Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TPR/TPE

Nevyznáte se ve složitých zkratkách a pojmech při výběru vašeho outdoorového vybavení? Nevadí, poradíme vám. V dnešním krátkém článku se podíváme na zkratky TRP a TPE.

Zkratka TRP a TPE

  • TRP je zkratka pro thermoplastic rubber – česky termoplastickou gumu.
  • TPE se užívá jako zkratka pro termoplastický elastomer.

Někteří výrobci používají označení TPR, jiní zase TPE – jedná se však o stejný materiál. Existuje více variant TPR/TPE, avšak výrobci většinou uvádějí pouze obecné označení TPE. Výjimkou je TPE-U, tedy termoplastický polyuretan – ten je u výrobků většinou uváděn jako TPU.

 

Vlastnosti

Jedná se o lehký, měkký materiál příjemný na dotek. Je velmi flexibilní, má výbornou odolnost při ohýbání. Působí protiskluzově a dobře odolává nepříznivým povětrnostním vlivům, je odolný proti působení ozónu, zachovává si pružnost i v nízkých teplotách a přináší vynikající odolnost proti mnoha chemikáliím. Je rezistentní vůči nízkým i vysokým teplotám. Excelentní je také odolnost vůči oděru a vůči vzniku trhlin. Lze jej snadno barvit. Je recyklovatelný, což je další výhoda v porovnání s klasickými pryžemi. Má také dobré elektroizolační vlastnosti.

 

Využití materiálu TPR/TPE


TPR/TPE sloučeniny jsou využívány pro výrobu běžecké, turistické, lyžařské a další outdoorové obuvi i taktické a vojenské obuvi. TPU nabízí vynikající odolnost proti roztržení, vysokou oděruodolnost a odolnost proti únavě materiálu ohýbáním. Tedy u obuvi velmi žádoucí vlastnosti, které se využívají také například u izolace drátů a kabelů. Z TPU se vyrábějí také outdoorové matrace a karimatky.


Dále jsou z TPR/TPE vyráběny rukojeti kuchyňských a outdoorových nožů, kleští a ostatního nářadí – buď je z TPR/TPE vyrobena celá rukojeť, nebo je z jiného materiálu a kvůli jistému a bezpečnému úchopu je vrstvou TPR/TPE potažena, nebo má vsazené vložky z TPR/TPE. K dalším aplikacím patří výroba těsnění, hraček nebo například produktů automotive. TPR/TPE nalezneme také v mnoha dalších oblastech.

 

Vybíráme pro vás

1 299  (48.5 %) od 669 

Porovnat

1 890  (14.87 %) 1 609 

Porovnat

4 390  (35.33 %) 2 839 

Porovnat

3 390  (42.8 %) od 1 939 

Porovnat

3 099  (40.66 %) 1 839 

Porovnat

Pánské boty Vans MN Atwood

1 650  (15.21 %) 1 399 

Porovnat

2 199  (40.47 %) od 1 309 

Porovnat

Dámské boty Vans Ward Wm

1 890  (43.44 %) od 1 069 

Porovnat