Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Stan Warg Midi 2

Jak při dnešním testování dopadne stan Midi 2 od značky Warg? To vše pro vás sepsal Jak Kalkus ze Světa outdooru. 

 

Obsah

Ultralehký samonosný stan Warg Midi je určen pro dvě osoby. Midi 2 vás nadchne svým nekompromisním poměrem nízké váhy a prostoru, stability a odolnosti proti větru.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Jan Kalkus

Neustálé volejbalové tréninky v dětství víc a víc doplňoval o různé venkovní sporty až nakonec se studiem na VŠ definitivně vyměnil halu za ,,outdoorové hřiště". I když ví, že nebude nikdy v ničem nejlepší, dělá nejradši od každého trochu - běh, lezení, skialpy, kolo... Hlavně když je to venku a pokud možno v horách. S Krkonošemi doslova za domem to jde naštěstí napůl samo. Momentálně ho běh dokonce živí. Tedy ne ten jeho, ale ostatních běžců - má totiž na starosti pořádání běžeckých závodů: Krosového poháru a třeboňského maratonu. 

 

 

Charakteristika


Název:


Midi 2

Výrobce:

Warg

Hmotnost: 1900 g
Počet osob: 2 osoby
Typ stanu: turistický
Typ konstrukce: kopule
Odolnost podlážky: 10000 mm
Odolnost tropika: 3000 mm
Rozměry stanu: 220 x 240 x 100 cm
Výška stanu: 100 cm
Výška ložnice: 95 cm
Výška předsíně: 95 cm
Sbalený rozměr: 52 x 15 cm
Počet vchodů: 2
Silikonizace: Ano

 

  • 3sezónní využití
  • prostor pro 2 osoby
  • duralová konstrukce
  • promyšlená samonosná konstrukce
  • jednoduchá a rychlá stavba
  • výborná stabilita a odolnost ve větru
  • malé rozměry sbaleného stanu
  • nylonové tropiko s ripstop úpravou
  • vnější i vnitřní silikonový zátěr
  • dva ventilační otvory s ochranou proti zatékání
  • reflexní poutka
  • pruty: Dural 7071 8,5mm
  • součástí balení: 12x odlehčený duralový kolík

Představení stanu

Warg Midi 2 patří do kategorie třísezónních turistických stanů, se svými 1,9 kg zároveň do skupiny lehkých až ultralehkých. Je ideální na kratší i delší vícedenní túry, poskytuje dostatek prostoru pro dva lidi i s velkými batohy, v našem případě ještě se psem. Komfortu hodně napomáhají dva vchody a dvě předsíňky, ve kterých se dá vařit nebo uskladnit na noc batoh. 14-ti denní testování v horách jižního Norska ukázalo, že si zaslouží své pevné (a malé) místo v batohu každého trekaře, který si hlídá gramy na zádech, ale zároveň si nechce odpírat dostatečný komfort ubytování i při horším počasí.

Stan je dodáván v kompresím obalu 15×50 cm, pokud z něj ale vyndáte tyče, dá se objem zmenšit méně než na polovinu.

Tropiko je vyrobeno z nylonu se silikonovým zátěrem (výrazně skladnější a lehčí varianta oproti polyesteru), vnitřní stan je na většině plochy z jemné síťoviny. To jsou aspekty, které kromě nízké váhy zajišťují i velmi malé rozměry sbaleného stanu. Pokud necháte tyčky zvlášť, tak kompresní transportní obal zůstane minimálně z půlky prázdný. Ideální je pro dva, ale myslím, že ani sólo turistovi příliš místa navíc v batohu nezabere.

 

Stavění

Stan Warg Midi 2kopulovitý tvar. Konstrukce je tvořena jedním prutem v podélném směru, který se na koncích rozdvojuje směrem k rohům. Díky tomu se stěny stanu se z rohů zvedají téměř kolmo vzhůru čímž se zvětšuje vnitřní prostor stanu. Všechny hlavní tyče z lehkého duralu jsou spojeny do jednoho kusu, takže nehrozí, že byste někde půlku zapomněli. Po sestavení je manipulace sice trochu méně praktická, ale při stavění ve dvou to není žádná velká překážka.

Krátká samostatná tyčka na vrcholu stanu, kolmo k hlavnímu prutu, pak zajišťuje vyztužení předsíněk a rozšíření prostoru v horní části. Zde jsme měli drobné obavy, aby konec tyčky ve větru neprotrhnul tropiko, protože výztuha není příliš robustní, ale vše bylo nakonec bez problému.

Stan Warg Midi 2 je dvouplášťový, samonosný a umožňuje jednak klasický způsob stavby – tzn. nejprve na tyče zavěsit vnitřní stan a poté překrýt tropikem, lze ale zvolit i opačný postup, což se hodí zejména v případě deště. Vnitřní stan se k tyčím „nacvakává“ klasickými plastovými háčky. Tropiko je pak ve švech k tyčím přichyceno celkem 9 suchými zipy.

Povedeným a praktickým prvkem je krátký popruh s malou sponou mezi lemem tropika a okem pro jeho uchycení k tyčce, díky kterému se dá tropiko v rozích jednoduše vypnout přesně podle potřeby.

Dodávané koliky (12 ks) jsou velmi lehké a odolné. Na tvrdší zemi může být díky „hvězdicovému“ průřezu jejich zapichování trochu bolestivé, ale kámen nebo podrážka to vždycky jistí.

Celkově nejsou v procesu stavby žádné velké záludnosti a ve dvou lidech se dá zvládnout za několik málo minut.

  


Jak vybrat stan

Stan bude vaším společníkem i na několik let, proto k jeho nákupu přistupujte maximálně zodpovědně. S naším rádcem to však bude hračka.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Vnitřní prostor a předsíňky

Polyesterová podlážka s polyuretanovým zátěrem a vodním sloupcem 10000 mm bez problému odolala i při několika spaních na již vlhké louce s následným nočním deštěm. Zbytek vnitřního stanu je z jemně síťovaného materiálu – opět jasný krok ke snížení váhy a velikosti sbaleného stanu.

Rozměry 130×220 cm jsou dostatečně komfortní pro dva nocležníky i část jejich věcí pod nohama (lze nahradit psem), výška je 100 cm a díky hodně svislým stěnám se dá uvnitř pohodlně posadit, převléknout apod. Prostorný vnitřek byl jedním z nejpříjemnějších překvapeních tohoto testu. Dvě předsíňky nejsou nijak přehnaně velké, ale při špatném počasí se v nich dá bezpečně uvařit a i pro uskladnění batohu a bot na noc je prostoru doslova tak akorát. Pro pořádkumilovné jedince je uvnitř 5 prostorných kapes po obvodu stanu.

Obr.: místa pro batoh a pohorky je v předsíňce stanu Warg Midi 2 doslova tak akorát.

 

Tropiko

Nylon se silikonovým zátěrem a ripstop úpravou, 3000 mm vodního sloupce. Tyto parametry v pohodě obstály i během několika větrných a deštivých nocí. Tropiko končí cca 10-15 cm nad zemí, což zajišťuje dobrou cirkulaci vzduchu uvnitř stanu. V teple a vlhku užitečné, na druhou stranu v chladnu a větším větru si to uvnitř zkrátka příliš „nezadýcháte“. Na kratších stranách stanu Warg Midi 2 jsou ještě k dispozici dva klasické odvětrávací otvory.

 

Hodnocení: 99 %

+

  • nízká váha
  • sbalitelnost
  • dvě předsíňky

-

  • nemám žádná negativa

 

Závěrečné shrnutí

I přesto, že značka Warg je poměrně nováčkem v outdoorovém světě, stan Midi 2 obstál na maximum. Nízká váha a malá velikost sbaleného stanu v poměru k vnitřnímu prostoru a odolnosti v nepříznivých podmínkách rozhodně zasluhuje doporučení pro jakékoliv turistické dobrodružství a určitě si ho umím bez problému představit i pro vícedenní cyklo putování ve dvou. Přívětivá cena celkový pozitivní dojem už jen podtrhuje.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jan Kalkus

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

Turistický stan Warg Midi 2

6 999  (21.43 %) 5 499 

Porovnat

2 790  (28.35 %) 1 999 

Porovnat

5 799  (22.42 %) 4 499 

Porovnat

3 999  (12.5 %) 3 499 

Porovnat

8 499  (38.83 %) 5 199 

Porovnat

6 990  (24.32 %) 5 290 

Porovnat

9 010  (46.84 %) 4 790 

Porovnat