Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Spacák Zulu Talas

Třísezónní spacák od značky Zulu, který využijete od jara až do podzimu, testoval v Tatrách cestovatel Andrej Urbanec.


Obsah

Délka spacáku je jedním z nejdůležitějších parametrů při jeho výběru. Pokud budete ve spacáku natěsno, nohy budou utlačovat izolační výplň a bude vám na ně zima. To samé platí i v případě, že budete mít ve spacáku místa nadbytek a budete tak muset vyhřívat zbytečný prostor navíc. 

Se spacákem Zulu Talas nic takového nehrozí, výrobce ho nabízí hned ve třech délkách. Vybírat můžete mezi 175 cm, 185 cm a 195 cm.

 

O autorovi

 

Andrej Urbanec

Andrej Urbanec miloval výlety do přírody už jako malý kluk. Cestování se postupně stalo jeho životní vášní. Žil na Novém Zélandu i v Kanadě, kde navštívil Rocky Mountains a národní parky. V Jižní Americe přešel Salkantay trek na Machu Picchu, vystoupil na Huayna Potosi v Bolívii a podnikl několikadenní pochod pralesem ke "Ztracenému městu" na severu Kolumbie.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Talas 175 cm / Talas 185 cm / Talas 195 cm

Výrobce: Zulu
Produktová řada: Talas
Určení:  Pánské/Dámské
Zip: Levý/Pravý
Hmotnost (175 cm / 185 cm / 195 cm): 1,61 kg / 1,72 kg / 1,83 kg
Komfortní teplota: -3 °C

Limitní teplota:

-10 °C
Extrémní teplota: -19 °C
Střih: Mumie
Izolační náplň: 300 g/m² duté vlákno
Typ izolační náplně: Duté vlákno
Vnější materiál: Polyester
Vnitřní materiál: Polyester Silk Touch
Možnost spojení: Ano
Výška postavy (do): 175 cm / 185 cm / 195 cm
Šířka v nohách: 55 cm
Šířka v ramenou: 70 cm

 

  • využitelný od jara do podzimu
  • podšívka z materiálu Polyester Silk Touch
  • stahovatelná, anatomicky tvarovaná kapuce
  • obousměrný zip s pojistkou proti rozepínání
  • vyztužená krycí léga pod zipem
  • možnost sepnutí dvou spacáků s inverzně umístěnými zipy
  • vnější plášť provedený technikou Ripstop

 

Základní parametry

Spacák Zulu Talas je múmiový třísezónní spacák s výplní z dutého vlákna. Izolační náplň 300g/m² a komfortní teplota -3 °C z něj dělají ideálního parťáka na hory od jara do podzimu. Vyšší hmotnost 1 830 g a větší rozměry - 27x38 cm kompenzuje příznivá cena a komfort, který poskytuje.

Tento spacák je určený především pro ty cestovatele, kteří neřeší každý gram v batohu a upřednostňují lacinější variantu při slušných teplotních limitech. 

 

 

Duté vlákno

Uvažujete-li o koupi spacáku, je pro vás prioritou cena a neočekáváte jeho užití v náročnějších podmínkách, sáhněte právě po spacáku z dutého vlákna.

Spacák z dutého vlákna je nejlevnější variantou, zároveň však nejobjemnější a nejtěžší a i jeho životnost může být o něco kratší než u těch z mikrovlákna a peří.

Spacáky z dutého vlákna >>>

 

Detaily a vychytávky

Každý milovník kempování v horách ocení dostatek prostoru uvnitř spacáku, vnitřní kapsičku na doklady a telefon i stahovací kapuci a límec kolem krku. Super je také oboustranný zip s pojistkou proti rozepnutí. Spacáku sice chybí moderní protismykové pásy, ale dá se to vyřešit karimatkou, která tyto pruhy má. Spacáku samozřejmě nechybí kompresní obal na úspornější sbalení a poutka v nohách na zavěšení a lepší uskladnění doma. Dobrodruhy cestující v páru určitě potěší možnost spojit 2 spacáky v jeden.

   

 

Jak vybrat správný spací pytel?

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pojďme si říct, jak správně vybrat spací pytel.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Materiály a údržba

Plusem tohoto spacáku je určitě vnější materiál Ripstop pro vyšší odolnost proti natrhnutí. Syntetické vlákno není tolik citlivé na vlhkost jako péřový spacák, což umožňuje jeho využití i ve vlhkém prostředí bez nutnosti okamžitého sušení. Samotné čištění spacáku po návratu z hor je také o něco jednodušší než u péřáků.

   

 

Jak se starat o spací pytel

Výběru spacího pytle jsme už několik článků v naší Poradně věnovali. Dnes vám poradíme, jak se o spacák správně starat, aby vám dobře sloužil mnoho let.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Testování

Spacák Zulu Talas jsem vzal s sebou v prosinci na výlet do Tater, kde jsem ho využil během hřebenovky na Roháčích. Nocování při teplotě -1 °C bylo zcela komfortní. S termoprádlem a ponožkami byla teplota ve spacáku příjemná, Zulu Talas mi nabídl pohodlí a prostor pro ničím nerušený spánek. Oceňuji též výplň límce, stejně jako možnost stažení jeho i kapuce, díky čemuž je tělo dobře zaizolované a nedochází k úniku tepla.

Při výběru vhodného spacáku určitě dbejte na správnou velikost. Zulu Talas je v nabídce v několika různých délkách. Při mojí 182cm výšce jsem testoval model na vyšší postavu a kvůli prázdnému prostoru jsem v nohách trochu cítil chlad. Také mi maličko chyběla poutka na kompresním obalu, která by usnadnila vytahování a vkládání spacáku.

 

Hodnocení: 80 %

+

  • relativně nízká cena
  • vnitřní kapsa na doklady
  • stahovací kapuce a límec okolo krku
  • oboustranný zip s pojistkou
  • vyšší odolnost dutého vlákna proti vlhkosti
  • Ripstop materiál pro vyšší odolnost

-

  • vyšší hmotnost
  • větší rozměry
  • těžší vytahování a vkládání do kompresního obalu

 

Závěr

Spacák Zulu Talas doporučuji každému, kdo hledá teplý, odolný a na údržbu nenáročný spacák v nižší cenové hladině. I přes trošku vyšší hmotnost se těším, až mého nového společníka na cesty vezmu na další dobrodružství do hor.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Andrej Urbanec

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

1 599  (37.52 %) 999 

Porovnat

1 599  (37.52 %) 999 

Porovnat

1 599  (37.52 %) 999 

Porovnat

3 150  (14.32 %) od 2 699 

Porovnat

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat

1 390  (10.14 %) 1 249 

Porovnat

4 599  (15 %) 3 909 

Porovnat