Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Turistické boty Stalheim HT

Jak obstojí boty od značky Helly Hanson při výšlapech s musherem Honzou Svobodou a jeho smečkou?

 

Obsah

 

Úvod

Závodní musherská sezóna je u konce a začíná „dovolená“. Odkládáme tréninkové a závodní káry i saně a nasazujeme běžecké a turistické boty neb se konečně po zimě, kdy se věnujeme jen psům, můžeme začít soustředit na sebe a shazovat přebytečné kilogramy, které jsme přes zimu nabrali. Do rukou se mi k testování dostaly turistické boty od Helly Hansen. V rukách dlouho nezůstaly. Překvapivě jsem je nasadil na nohy a otestoval jsem je.

 

Charakteristika


Název:

Stalheim Ht
Výrobce: Helly Hansen
Určení: Pánské
Hmotnost (pár): 800 g
Podle aktivit: turistické
Podešev: HH Max-Grip
Certifikace: PFC-free
Membrána bot: HELLY TECH® Performance Waterproof membrane

 

  • úprava HellyTech® Waterproof pro odolnost před živly
  • podešev HH Max-Grip 
  • výborná prodyšnost díky HH Max-Vent
  • pohodlná vložka
  • recyklované materiály
  • zpevnění paty
  • antimikrobiální úprava eliminující zápach
  • bez PFC

 

Něco o značce Helly Hansen 

Helly Hansen je původem z Norska a její tradice sahá až do roku 1877. Značku založil kapitán Helly Hansen Juell a jeho manželka, kteří se po mnoha letech strávených na moři rozhodli začít vyrábět nepromokavé hrubé plátno namočené ve lněném oleji, ze kterého následně šili bundy, kalhoty a plachty. 

V portfoliu Helly Hansen najdete jak oblečení pro jachtaře, lyžaře, ale také horské vůdce. 

 

Postřehy z testování

Jak je již u mě známo, boty podrobuji celkem náročnému testování. Na procházky nebo treky s sebou vždy beru jednoho z našich tažných psů, takže potřebuji opravdu pevné, pohodlné boty, které moc nepodkluzují.

Boty jsem testoval na dvou výšlapech dlouhých 15–20 km. Žádná extra vzdálenost, ale ono to stačí, když k sobě máte přivázaného psa, který patří k našim nejlepším tahounům. Testovací trasy mám v podstatě hned za domem a mají snad úplně vše. Kopce nahoru a dolů, rovinky, brody, bláto, kamení, louky, lesní cesty. V takových kopcovitých terénech jsem ocenil zpevnění paty. Přiznám se, že z nových bot jsem neměl žádné otlačeniny ani puchýře, boty jsou jednoduše velmi pohodlné a není třeba si je nejprve rozchodit. 

 

Povedlo se mi vychytat naprosto rozdílné klimatické podmínky. První procházkou nás provázelo slunce na jasné obloze a celkem vysoké teploty. Takže trasa vedla především kolem říčky Javornice. Stezka vedle říčky byla suchá a tvrdá, také berte v potaz, že musím přibržďovat tah psa, abych za ním nevlál jak hadr a holi. Přesto se mi šlo pohodlně. V brodech přes říčku bylo celkem málo vody, takže jsem mohl projít vodou, i když jsou tyto boty nízké, jsou opravdu voděodolné díky úpravě HellyTech Waterproof pro odolnost před živly. Přitom jsou boty ale pořád prodyšné, což je přesně při tomhle počasí obrovská výhoda. 

Obvykle brody přeskakujeme po kamenech. Na takovém povrchu jsem ocenil, že nepodkluzují. Podešev je ze směsi gumy a mají vysokou přilnavost v oblasti pod patou a uprostřed chodidla. 

 

Podrážka

Když máte tažného psa, výstupy jsou na pohodu, sice s ním musíte tak nějak držet tempo, ale rozhodně je to usnadnění cesty na vrchol. Což ovšem neplatí při sestupu. To je naopak velká nevýhoda vlastnit psa, který táhne. Dokonce jde o zdraví, minimálně o kolenní vazy, ještě k tomu v takovém počasí. Při cestě z kopce jsem byl mile překvapený, i když boty mají, řekl bych, standardní hluboký vzorek, nijak nepodkluzovaly. Ano, párkrát jsem podklouznul, ale z kopců jsem se vrátil bez sedřené a natržené zadnice. Což považuji v takovém terénu a počasí za úspěch.

 

Jeden malý nedostatek

Druhý výšlap byl za úplně jiných meteorologických podmínek. Bylo po vydatném dešti, zataženo a stále ještě slabě mrholilo. Ideální počasí vyrazit do kopců. Opět se psem. V tomto počasí se ukázala nevýhoda bot. Tedy že jsou nízké.. Nemáte chráněné kotníky. Boty jsou sice nepromokavé, ale kvůli své nízké výšce máte běhám pár minut mokré ponožky a v podstatě se vám do boty dostane vlhkost a voda shora. Jak píšu, brzo jsem měl ponožky kolem kotníků mokré a od bahna, což moc příjemné nebylo. Samozřejmě se na tohle dá ale myslet při výběru bot podle vašich preferencí. 

 

Hodnocení: 85 %

+

  • pevná a pohodlná 
  • vodotěsné
  • cena
  • recyklovaný materiál 
  • nepodkluzují
  • zpevněná pata
  • úprava HellyTech Waterproof

-

  • na můj vkus celkem těžká bota
  • nízké boty

 

Závěrečné shrnutí

Boty jsou opravdu pevné a pohodlné. Na lehkou turistiku a za sucha bych je rozhodně doporučoval. Horší je to za deštivého, mokrého počasí. Jsou voděodolné, ale nízké, kdyby šlo o běžeckou obuv, nebylo by o čem, ale jde o turistické boty a zde je jejich nízká výška trochu limituje.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Dámské turistické boty Helly Hansen W Stalheim Ht

3 190  (52.07 %) od 1 529 

Porovnat

Pánské turistické boty Helly Hansen Stalheim Ht

3 190  (42.35 %) 1 839 

Porovnat

3 590  (10.33 %) 3 219 

Porovnat

3 590  (10.33 %) 3 219 

Porovnat

Vložky do bot Sidas Outdoor 3D

940  (9.68 %) 849 

Porovnat

799 

Porovnat