Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak rozdělat oheň

Rozdělávat oheň zapalovačem nebo křemenem? To vás v dnešním článku naučí Matyáš Vejskal.

 

Obsah

Trek bez ohně je jako sex bez lásky. Prostě mu něco chybí. Jasně, v dnešní moderní době máme pomůcek pro zapálení táboráku hromadu a narozdíl od našich pra pra předků už to nevnímáme jako něco světoborného. Jak si ale poradit v situacích, kdy se proti nám spikly všechny živly, světla ubývá a my bychom si tak rádi pochutnali na nějakém tom žvanci, než se zabalíme do spacáku?

 

Úvod

Rozdělat oheň na treku je jednou z nejdůležitějších dovedností. Existuje celá řada pomůcek, které v ideálních podmínkách fungují naprosto spolehlivě a zapálit oheň za pomoci dokonale suchých smrkových třísek, několika listů včerejších novin a naštípaných dubových polínek zvládne každý. Rozdmýchat jiskru ve vlhkém podzimním lese bude úplně jiná liga. 

Ohňová disciplína je velmi široká a co platí v laboratorních podmínkách, nemusí platit v přírodě. My se dnes zaměříme na rozdělávání klasického ohně, protože umět z ničeho vykouzlit plamen, to je ta pravá výzva.

 

3 klíče k ohni

Prvním klíčem k zaručenému rozdělání ohně jsou vědomosti. Čím víc toho víte o mechanismu hoření, o vlastnostech různých materiálů a přírodnin, tím budou vaše šance uspět vyšší i navzdory horšícím se podmínkám. A ne, známé trampské moudro, že březová kůra hoří i za mokra, nestačí.

Druhým klíčem je příprava. Trempové u sebe vždy nosili krabičku s proprietami na rozdělání ohně, které si sami vyráběli a připravovali. Takovou krabičku ocení každý turista, který s táborákem ve svých plánech počítá. Sbalte si správné prostředky pro rozdělání ohně dle ideálního scénáře, nouzové troudy a pro větší ohně i nástroje pro přípravu dříví. Přípravou se ale rozumí i chování po celou dobu samotného treku. Jeden z mých kamarádů už po prvním kilometru chůze začíná sbírat kůru, suchý rákos a drobné chrastí, které si radostně cpe do kapes a sítěk na batohu. Možná to někomu bude připadat extrémní, ale i taková drobnost může člověku pomoci vyměnit hodinové klečení v nacucaném podzimním mechu za rychlou pětiminutovku a následné nahřívání v sálavém teple ohniště.

Posledním klíčem jsou zkušenosti. Bude skvělé, že si tento článek přečtete a že se na cestu dobře vybavíte. Ale pokud si nic z toho předem nevyzkoušíte a křesadlo poprvé vytáhnete až do ostré akce, bude vám nejspíš k ničemu. Kdo viděl americkou reality show Survivor, kde je rozdělání ohně vstupenkou do finále, ten chápe. Je jedno jestli budete spoléhat jen na zapalovač nebo zkusíte sáhnout po jiné metodě, trénink nanečisto rozhodně nepodceňte.

 

Způsoby rozdělání ohně

Pojďme se podívat na jednotlivé ohňotvorné techniky od nejjednodušších po ty komplikovanější. Plusy a mínusy najdete u každé metody v přehledné tabulce.

 

Zapalovač

Zapalovač se stal součástí výbavy všech trampů a v outdoorové výbavě si vydobyl zasloužené místo, protože oheň se zapalovačem rozdělá (snad) úplně každý. Čapnout v trafice zapalovač za pár korun, klidně i dva záložní, a o oheň má člověk na kratším treku vystaráno.

Vždy je dobré s sebou mít i záložní zapík, protože k výrobě těch nejlevnějších se používají laciné díly a materiály zamýšlené pro jednorázové použití. Prasknutí a následný únik plynu po pádu, vylomení křesacího mechanismu nebo nějaká jiná závada vás pak ani v nejdivočejší divočině o oheň nepřipraví. Nebo vsaďte na bytelnější outdoorový zapalovač.

+

  • univerzální nástroj pro rozdělání ohně
  • vzniká přímo plamen 
  • jednoduchá manipulace
  • nízká cena
  • vejde se do kapsy

-

  • horší manipulace při špatném počasí
  • náchylnost k mechanickému poškození (prasknutí, únik plynu, ztráta kamínku)
  • omezená zásoba plynu, který v přírodě nelze doplnit
  • po čase omrzí :-)

 

Něco extra

Ne všechny zapalovače ve špatném počasí a extrémních podmínkách obstojí, takže na drsnější trek sáhněte po outdoorovém zapalovači – tryskový plamen odolá větru a kovové tělo zapalovače bude bytelnější než plasťák z trafiky.

Tryskový zapalovač PowerLighter III od švédské značky Primus patří k tomu nejlepšímu na trhu. Jeho plamen dosahuje až 1300 °C a plynová náplň lze jednoduše doplňovat, takže šetříte i přírodu.

 

Větruvzdorné sirky

Obyčejné sirky tu jsou s námi už od roku 1832, ale co je trochu vylepšit? Vítr na horské mýtině se točí dokola a sfoukává plamen sirky, jen co člověk škrtne. Řešením jsou větruvzdorné sirky, které mají delší „hlavičku”, hoří i ve větru, ve vlhku a jejich křesací proužek se neošoupe po prvních pěti pokusech.

+

  • prodloužená hlavička a více vznětlivé slože
  • hoří déle a silněji
  • fungují i ve větru, vlhku
  • odolnější křesadlo
  • někdy i možnost škrtnout o jiné materiály (látka, kámen, ...)

-

  • nutné osvojit si techniku škrtání 
  • omezený počet pokusů
  • cenově náročnější než obyčejné sirky

 

Něco extra

Upgradem mohou být sirky určené do vlhka. Voděodolné sirky od kanadské značky Coghlans zaručují voděodolnost nejen sirek, ale přirozeně také škrtátka, takže nemusíte propadat panice, když se i s batohem náhodou vykoupete.

 

Obyčejné sirky

Čapnout balíček obyčejných sirek z kuchyně je hračka, ale na jejich použití v přírodě budete potřebovat buď opravdu dobré počasí, nebo pořádnou dávku trpělivosti. V každém případě nikdy nesázejte jen na jednu sirku.

+

  • nízká cena
  • mám plamen 

-

  • slabé a pomalé hoření 
  • potřeba vhodného troudu a závětří
  • nebezpečí provlhnutí celé krabičky
  • snadné znehodnocení škrtátka na boku

 

Něco extra

Se sirkami ještě nekončíme. Větruodolné sirky jsou praktičtější variantou, ale uznáváme, že klasika ze Sušice v kapsách trampů asi ještě chvíli zůstane. Obyčejné sirky stojí zlomek a vždy se dá škrtnout více sirkami naráz, udělat z rukou závětří, prostě zaimprovizovat. Zkušenější si navíc hlavičky sirek namáčí do vosku, aby je ošetřili proti vlhkosti, a do KPZtky balí vystříhaná škrtátka z krabiček navíc, aby vždy měli po ruce záložní.

 

Křesadlo

Milujete oheň a oheň miluje vás? Pak už jste o křesadle určitě slyšeli. A jestli ne, je na čase to vyzkoušet, protože narozdíl od zapalovačů a sirek z křesadla dostanete jen jiskru a k plamenu se budete muset probojovat svépomocí. Křesadla tu jsou s námi od pravěku, ale prošla významnou modernizací a do krosen se vrátila s nevídanou oblibou. Ať už jako zábavné zpestření ostřílených pánů ohně, nebo jako nouzová rezerva pro případ, že by zapalovač či sirky selhaly.

+

  • mechanicky odolné (může zmoknout i spadnout, funguje i zlomené)
  • křesat lze jakoukoliv ostrou hranou kovového předmětu
  • moderní materiály vytváří jiskry dosahující až 2980 

-

  • náročnější příprava ohně
  • vyžaduje cvik a správnou techniku 
  • nutnost správného troudu pro zachycení jisker
  • ne vždy vytvoříme plamen napoprvé

 

Něco extra

Podělíme se s vámi o pár tipů pro rozdělávání ohně křesadlem. Vše záleží na troudu, kterému se budeme ještě věnovat v další kapitole. Jako první je potřeba najít suchý, vláknitý materiál, do kterého jiskry zapadnou a zůstanou v něm. Pak už jen umět správně škrtat a máte vyhráno.

Ať už použijete přiložený škrtací plíšek, nebo třeba hranu na hřbetu nože (nikdy ne ostří, prosím!), snažte se jiskry koncentrovat na jedno místo. Do troudu si můžete trochu magnézia předem naškrábat, pomůže vám v další fázi hoření. A pokud je váš troud náchylný na rozsypání, přiložte k němu křesadlo tak blízko, jak jen to je možné, a zatáhněte za tyčinku proti hraně. Spousta lidí křesá stejným pohybem jako při loupání mrkve škrabkou, takže si rukou s křesacím plíškem troud pokaždé rozsypou.

Tyčinky křesadel jsou vyrobeny z různých materiálů, ale fungují vlastně docela podobně – např. křesadlo FireSteel je vyrobeno z hořčíkové slitiny, vydrží 3000 zážehů a hodí jiskru o teplotě až 2980 °C. To je například dost, abyste s ním zapálili plynový vařič na jedno křesnutí, bez nutnosti rozdělávání ohně. Light My Fire nabízí i soupravu ke křesání, jejíž součástí je křesadlo, dřevěný podpalovač z karibské borovice s 80% obsahem pryskyřice a malý držák na opékání k tomu.

Podívejte se na video, jak jednoduše se s křesadlem dá s trochou cviku zacházet!

 

Tření dřev a křesání křemenů

Tohle je varianta spíše pro fajnšmekry a pro ty, co si potrpí na tradici, dá-li se tomu tak říct. V televizi sice tření dřev vypadá stylově, ale pokud nejste zrovna Bear Grylls, připravte se na hodiny a hodiny úmorné práce. Vyřezávání dřev všemožných tvarů a tvrdostí, desítky zmařených pokusů. Ovládnout tato prastará umění ohně zabere roky tréninku, takže pokud jste nováček, odpálíte si svaly dřív, než se k ohni vůbec přiblížíte.

+

  • nouzová varianta
  • obejde se skoro bez vybavení 

-

  • zdaleka ne 100% způsob
  • zdlouhavá a fyzicky náročná příprava
  • dovednosti, znalosti i příprava nutná 

 

Něco extra

Tření dřev a křesání křemeny patří k velmi primitivním způsobům rozdělání ohně. Primitivní v tomto případě ale neznamená snadný. U obou se dost zapotíte. A smekáme před těmi, kdo ne.

Ovládnout tření a vytvořit pohybem uhlík, se neobejde bez kapky potu. A to ani v případě, že si pomůžete lukem s tětivou. Jsou nadšenci, kteří se této přípravě aktivně věnují, ale je to o tom, že už mají vytvořené nezbytné propriety, které s sebou nosí. Najít správné materiály přímo na místě, nemusí být vždy reálné – například ve vlhkém podzimním lese.

Pokud si chcete někdy s dřevy zaposilovat, vemte si alespoň pořádný nůž. Dříve si lidé sice vystačili s kamennými nástroji, ale kdo by na to měl dnes čas. Outdoorový nůž Victorinox v kydexovém pouzdře skrývá i křesadlo, takže pokud by se tření nedařilo, máte k vysněným buřtíkům po ruce praktickou zkratku.

Křemeny zase hází jiskry tak slabé, že jen velmi těžko najdete dostatečně vznětlivý a drobný troud, abyste z drobounké částečky zažehli pořádný oheň. Navíc je nutné křesat silou a když si necvaknete prsty, dost možná při máchnutí rozhodíte pracně nasbíraný troud po okolí.

Dříve se tradičně využívala i metoda křesání železa o pazourek, ale jiskry byly mnohem slabší než od moderních křesadel – jediný vhodný troud tedy bylo doma vyrobené práchno. Práchno je kus plátna, džínoviny či jiné bavlněné látky, která se v podstatě “udí” v plechové krabičce, dokud nevznikne zuhelnatělý materiál, ve které se snadno zachytí jiskra a lépe žhne. I tak je práchno velmi křehké a navíc náchylné na vlhko.

 

Vyschlý na troud

Význam lidově známého slovní spojení je jasný. Co přesně ale takový troud vlastně je? V podstatě cokoli, co je snadno zápalné a dokáže zachytit jiskru. Název troud pochází od choroše jménem troudnatec, ze kterého se tradičně vyráběla hubka právě na rozdělání ohně.

Troudů existuje několik druhů a s každým je potřeba se naučit pracovat. Záleží samozřejmě na tom, kdy, kam a na jak dlouho vyrážíte. Kdykoli ale budete rozdělávat oheň, bez troudu se neobejdete.

 

  • Speciální podpalovače
    • např. Pepo, líh, smolná dřívka, mini roličky
    • jedná se většinou o uměle vyrobené materiály, které seženete v obyčejném obchodě či v obchodě s outdoorovým zbožím
    • obvykle je lepší zapalovat plamenem 
    • hoří spolehlivě a dlouho 
    • nebývají náchylné na vlhkost 
  • Doma připravené troudy
    • např. usušené přírodniny, vatové tamponky (ve vosku), práchno
    • drobnosti, které zabalíte už doma s úmyslem, že vám poslouží jako perfektní troud
    • musíte se o ně pečlivě starat, chránit je před vlhkem a myslet na jejich doplňování 
  • Improvizované troudy
    • jinak řečeno "něco, co vymyslím až na místě". Může jít o zapomenutý kapesník z víka batohu, březovou kůru, rozdrobenou smůlu, na vlákna roztrhané stvoly, rákosové chmýří, troudnatec, nastrouhané suché dřevo ze středu vlhkých větší, … 
    • mají nižší spolehlivost, takže narazíte na situace, kdy to prostě nepůjde
    • zároveň jsou ale nejuniverzálnější, takže je jen na vás, jak si poradíte

 

Troudem rozdělávání ohně nekončí. Jakmile se objeví první plamen, je potřeba ho začít živit stále většímu kusy dřev, abychom si ho udrželi. V suchém letním lese to bude hračka, ale správný tremp se vždy připravuje na nejhorší. A ideálně má s sebou aspoň skládací pilku a bytelný nůž nebo sekyrku, aby si dříví mohl náležitě připravit.

Pozor, legálně je v lese možné sbírat pouze dřevo do 7 cm v průměru. Silnější už je technickou surovinou, která patří majiteli lesa. Tak na to myslete.

Základem je vybírat suchý materiál a dělit ho na správné kupičky – kůra, chrastí, nalámané větve, naštípaná polínka. Obvykle se suchý klacek pozná tak, že při zlomení hlasitě praskne. Nevyplatí se brát větve ležící na zemi, budou provlhlé a ztrouchnivělé. Pozornost věnujte vertikálně stojícím kusům, nebo suchým větvím přímo na stromech.

V zasněženém nebo deštivém lese může být jedinou cestou štípaní dřeva a využívání sušších středů. Připravte se, že oheň bude kouřit, budete ho co hodinu rozfoukávat a dost možná vám za noc párkrát zhasne. Mějte proto připravený suchý troud a chrastí, abyste spánek nemuseli přerušovat na moc dlouho. A rozhodně maximum dříví sušte kolem dokola táboráku, ať se vlhkosti zbavíte a můžete přikládat suchým.

 

 

Pravidla rozdělávání ohně v ČR

Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán, jak se tak říká. Nezřídka se stává, že využije nepozornosti svého pána a vymkne se kontrole. Od toho však existují pravidla, která by nechtěné nehodě měla zabránit. Selský rozum říká, že s ohněm jsem opatrný, mám připravenou vodu na hašení a nepouštím ho nikdy z očí. A k tomu je tu i pár zákonů. 

V ČR je zakázáno rozdělávat a udržovat oheň v lese a dalších 50 m od něj. Pod tučnou pokutou. Výjimkou jsou speciálně vyhrazené prostory, většinou trvalá ohniště na relativně bezpečných místech nebo ohniště u přístřešků. Pokud se ocitnete na soukromém pozemku, je oheň možné rozdělávat až po souhlasu majitele. Pamatujte ale, že i cigarety jsou formou ohně, takže na rychlé cigárko během výšlapu dubovými houštinami podle zákona raději zapomeňte.

V CHKO a národních parcích jsou pravidla ještě přísnější – oheň je zde zakázáno rozdělávat celoplošně, les neles. A takto plošně může být vyhlášen zákaz ohňů v přírodě i krátkodobě, typicky v období sucha a zvýšeného rizika požárů v létě. To se týká jak lesa, tak i například kouření v parcích nebo pálení listí na zahradách. Sledujte proto ČHMÚ a ohni se do zrušení výstrahy před požáry vyvarujte.

   

 

Jak legálně přespat v přírodě - nocuji, nebo už tábořím?

Sbalit si jídlo na dva dny, v pátek hodit na záda batoh a celý víkend vandrovat po lese. Česká vášeň, které se v současné době říká bushcraft nebo survival, byla dříve označovaná prostě jako tramping. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Nezapomeňte na hašení

A stejně jako je po každé party potřeba uklidit, když končí táborák, je potřeba ho uhasit. Bez toho si koledujete o malér – zahoření kořenů nebo rozfoukání ohně větrem, což může způsobit nedozírné škody. A věřte, že táborák nestačí jen stylově počůrat, jak si mnozí pánové naivně myslí.

Nejlepší je donést vodu z blízkého potoka a hasit tak dlouho, dokud se z ohniště nepřestane kouřit. Druhou možností je oheň nechat vyhořet a skomírající uhlíky pečlivě udusat, ideálně vlhkým drnem nebo mechem.

Tak ať vás oheň na cestách hřeje, ale nepálí.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal 

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

379  (21.11 %) 299 

Porovnat

349  (45.85 %) 189 

Porovnat

630  (22.38 %) 489 

Porovnat

240  (25.42 %) 179 

Porovnat