Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Co je to bouldering?

Bouldering je forma horolezectví, která zahrnuje lezení na nízké skály nebo umělé stěny bez využití lana či jištění. Místo toho se pod lezce pokládají tlusté matrace, tzv. bouldermatky nebo "crash pady", které chrání lezce v případě pádu.

 

Několik hlavních charakteristik boulderingu:

  1. Krátkost cest: Jednotlivé bouldery, tedy konkrétní lezecké trasy a “problémy”, jsou často velmi krátké, ale technicky náročné.

  2. Bez lana a jištění: Na rozdíl od sportovního či tradičního lezení, u boulderingu se nepoužívají lana a jištění. Bezpečnost je zajištěna hlavně pomocí bouldermatek a pozornosti spolulezců.

  3. Technika a síla: Vzhledem ke kratším cestám může bouldering často klást důraz na složité technické pohyby a na maximální využití svalové síly.

  4. Přístupnost: Bouldering může být snáze přístupný než jiné formy lezení, protože nepotřebujete tolik vybavení a můžete začít na umělých stěnách ve vašem městě nebo v okolí.

  5. Sociální aspekt: Bouldering je často více sociální aktivitou, protože skupiny lezců mohou společně řešit konkrétní lezecké problémy a výzvy a sdílet rady a nápady.

 

V posledních letech zaznamenal bouldering značný nárůst popularity, částečně díky rozvoji boulderových center ve městech po celém světě a částečně také díky tzv. urban boulderingu, kdy lezci tzv. “přelézají” trasy a bouldery, které si vymysleli na umělých překážkách v zástavbě - budovy, stěny, zídky, mosty, pilíře atd.