Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Organic Cotton

Ekologická bavlna je bavlna, která je vyráběna v souladu s mezinárodně uznávanými normami ekologického zemědělství z nařízení EU 834/2007, v USA Národního ekologického programu (NOP), indického Národního programu pro ekologickou produkci (NPOP) nebo Japonského zemědělského standardu (JAS). 

 

CO JE EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ?

Ekologická produkce bavlny neznamená jednoduché nahrazování syntetických hnojiv a pesticidů ekologickými. Ekologické kultivační metody jsou více založeny na znalosti agronomických postupů jako konvenční produkce založená na vstupech. 

Systémový přístup si klade za cíl vytvoření různorodého a vyváženého zemědělského ekosystému, který v ideálním případě zahrnuje všechny druhy plodin a hospodářských aktivit. Farmy musí absolvovat dvouleté přechodné období, ve kterém se jejich výrobní systém změní z konvenčního na ekologický. Základním prvkem ekologické produkce je pečlivý výběr odrůd přizpůsobených místním podmínkám, pokud jde o klima, půdu a odolnost vůči škůdcům a nemocem.

OCHRANA PROTI ŠKŮDCŮM

V konvenčním zemědělství se bavlna považuje za plodinu, která je velmi citlivá na útok škůdců. Pro udržení škůdců pod kontrolou se postříká velkým množství syntetických pesticidů. V ekologickém zemědělství však používání syntetických pesticidů není povoleno.

Ekologický přístup zabírá zcela odlišný přístup: cílem je v první řadě zabránit vzniku problému se škůdci zavedením pestrého a vyváženého zemědělského ekosystému a pečlivým sledováním populací škůdců.

EKOLOGICKÉ STRATEGIE OCHRANY PROTI ŠKŮDCŮM ZAHRNUJÍ:

Střídání plodin: Monokultury poskytují potenciálním škůdcům bavlny vydatné zdroje potravin, což způsobuje rychlý nárůst jejich populace. Používání pesticidů na hlavních škůdcích může mít dále za následek vznik problémů se sekundárními škůdci. Střídání plodin vytváří přirozenou rovnováhu a pomáhá udržet populaci škůdce na nízké úrovni. 

Smíšené pěstování: Má podobný účinek na střídání plodin, ale na menším prostoru ve stejném vegetačním období a na stejném poli. 

Podpora přirozených nepřátel: Z nepoužívání pesticidů a diverzifikaci plodin profitují přirození nepřátelé škůdců bavlny, jako jsou ptáci, berušky, brouci, pavouci, parazitické vosy, štěnice a mravenci. Pomáhají farmáři udržet útoky škůdce na přijatelné úrovni. Poskytování vhodných stanovišť pro přirozených nepřátel, jako jsou berušky nebo zlatoočky může pomoci zvýšení a tvorbě jejich populace. 

Lákací plodiny: Někteří škůdci bavlny raději jako bavlnu preferují plodiny, jako je kukuřice, slunečnice, okra, čirok, kajan indický nebo ibišek. Pěstování těchto plodin jako lákacích plodin spolu s bavlnou se dosáhne ušetření bavlny. Kromě jejich pozitivního vlivu v boj proti škůdcům se tyto plodiny mohou sbírat a přispívají tak k diverzifikaci produkčních systémů. 

Přírodní pesticidy: Pokud preventivní opatření nejsou dostatečně účinná a populace škůdce překročí ekonomický práh škodlivosti, pak se při pěstování ekologické bavlny může použít několik přírodních pesticidů. Některé z nich jsou: nimbovníkový postřik připravený z extraktu ze zrn nimbovníka (Azadirachta indica), který je účinný proti savým škůdcům, Meram, můrám bavlníkových a třepit; pyrethrum připravené z práškových květů nebo tekutých extraktů chryzantém, účinné proti štěnicím bavlníkový, housenkám, kobylkám; botanické směsi, kombinace extraktů z různých rostlin, jako jsou ricin, durman obecný, Libora americká, papája, listy sladkých brambor, listy rajčata, zázvor, chilli, gliricidia, měsíček, atd.. 

ŘÍZENÍ KVALITY PŘI SKLIZNI A PO SKLIZNI 

Cena bavlny je obvykle stanovena v závislosti na kvalitě semen bavlny. Nejdůležitější opatření ke zlepšení kvality ekologické bavlny během sklizně a po sklizni jsou následující:

  • Odstranění listů, kapslí a kapslí poškozených od sklizně bavlny.
  • Sběr a přeprava sklizené bavlny v čisté bavlněné tkanině, nikdy ne v nylonu nebo jiných syntetických látkách, aby se zabránilo kontaminaci cizími vlákny (z tkaniny, vlasů, obalového materiálu, atd..).
  • Sklízení jen zralé bavlny. Nezralé bavlněná vlákna slabě absorbují barviva.
  • Udržování sklizně bavlny v suchu. Sběr bavlny se musí uskutečnit v suchém prostředí, je třeba se vyhnout sběru při ranní rose nebo po dešti. Sklizeň musí být rovněž skladována v suchém prostředí.
  • Zabránění kontaminaci bavlny prachem nebo chemikáliemi, zejména hnojivy, pesticidy a naftou.
  • Použití jakéhokoli prostředku na ochranu před škůdci (např. DDT) je při skladování úrody bavlny zakázáno.
  • Jasné oddělení ekologické bavlny od konvenčních bavlny nebo bavlny sklizené během přechodného období za účelem zabránění jejich smíchání.