Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Stan Outwell Haze 5

Jak rychle se dá postavit? Kolik lidí se vejde do ložnice a co se stane, když přijde pořádná průtrž mračen? V našem testu prověříme rodinný stan Outwell Haze 5. 

 

Obsah

Stan Haze 5 od značky Outwell je perfektní stan na rodinné kempování, ve kterém se pohodlně vyspí až 5 osob. 

 

Charakteristika


Název:

Haze 5

Výrobce:

Outwell

Typ stanu:

rodinný

Typ kontrukce:

kopule

Hmotnost: 9,4 kg
Matriál konstrukce stanu: laminát (fibreglass)
Odolnost podlážky: 10000 mm
Odolnost tropika: 3000 mm
Rozměry stanu: 320 x 360 x 185 cm
Rozměry ložnice: 208 x 300 x 185 cm
Počet vchodů: 2
Počet ložnic: 1

 

  • kopulová konstrukce Duratec Flex System tvoří pruty z kvalitního sklolaminátu
  • tropiko vyrobeno z materiálu Outtex 3000 s nehořlavou úpravou Fire Retardant
  • před chladem a vlhkostí od země vás ochrání speciálně vlepená podlážka z polyethylenu
  • bezbarierový přední vchod
  • zatemněné stropy a stěny zajistí komfort a klid při spánku
  • reflexní kotvící šňůry
  • transportní obal součástí balení

 

Kontrukce, stavba

Stan má klasickou kopulovou konstrukci se dvěma zkříženými sklolaminátovými pruty a přidaným prutem, který po vypnutí tvoří apsidu. Pruty se navlékají do límců vně stanu. Třetí prut pro stavbu předsíně by mohl být výrazněji označen, má totiž podobnou délku jako zbylé dva a hrozí tedy záměna prutů, na kterou přijdete až v momentě, kdy stan stojí nakřivo. To se stalo i mně. 

Stavba stanu je velmi jednoduchá, při druhém stavění jsme měli ve 2 lidech za 11 minut komplet hotovo. Stan se dá postavit i v jednom člověku, ale to už chce trochu cviku. Ložnice je na konstrukci zavěšená tak, že se dá v případě potřeby vyjmout samostatně, aniž byste bourali konstrukci a tropiko. Většinou ji ale necháváme připnutou uvnitř, abychom si nekomplikovali příští stavbu.

 

Ložnice 

Stan Haze 5 není žádný kempingový obr, ale 5 osob se v něm tísnit rozhodně nebude. Ložnice je prostorná a bez větších problémů se do ní vejde i 6 nocležníků. To ale hodně záleží na tom, jaké máte karimatky. Pokud necháte věci v autě, můžou se další 2 vyspat v předsíni, která je prostorově také velkorysá.

Stan bude svou vzdušností vyhovovat i lidem, kteří nemají rádi stísněné prostory. Má totiž na tuto kategorii stanů celkem vysoký strop (175 cm v ložnici a 185 cm v předsíní). Díky tomu se tak rychle nezadýchá. Osoby menšího vzrůstu se mohou ve stanu bez problémů postavit, ostatním stačí trošku sklonit hlavu.

Zklamalo nás, že v ložnici jsou jen dvě malé odkládací kapsy. U tak velkého stanu bychom čekali více úložného prostoru. Naopak potěší závěs na čelovku / lampičku, který je u stropu.

 

 


Jak se starat o stan?

Každá koupě stanu vyžaduje investici času, trpělivosti a peněz. Vzhledem k těmto proměnným je jasné, že se nejedná o věc na jedno použítí. Několik rad, jak o stan správně pečovat, najdete v následujícím článku.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Předsíň

V předsíni je odnímatelná podlážka, kterou můžete a nemusíte využít. Hodí se zejména když v předsíni skladujete oblečení nebo zavazadla a nechcete, aby navlhla od spodu. Naopak bez ní je to lepší, pokud v předsíni chcete vařit, parkovat kola, či mít kempingové posezení.

Předsíň má dvě velká tónovaná okna, která můžete v případě potřeby zakrýt, aby nebylo vidět dovnitř. Z apsidy vede do stanu i hlavní vstup. Do stanu se lze dostat také zadním vchodem, který vás zavede rovnou do ložnice. Využíváme ho v momentě, kdy je například předsíň plná věcí nebo když chceme stan pořádně vyvětrat.

 

Hodnocení: 80 %

+

  • poměr cena / výkon
  • 2 vchody
  • rychlá stavba
  • prostornost
  • výška stanu

-

  • jen 2 kapsy v ložnici 
  • 3. tyč nevýrazně označená
  • slabší odvětrávání

 

Závěrečné shrnutí

Měli jsme to "štěstí" a chytli jsme v kempu dva pořádné slejváky za sebou. Stan se s tím popasoval dobře a neprotekl. Odvod vody a spády střech jsou dostatečné a nikde se netvořily louže. Podlážka je 100% polyethylen s dvojitým zátěrem, takže vodu nepropustí, ani když si postavíte stan v rybníku :-).

Konstrukce je velmi stabilní a poryvy větru ustála také bez potíží. Vzhledem k výšce, a tedy i ploše stěn stanu je potřeba pořádně ukotvit všechny šňůry, protože to by se vám mohlo vymstít. Na škodu by nebylo více možností odvětrávání. Tropiko se ze spodu dost rosilo a zavřený stan se na slunci celkem rychle přehříval. Tohle se však dá bohužel konstatovat u všech levnějších zátěrových stanů.

Co říci závěrem? Outwell Haze 5 patří mezi nejlevnější modely této dánské značky. Jako správný základní model nabízí hodně místa za málo peněz. Není to stan pro náročné, kteří kempují víkend co víkend, ale na dovolenou s dětmi 1-2x ročně je to za mě rozhodně dobrá volba.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

7 999  (50.01 %) 3 999 

Porovnat

8 200  (16.23 %) 6 869 

Porovnat

13 370  (28.88 %) 9 509 

Porovnat

10 900  (29.18 %) 7 719 

Porovnat

8 499  (50.59 %) 4 199 

Porovnat

12 219  (36.75 %) 7 729 

Porovnat

16 709  (33.63 %) 11 089 

Porovnat

20 999  (21.43 %) 16 499 

Porovnat