Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Samonafukovací karimatka Loap Solare

Dnes testujeme samonafukovací karimatku Loap Solare, která má protiskluzovou úpravu a je vyrobena z odolného a lehce udržovatelného materiálu.

       

  Obsah

Pokud je pro vás klasická karimatka málo a sháníte něco komfortnějšího a ideálně samonafukovacího, karimatka Loap Solare bude vhodnou volbou. Materiál, který drží jako přikovaný, a tloušťka 3,8 cm vám zajistí skvělé a pohodlné spaní po celou noc.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Solare

Výrobce: 

Loap

Určení: Pánské/Dámské
Hmotnost: 1,33 kg
Typ karimatky: kempingová
Materiál karimatky: PVC / 75D Polyester
Sbalený rozměr: 34 x 19 cm
Délka: 188 cm
Šířka: 55 cm

Tloušťka:

3,8 cm
Půlitelná: Ano
Opravná sada: Ano

 

  • vyrobena z odolného a lehce udržovatelného materiálu
  • protiskluzová úprava
  • tloušťka 3,8 cm
  • lze přeložit na polovinu
  • součástí balení opravná sada

 

Rozměry

Karimatka  Loap Solare je svou délkou 188 cm určena středně vysokým až vyšším postavám. Šířka 55 cm poskytuje relativně slušný prostor na otáčení se a hledání té vhodné polohy, aniž byste pod sebou měli jen tvrdou zem. Samozřejmě záleží, v jak velkém spacáku budete na karimatce ležet. Testoval jsem jej se spacákem, co má přes dva metry. Volná část spacáku tím pádem nebyla karimatkou vystlána. Ale to nevadí, protože málokdo leží rovně jako voják, ale většinou leží v nějaké své oblíbené poloze (do klubíčka atp.), a tedy bude mít pod sebou stále kus izolační vrstvy (čti karimatky).

 

 

Mirek Píštěk

Jmenuji se Mirek Píštěk, je mi 28 let a více než 6 let se věnuji běhání. Zaměřuji se zejména na trailové běhy. S tím souvisí i to, že miluji hory a pohyb v nich. Outdoor, přespávání pod širákem, znalosti přežití v přírodě a učení se soběstačnosti. Nedílnou součástí při sportovní aktivitě i outdooru je kvalitní vybavení. Díky firmě 4camping mám možnost právě takové výrobky, oblečení a různá příslušenství testovat.

 

Tloušťka karimatky

Tloušťka karimatky je kapitola sama o sobě. V tomto případě činí 3,8 cm. Zdá se vám to málo, hodně, tak akorát? Záleží, na jakém podkladu a v jakém ročním období budete nocovat. Pokud na sněhu či ledu, neočekávejte, že vám bude stejně komfortně jako v lese na jehličí. V noci během 6 stupňů jsem ležel na kamenito-štěrkovém podkladu a musím říct, že Loap Solare izoluje výborně. Jasně, nebyla to zima s metry sněhu, ale 6 stupňů v noci na horách už prostě pocítíte. V lese to je jiná, pokud neležíte zrovna přímo na hlíně či trávě, ale na lesním porostu, zvyšujete množství izolace a karimatka má "vyšší chladuvzdornost". Kvalitní práci odvádí z mé zkušenosti i na trávě či lesním porostu.

 

Skladnost

Rozměry zabalené karimatky jsou patrné z fotografie níže. Není to žádný prcek, váží 1330 g. Pronese se. Pokud jdete na velkou a několikadenní túru, skákat radostí asi zrovna nebudete. No a jestli jste příznivci ultralight výbavy, tak dál ani nečtěte. Je prostě objemná. Rozměrově je tak ideální na jednodenní trip, když se chcete pohodlně a kvalitně vyspat a necítit chlad. Proč pouze na nějaký menší výlet? Jednak Loap Solare zabírá dost místa, jednak je relativně těžká (ve srovnání s jinými). Na druhou stranu klasická turistická pěnová karimatka zabere toho prostoru mnohem více. No, zato je ale lehčí. Bavíme se v cenové relaci do pár stovek. Záleží, co je pro vás výhodnější.

 

Loap je česká značka s vlastním týmem návrhářů a technologů. Její název vznikl spojením anglických slov Logical + Application, čte se však česky. V překladu znamená "rozumné využití". Výrobky navrhují tak, aby byly funkční, praktické, za rozumnou cenu a hlavně, aby vám to v nich slušelo.

Loap je vlajkovou lodí společnosti Piccollo spol. s.r.o. založené v roce 1993. V jejím portfoliu naleznete veškeré oblečení pro outdoorové i městské využití, boty, spacáky, karimatky, batohy a stany. Ruku v ruce s funkčností produktů jde také atraktivní vzhled a moderní barevné kombinace.

 

Materiál

Polyester 75D je robustní a odolná tkanina, ze které je Loap Solare vyrobena. Výrobce uvádí, že má protiskluzovou úpravu, která zajišťuje lepší pohodlí. Jestli jsem se cítil pohodlněji než na jiné, to je velmi subjektivní, ale pravdou je, že drží na zemi jako přikovaná. Na rozdíl od klasických turistických karimatek se nestane, že se ráno probudíte a ležíte metr pod karimatkou. Nebo karimatka úplně jinde než vy. Jakoby měla funkci meziplanetárního cestování. :-) To je jedna z velkých výhod tohoto výrobku. Dejte si ale pozor, materiál spacáku už tak stabilní být nemusí. Byť se tedy karimatka nehne, vy ve spacáku můžete.

 

Samonafukování

Doposud jsem chválou nešetřil, u samonafukování to bude naopak. Delší dobu mi trvalo, než jsem přišel na mechanismus, kterým se karimatka nafoukne, a hlavně vyfoukne. Ventil funguje sice dobře, ale když chcete karimatku složit, musíte se s ním naučit pracovat. V návodu jsem konkrétní postup nenašel, a tak mi musela při skládání asistovat má drahá choť. Několikrát jsem to zkusil i sám a zapotil jsem se teda. Přesto se mi ale nepodařilo složit ji do tak skladné podoby, v jaké mi byla doručena.

 

Pro koho je karimatka určena?

Samonafukovací karimatka Loap Solare bude sloužit těm, kteří se chtějí pohodlně vyspat za předpokladu dostatečné tepelné izolace. Pokud nejste zrovna milovníci lightweight vybavení, tak jste za rozumnou cenu našli karimatku přímo pro vás. Karimatka je vhodná pro ty, kterým nevadí během jedno či více denního čundru s sebou tahat nějaké to kilo navíc. Protiskluzová úprava navíc zvyšuje šanci, že v noci pohodlně vyspíte. A o to přeci jde.

 

Hodnocení 90 %

+

  • protiskluzová vrstva
  • příjemný materiál
  • dostatečná tepelná izolace
  • nevrže a nevydává nepříjemné zvuky
  • dostatečná délka

-

  • vyšší váha a objem
  • složitější manipulace s ventilem

 

Závěr

Samonafukovací karimatka Loap Solare je určena všem, kterým za cenu vyšší hmotnosti jde o komfort a pohodlné vyspání. Karimatka vám nabídne kvalitní protiskluzový materiál a téměř 4 cm izolační vrstvy. Pokud byste ale karimatku dali na nerovný terén, takže byste leželi z kopce, sice se vám nepohne, ale materiál spacáku dost možná klouzat bude. Musel by být vyroben z nějakého podobného protiskluzového. Je určena lidem středního vzrůstu a spíše těm méně korpulentnějším, je široká jen 55 cm. Mechanismus nafukování a skládání vyžaduje trochu cviku a nemusí všem sedět. Na druhou stranu komfort během noci stojí za zvážení.

 

Autor: Mirek Píštěk

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

3 799  (36.85 %) 2 399 

Porovnat

8 390  (10.02 %) 7 549 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Vango Comfort 7.5 Double

5 490  (39 %) 3 349 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Nap 3

899  (44.49 %) 499 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Robens Air Impact 38 L

2 720  (37.9 %) 1 689 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Robens FjellGuard 40

3 150  (36.22 %) 2 009 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 2,5

1 489  (46.34 %) 799 

Porovnat