Jak vařit v přírodě

Obsah
|
Úvod
Krisztián Vadovszky je vášnivý rybář už od dětství. Před dvěma lety objevil kouzlo outdoorového vaření, když se pravidelně vydával s přáteli na dlouhé rybářské výpravy k potokům, jezerům a řekám. V přírodě člověku rychle vyhládne – a pár studených sendvičů nikdy nestačilo.
Jednoho odpoledne u vody se proto rozhodl, že si připraví něco teplého. Právě tehdy se zrodila jeho vášeň pro vaření venku. Příprava jídla na ohni nebo přenosném vařiči okouzlila nejen jeho, ale i jeho kamarády – a stala se nedílnou součástí jejich výprav. Vaření v přírodě totiž přináší jedinečnou atmosféru, kterou v běžné kuchyni nezažijete.
Od té doby je pro Krisztiána outdoorová kuchyně neodmyslitelnou součástí všech jeho dobrodružství v přírodě – a také tradicí, na kterou se vždy těší.

Jak se připravit na vaření v přírodě
Pokud plánujete vařit v přírodě, rozhodně se vyplatí udělat si seznam všeho, co budete na vybraný recept potřebovat. I nám se už několikrát stalo, že jsme si doma zapomněli sůl, vodu nebo housky na hamburgery. Když po několika hodinách výšlapu dorazíte na vyhlídku a zjistíte, že vám chybí základní ingredience, může to být pořádně frustrující. Sepsat si seznam surovin a pomůcek na vaření se tedy určitě vyplatí.
Na cesty si vždy zabalte jen to nejnutnější a pamatujte, že v jednoduchosti je krása – u vaření v přírodě to platí dvojnásob. Dnes si navíc můžete pořídit vybavení z velmi lehkých materiálů, které se vejde i do menšího batohu. Takové produkty vám zajistí komfort a teplé jídlo i na cestách.
Důležité je také vybrat si pohodlný a praktický batoh, do kterého se vejde vše, co si plánujete vzít s sebou. Batoh noste na zádech co nejvýš, aby se váha správně rozložila a nezatěžovala vás při chůzi.

Co si vzít s sebou
Seznam nejdůležitějších věcí, které byste neměli nechat doma, pokud si plánujete připravovat jídlo na cestách:
- Ingredience na vybraný recept - sestavte si přesný seznam
- Vybavení pro rozdělávání ohně (např. sirky, zapalovač, křesadlo atd.)
- Podpalovač (např.: papír, gel do zapalovače, podpalovací tablety)
- Nádobí na vaření, popřípadě plynovou kartuš
- Hrnec nebo pánev
- Talíře, příbory a další nádobí (nejlépe z nerozbitného plastu nebo kompozitního materiálu)
- Voda (na hašení požáru a mytí nádobí)
- Pytle na odpadky (Nikdy nenechávejte odpadky v přírodě, vždy si je vezměte s sebou domů!)
- Užitečné může být také: prkénko na krájení, papírové utěrky, další doplňky
Pokud budete vařit na otevřeném ohni, můžete si vyzkoušet několik způsobů rozdělávání ohně. Jak na to, se dozvíte v našem článku ZDE.

Počasí
Před cestou je důležité zkontrolovat povětrnostní podmínky. Pokud hrozí silný déšť, cestu odložte. V případě, že je předpověď silného větru, zvolte si jako cíl cesty spíš les než vrcholek hor s panoramatickým výhledem. V létě je určitě důležité zjistit si informace o zákazech rozdělávání otevřeného ohně na území, kam máte namířeno. Pokud jste v zóně, kde platí zákaz rozdělávat otevřený oheň, potom můžete při vaření použít plynový vařič, jehož použití je zcela bezpečně.
Pokud budete vařit na otevřeném ohni, myslete na počasí i v předchozích dnech. Dřevo v lese může být díky dešti mokré. Při vaření v silném větru je zase dobré myslet na výběr vařiče a vzít si sebou ideálně vařič turistický, který výborně funguje i v horších povětrnostních podmínkách. Další preventivní možností je použít ochranu proti větru.
Plynové kartuše můžete nakupovat podle sezóny. V zimě nebo ve vyšších nadmořských výškách je také třeba počítat s tím, že spotřeba plynu bude větší.

Na čem vařit?
Při přípravách na vaření v přírodě je důležité myslet také na to, pro kolik lidí budete vařit. Záleží potom zcela na vás, které vybavení a způsob vaření vám vyhovuje nejvíc a bude pro vás nejpohodlnější. Připravili jsme si pro vás několik tipů, které jsme sami vyzkoušeli a pro úplné nováčky mohou být inspirací:
- plynový nebo benzínový vařič
- hobo stove (obvykle vyroben z oceli nebo plechu a umístěn na desce)
- lihový vařič (skladný a lehký vařič, který je ideální pro použití v letních měsících)
- speciální plynové sporáky s uzavřeným systémem pro drsnější podmínky
- gril
- u otevřeného ohně můžete zvolit pekáč, špíz, kotouč, litinový hrnec či pánev
Pro náročnější pokrmy, u kterých je důležitá regulace tepla, se doporučuje vařič plynový. Používáte-li plynový vařič, vystačí vám středně velká kartuš o hmotnosti 225-250 g na přibližně 3 dny vaření pro dvě osoby na průměrně výkonném spotřebiči v letních dnech. Při větrném počasí nebo chladu je spotřeba paliva větší. Pokud potřebujete vařit pro více osob, je vhodné zvolit vařič se stabilnější konstrukcí, protože pojme i větší hrnce. Pro větší počet strávníků je ideálním pokrmem například klasický guláš, který je jednoduchým a chutným jídlem k táboráku i pro větší skupinu a dobře se vaří ve větším množství.
Co vařit?
Pokud zatím nemáte s vařením venku zkušenosti, je lepší začít s jednoduššími pokrmy. Začátečníkům doporučuji nejprve vyzkoušet například klobásky na grilu nebo na ohni, chilli fazole, lečo, hamburgery, marinované maso, míchaná vajíčka nebo klasický špíz či slaninu. Jednoduše vyzkoušejte to, co znáte z domova a není náročné na přípravu.
V případě, že se chystáte na delší túru, můžete si koupit i hotová jídla, která se snadno připraví pouhým přidáním horké vody, navíc jsou velmi skladná a lehká. Tuto možnost si můžete zpestřit šálkem horkého čaje nebo lahodné kávy, v chladnějším období se skvěle hodí i svařené víno.
Až tedy budete vyrážet do přírody, nebojte se využít možnosti outdoorové kuchyně a pochutnat si na dobrém jídle nejen doma, ale i na čerstvém vzduchu.

-
Čaj a káva -
Sušené maso -
Hotové jídlo -
Polévky -
Sady nádobí -
Čelovky a svítilny -
Hygiena, ochrana a první pomoc -
Kempingový nábytek
Užitečné odkazy
Autor: Krisztián Vadovszky, Rabbit Chef's
Zdroje: archiv autora, Rabbit Chef's
Outdoorové lahve
Termosky a hrnky
Konvice
Příbory
Vařiče
Křesadla a podpalovače
Outdoorové nádobí
Doplňky na vaření









