529 

Porovnat

1 330  (38.42 %) od 819 

Porovnat

179  (11.17 %) 159 

Porovnat

240  (12.92 %) 209 

Porovnat

420  (16.9 %) 349 

Porovnat

1 830  (32.3 %) 1 239 

Porovnat