Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Mastodonti na cestách

Zima pomalu končí, slunečných dnů přibývá. Pro outdoorové nadšence to znamená jediné: blíží se večery u ohně s kytarou, studené koupačky v řece i první den v kraťasech a v triku „s krátkym“. Hlavně se ale blíží termín startu jubilejního 20. ročníku Výstavy stanů a vybavení do přírody 2017.


Pro nás, vaše pomocníky a rádce, je to rozhodně ta nejlepší část roku. Potkáváme se s vámi celé léto na výstavišti v Letňanech, s nadšením posloucháme, kam se chystáte za dobrodružstvím a snažíme se k tomu doporučit tu nejlepší výbavu. Často se pak za námi vracíte, dělíte se s námi o nové zážitky a my je s vámi znovu prožíváme. Teď bychom pro změnu zase rádi povyprávěli něco o tom, co děláme my, během čekání a těšení se na další ročník „Výstavy stanů“.

 

brigadnici
Na fotce je nás sice pár, ale na Výstavě stanů nás pracuje přes 40

Jak to všechno začalo

Jmenuje se Majda. Studentka geografie na UK, kterou jste u nás potkali, pokud jste na Výstavě stanů vybírali spacák či karimatku. Majda už po maturitě chtěla na rok „zmizet“, nakonec však spořádaně nastoupila na vejšku. V létě, s přibývajícími vyposlechnutými příběhy našich zákazníků cestovatelů a dobrodruhů, ale začala její touha po dobrodružství zase sílit a nakonec řekla, že prostě jede.

Jmenuje se Karel. Karla jste mohli v létě potkat na stánku (nebo přímo mezi stany) Outwell. Staral se o to, aby Vaše cesty byly co nejpohodlnější, s nádechem luxusu pětihvězdičkového hotelu. Karel ale rozhodně není žádný máslo a něco už si prožil. K velké úlevě Majdiných rodičů se rozhodl k jejich dceři přidat a doprovázet ji na cca osm měsíců trvající cestě. A vlastně ho nikdo nemusel ani trochu přemlouvat.

Cíl cesty ještě jistý neměli, ale už věděli, že ji podniknou v klasickém studentském nízkonákladovém stylu a že si budou říkat MASTODONTI. Proč? To nám nesdělili.

 

Majda Karel
Karel Majda - a nebo je to naopak?

Studentský low-cost styl

Jak vypadá v praxi? Plánování cesty trvalo dva týdny a neslo se ve stylu: „...noo a pak asi pojedem někam do toho Kazachstánu...“. Během této doby bylo potřeba dořešit praktické věci, jako je třeba přerušení studia, pojištění, rozdávání plných mocí na všechny strany, zjišťování bezpečnostních situací a podmínek vstupu do jednotlivých zemí.


Za způsob dopravy byl zvolen ten nejlevnější - jízda stopem. Doba výletu byla taky jasná – od září do půlky května, protože pak se musí zpátky na Výstavu stanů, to dá rozum. Peněz moc nebylo, není a nebude, celkem se podařilo vyškrabat asi 80 tisíc - to snad bude stačit i na letenky zpět. Následovalo nabalení krosen, zjištění, že je nelze zavřít/dopnout/unést a zase jejich vybalení, pár rozlučkových večírků, některé dokonce i poklidné, a najednou přišel den, kdy se Mastodonti vydali na Černý Most, kde jejich cestu začátkem září odstartovali.

Co dál?

V navazujících článcích vás čeká vyprávění o jejich putování. Abychom Vás trochu navnadili, můžeme Vám prozradit, že například Karel byl chvíli hledaný terorista. Teď už má naštěstí papír, že terorista není. Zatím nevíme, kam přesně jejich cesta nakonec povede, ale myslíme si, že nudit se u ní určitě nebudete. Chystáme také články o tom, jak se na podobnou cestu vybavit a připravit, jak ušetřit a jak se na ní co nejvíce pobavit. Čekají Vás rovněž zátěžové testy vybavení, které je opravdu denně používáno a rozhodně ho nikdo nešetří. Následující mapička ukazuje, kam je osud (nebo spíš hodný řidič..) zatím zavál.

Výstava stanů je tady!

Novinky

Od 31. 5. do 25. 8. 2024 probíhá na Výstavišti v Praze Letňanech v pořadí již 27. Výstava stanů.

Doprava zdarma!!!

Novinky

Od 30. 4.-13. 5. 2024 máte dopravu na DPD výdejní místa ZCELA ZDARMA!

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.