Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Solární panel Crossio SolarPower 28 W 3.0

Solární panel Crossio SolarPower 28W 3.0 nabízí vysokou účinnost, kompaktními rozměry, výstup USB-A i USB-C port a praktické detaily určené přímo pro potřeby cestovatelů. Přečtěte si, jak solární panel obstál u naši recenze.

 

Obsah

 

 

     Profil testera

Jakub Vlček

Jakub se věnuje závodní cyklistice. Výlety na kole doplňuje horolezectvím, a protože je i milovníkem piva, často se při svých výletech zastaví i v pivovaru. Mezi své úspěchy zařazuje MATTERHORN Zermatt (zimní výstup), GRANDES JORASSES Severní stěna nebo ISLAND křížem krážem na MTB. Kromě širokého spektra sportovních úspěchů se baví výzkumem piva a sládkování, čemuž se věnuje na VŠCHT, kde dělá doktorát. 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Crossio SolarPower 28W 3.0

Výrobce:

Crossio

Hmotnost: 596 g
Celkový výkon: 28 W
Rozměry: 83 x 28 cm
Sbalený rozměr: 28 x 16 x 3,2 cm
Kapacita baterie: - mAh
Stupeň krytí před vnikem vody: IPx4-Chráněno proti stříkající vodě.
Provozní teplota: -25 až +65 °C

 

  • vysoká účinnost panelu (21 - 23%)
  • 2 výstupy pro nabíjení 2 zařízení
  • rychlé dobíjení
  • odolná svrchní látka pro ochranu zařízení
  • nízká hmotnost
  • USB A a USB C výstupy schované v kapse
  • poutka pro pohodlné zavěšení
  • voděodolnost IPX4 (proti stříkající vodě)

 

Přenosné solární systémy

Energetická nezávislost je v dnešní době čím dál větším trendem i životním stylem. Rozrůstající se solární ostrovy na rodinných domcích či střechách obytných aut jsou toho důkazem. Sám jsem si nedávno na dodávku jeden instaloval.

Přenosné soláry zajišťují energetickou svobodu na cestách, kdy jedinou podmínkou k jejich fungování je sluneční svit. V některých místech je to nezbytné, např. nabíjení satelitních telefonů a další techniky vysoko v horách bychom jinak nezvládli.  Ale i v civilizaci mají své využití. Jasně, argumenty typu kavárna na každém rohu a podobně jsou částečně opodstatněné, ale ne vždy se vám chce do kavárny jen kvůli nabití telefonu.  A co teprve čekání fronty na uvolnění zásuvky v hospodě u kempu. Není zkrátka jednodušší mít svoji malou elektrárnu? V kombinaci s vhodným množstvím powerbanek se dá opravdu dlouho fungovat mimo civilizaci.

 

Crossio SolarPower 28 W 3.0

Původní verze panelu Crossio SolarPower 28W 3.0 celé 2 měsíce zásobovala energií naše satelitní telefony, mobily a čelovky v Pákistánu. Lehký, kompaktní a výkonný solár jsme měli přes den pověšený na batohu a napojený na powerbanky. Ve výškových táborech byl upevněný na stanu nebo opět na batohu. Jeho výkon bohatě stačil pro 3 lidi. A to jsme ho používali zhruba čtvrtinu užitného času. Pravdou je, že v těchto končinách nebyla úplně možnost plýtvat energií na scrollování instagramem, nicméně na focení, navigaci, audioknihy, volání sateliťákem a napájení čelovek apod. nám to stačilo. Při přímém slunečním svitu jsme nabíjeli rychle i více čelovek či telefonů najednou. Když bylo potřeba, nabíjeli jsme i při oblačnosti či mlze. Výkon byl samozřejmě nižší, ale i tak se vyplatilo ukládat sluneční energii do baterií.  Každý jsme měli jednu powerbanku (10 000 mAh) a navrch ještě jednu společnou jen na sateliťák a jako rezervu (40 000 mAh).

Můj telefon se očividně rád krmí. Neoplývá automatickým ukončením napájení při plném stavu baterky, a i když je plný, dopřeje si dezert v podobě zbytku powerbanky, takže mi ji ze začátku sobecky vysosal celou, ač měla vydržet 2-3 nabíjení. Než jsem si této chyby všiml, spolehlivě ji žehlil právě tento solár. Překvapilo mě, jak je odolný. Ne, že bych to testoval schválně, ale několikrát jsem sedl na batoh a až pak jsem si uvědomil, že je na přední kapse složený solár. Trochu ve mně zatrnulo, ale přežil to bez úhony. S rozloženým jsem si na to dával pozor.

 

 

 

TEST: Crossio SolarBag Lumee

Jakub Vlček pro vás otestoval voděodolný solární batoh Crossio SolarBag Lumee. Testování probíhalo ve městě i v přírodě. Jaké si batoh odnesl hodnocení?

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Využití na cestách

Než jsem namontoval regulérní panel na dodávku, používal jsem na nabíjení tento skládací. Buď jsem Crossio SolarPower 28W 3.0 rozložil na palubku nebo přivřel do okénka. Jasně, dá se nabíjet i ze startovací baterky, ale u mého auta to bez klíčku nešlo, a navíc je zbytečné si ji vybíjet, když svítí sluníčko. Panel zároveň funguje jako stínítko.

Nová verze 

Nová verze Crossio SolarPower 28W 3.0 je oproti původní silnější a má více vychytávek jako ukazatel napájení nebo USB-C konektor. Za plného slunečního svitu nabíjí podobně jako běžná nabíječka. Plné nabití telefonu trvalo méně než 4 hodiny.

 

Průběh testování

Panel Crossio SolarPower 28W 3.0 jsem testoval loni v létě v Pákistánu na hoře Rakaposhi (7788 m) a na aklimatizačních výstupech v okolí. Řešili jsme, jakým způsobem budeme nabíjet elektroniku a tenhle panel, resp. jeho předchůdce, nám vyšel nejlépe. Byl jsem rád, že jsme se v něm nezklamali, byla to dobrá volba. Od té doby ho s oblibou beru i na menší výlety do skal, kde je šance, že bude potřeba zdroj energie.

 

Hodnocení 100 %

+

  • výkonný
  • nízká hmotnost
  • malé rozměry
  • otvory na univerzální zavěšení

-

  • nemám žádná negativa

 

Závěrečné shrnutí

Bez soláru už si některé aktivity nedokážu představit, srostl jsem s ním a balím ho i na menší akce. I když jsem v dosahu elektrické sítě, je pro mě pohodlnější použít solár než hledat volnou zásuvku. V horách je to pro mě nezbytná součást.

 

Užitečné odkazy

Autor: Jakub Vlček 

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 499  (24.01 %) 1 899 

Porovnat

6 699 

Porovnat

8 990  (16.81 %) 7 479 

Porovnat

15 990  (14.58 %) 13 659 

Porovnat

4 290  (5.77 %) 4 043 

Porovnat

6 389 

Porovnat

8 842 

Porovnat

14 922 

Porovnat