Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Cesta do světa začíná

Náš příběh začíná v Praze. Původně jsme měli v plánu jet rovnou do Albánie, cesta se nám ovšem trošku protáhla. Čeká vás vyprávění o tom, kudy jsme se tam nakonec dostali. 

Pokud jste k nám zavítali poprvé a vůbec netušíte „která bije“, můžete si přečíst úvodní slovo k našemu příběhu. Naleznete zde také mapu našeho putování a souhrn dalších příběhů.

Jak to všechno začalo

„A můžu se tedy přidat?“ Tak začalo asi dvoutýdenní plánování naší cesty na Blízký východ, které kromě vytyčení přibližného plánu trasy a zjištění aktuální bezpečnostní situace daných zemí obnášelo i vyřízení věcí jako je přerušení studia, pojištění, ověření plných mocí a další podobné radosti. Poslední dny před odjezdem jsme také využili k pořádnému přejídání se dobrými jídly před nastupující érou čočky, rýže a ovesných vloček. Po menších komplikacích se nám nakonec přece jen podařilo vyrazit na cestu. V ne příliš ranních hodinách jsme začali stopovat na Černém Mostě směr Albánie. Po pár hodinách jsme stáhli nároky na vzdálenost a vyměnili jsme ceduli Vídeň za Brno. Jenže i tak jsme asi chtěli trochu moc.

 Padleboarding na Lago di Garde
Lago di Garda je sice úplně mimo plánovanou trasu, ale zase můžeme vyzkoušet paddleboarding

Rozhodli jsme se pro změnu lokality a aktivnější přístup - začali jsme otravovat řidiče kamionů na pumpě u Průhonic. Zhruba po hodině se chytil Polák Robert, který nás odvezl do Linzu. Jazyky moc neovládal, tak jsme mohli v klidu mlčet. Za to jsme byli rádi, jen asi nebylo nejvhodnější usnout řidiči na rameni... Z Linzu jeli všichni snad jen na Passau, tak nám nezbylo, než to zkoušet vytrvale dál a v mezičase projíst v místní Bille a na benzince pár eur. To už ale byl druhý den výletu a my byli natěšení na cestu do Grazu. Ani tam jsme ale úplně nepochodili, a tak jsme po půl dni neúspěšných pokusů vyměnili ceduli Graz za „Süd".

Co vše se v Itálii nesmí

Teď už sedíme u italského Lago di Garda, kde jsme vlastně původně vůbec nechtěli být, a za zvuků šplouchajících vln a ve svitu hvězd popíjíme docela dobré a hrozně levné víno a konečně si vychutnáváme tu dokonalou a absolutní svobodu. Ačkoli je voda teplá a čistá, i přestože jsou poblíž jezera vinice plné vína, všudypřítomní turisté nám napovídají, že se máme raději posunout dál. A tak zvedáme palce hrajíce soutěž, kdo stopne více aut.

 

Dobíjení lidí i strojů Víno
Je potřeba dobíjet baterky strojům i lidem Víno nám lítá rovnou do pusy

Své aktuální vítězství Karel potvrzuje, když ve Veroně zastavuje Carabinieri – něco jako místní policii, se kterou údajně není zrovna sranda. Plynulou angličtinou nám sdělují, že stopování je v Itálii zakázáno, berou si naše ID a s nimi i chuť do dalšího riskování. Pokorně se tedy vydáváme na nádraží a kolem desáté večerní nasedáme na vlak do Benátek. Další vlak do Terstu jede samozřejmě až ráno, a tak vyrážíme hluboko do nitra města hledajíce místo k přespání. Nakonec zůstáváme u jednoho z tisíců mostů na placu krytém ze tří stran. Sotva si pak brzy ráno hodíme svých 25 a více kilo na záda, už nás na člunu přijíždí vyprovodit pro změnu policie benátská. Spát na ulici asi také není úplně legální :-).

 

Nocleh v Benátkách
Romantický nocleh v Benátkách s ranním překvapením v podobě místní policie

Do Terstu přijíždíme dopoledne a rozpálené město brzy necháváme hluboko pod sebou. Odtud už zase pěkně stopmo pokračujeme do Slovinska (kde trávíme méně času, než by si tato krásná země zasloužila) a hurá na Balkán. Chorvatskem se přesouváme víceméně po Jadranské magistrále s postupnými spacími zastávkami na pláži v Novi Vinodolski, v rozestavěné třípatrové rezidenci s výhledem na moře ve Splitu a v Dubrovnickém lesoparku. Cestou si užíváme léta, koupeme se, flákáme se, cpeme se jogurty - prostě pohoda.

 

Novi Vinodolski
Noční pohled na městečko Novi Vinodolski

 

Splitská rezidence
Opuštěná rezidence ve Splitu nám slouží jako dočasné ubytování
 Západ slunce v Chorvatsku
Západ slunce v Chorvatsku

Další zastávkou je černohorská Budva, kde nocujeme v kempu a ráno se vydáváme do ulic na ochutnávku místního ovoce vykukujícího zpoza plotů. Další auto s poněkud svéráznou posádkou nás odtud veze ke Skadarskému jezeru a my se těšíme na pořádnou sladkovodní koupačku. Vystupujeme v městečku Virpazar, odkud by to podle navigace mělo být k jezeru necelé dva kilometry přes louku. Natěšení postupujeme nejprve mokřejší loukou, pak už máme bahno do půli lýtek. Jezero ale cítíme na dosah, touha po koupeli je obrovská, a tak bojujeme s rákosem, který začíná dřevnatět. Něco nám říká, že naší cestou nikdo nechodí. Při kontrole aktuální vzdálenosti od jezera si všímáme, že jsme zapomněli přepnout mapové téma, a že v silničním se zobrazují mokřady a louky stejně.

 

Fíky v Černé Hoře Skadarská bažina 
Černohorské fíky  Skadarská bažina - tohle je teprve začátek

Nakonec se tedy obracíme a snažíme se najít nejsnazší cestu zpátky. Jenže to je chyba, protože se nám tím ztrácí vyšlapaná cestička, kterou jsme přišli. Po zhruba čtyřech hodinách stojíme opět v městečku, ze kterého jsme vyráželi. Nyní však zklamaní, vyčerpaní, od bahna a bez jedné čelovky. Silná záře měsíce v úplňku a občasné pouliční osvětlení nám naštěstí dostatečně ukazují cestu a nakonec uleháme na zápraží ruiny kamenného domu. Stan už nestavíme, máme energii jenom na uvaření večeře. Chyba. Ranní mokrý budíček přichází o půl šesté a naše věci jsou kompletně mokré. Prší ještě pár hodin a přestává, až když se jdeme schovat na polévku do místní restaurace, abychom usušili aspoň spacáky. Na koupání v jezeře už nemáme chuť, tak se relativně suší vydáváme do našeho prvního cíle - Albánie.

 Sušení
Sušíme vše, déšť byl vydatný a dlouhý

V dalším pokračování příběhu navštívíme pohoří Prokletije, které je součástí Dinárských Alp. Také se můžete podívat na to, co si myslíme o bezpečnosti turistiky v Albánii, tedy zemi s ne zrovna nejlepší pověstí.

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.

Znovu jsme obhájili vítězství v soutěži ShopRoku. Děkujeme!

Novinky

Již popáté jsme obhájili vítězství v kategorii kvality. Díky vám!

Patagonia - udržitelná značka, která myslí na přírodu

Novinky

Preferujete udržitelné značky oblečení? A znáte značku Patagonia?