Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vyprat péřovou bundu

Odpovíme na nejčastější dotazy pro všechny, kteří si nejsou jisti, jak vyprat svého miláčka. A přidáme i menší nauku o peří jako takovém.

       

  Obsah

Rád bych zde vyvrátil mýtus, že péřové bundy se nedají prát. A že jediné možné kvalitní vyprání je možné v čistírně. Pojďme si společně projít základní zásady pro praní péřových věcí u sebe doma. Nebojte se, není to nic složitého, jen je potřeba dodržet několik zásadních pravidel.

 

Stručná nauka o peří

Peří, ať už kachní nebo husí, je nejlepším izolantem, který existuje. Nelze mu konkurovat ani sebelepším syntetickým vláknem, protože příroda to od počátku vymyslela nejlépe. Jak to vlastně funguje? Tak především, peří nehřeje, ale „jen“ dokonale izoluje. To znamená, že drží u těla zahřátý vzduch a nejlépe s ním umí pracovat, aby se neochladil. V tom je celý ten trik.


Druhým zásadním faktorem je, že peří nejlépe absorbuje vlhké výpary z těla, které se potí. Ať už při nějaké aktivitě, nebo jen při spánku (přes noc jsme schopni vypotit až 1 litr). Syntetické vlákno je ve svém základu vodoodpudivé , pára v něm tedy zkondenzuje. Z tohoto principu zvlhne a tím odvádí teplo od těla daleko rychleji. Jako izolant je tedy horší.

 

 

Není nutné řešit, z jakého typu peří svou výbavu máte. Rozdíly mezi kachním a husím peřím jsou především v cenách (hus je méně než kachen), při současné kvalitě zpracování jsou už minimální (mluvím o plnivosti a zápachu, dvou mýtech okolo kachního peří).


Takže tedy není důležité, jakým druhem peří máte svou bundu naplněnou. Nezáleží ani na plnivosti. Je ale dobré vědět, že každé pírko má na sobě od přírody přirozenou vrstvu tuku, což je jedním z klíčových prvků jeho vlastností. A zároveň poznatek, který je dobrý při praní vědět.

 

Zásady praní péřových bund

Věřte tomu, že prádelna není jediný způsob, jak problém se špinavou péřovou bundou, vyřešit. Tak v prvé řadě, je potřeba si ujasnit, jak moc zašpiněná bunda je. Pokud se jedná o menší nečistotu, stačí namočit povrch látky mýdlovou vodou a jemným kartáčkem vyčistit. Tento systém bych doporučil na většinu outdoorových bund, i těch, které viděly peří z rychlíku. Nic tím nezkazíte a ujistíte se, že to buď a) půjde dolů a máte vyřešeno nebo za b) už víte, že nečistota se drží pevněji a je třeba zvolit účinnější prostředky.

 

Vhodný prací prostředek

Předně je třeba zvolit speciální prací prostředek a zároveň si přečíst prací štítek, který by měla každá bunda mít. U většiny se dočtete, že sice lze prát v pračce, ale bez odstřeďování. Zároveň i na kolik stupňů a zda lze dát do sušičky. Od těchto dat uvedených výrobcem, bych se řídil hned na začátku. Speciální prací prostředek znamená vyloženě na peří a péřové výrobky. Záměrně jsem v nauce o peří uvedl údaj o přirozené tukové vrstvě, kterou na sobě peří má. Pokud použijete obyčejný nebo jinak nevhodný prací prostředek, tuto vrstvu poškodíte (smyjete, odstraníte) a peří ztratí své unikátní vlastnosti.

Prostředků na praní peří je celá řada, jmenovitě například Granger's Down Wash nebo Rapide Down Wash.

 

Prací cyklus a nastavení pračky

Ideální je před samotným praním zapnout všechny zipy, aby se látka uvnitř bubnu nepoškodila. Tedy všechny ostré zipy s jezdci, knoflíky, druky a další. Pokud máte moderní pračku, měla by mít program určený na šetrné praní věcí z peří (případně outdoorové oblečení). Program je šetrný v teplotách, hlavně ale i v otáčení bubnu (oblečení si lépe zachová původní voděodolné vlastnosti, pokud je má).


Jako všeobecné pravidlo platí, že vedle speciálního pracího prostředku, je třeba prát peří do maximální teploty 40 stupňů Celsia. Nepoužívejte aviváž, změkčovadla, ani bělidla. A vypněte, případně co nejvíce omezte odstřeďování. Pokud máte bund víc, perte každou samostatně.

 

 

Peří - jeho vlastnosti, výhody i nevýhody

V dalším článku z Poradny se společně s kluky z Patizonu zaměříme na peří, respektive na produkty s péřovou izolační výplní. Představíme vám výhody i nedostatky tohoto nenahraditelného přírodního materiálu.

 

>>> Chci vědět o peří ještě více! <<<

 

Sušení péřových věcí

Můžete buď použít sušičku nebo bundu vyždímat ručně, roztáhnout na sušáku a postupně sušit. Pokud na to půjdete ručně, počítejte s 3 – 4 dny, kdy je třeba ji často protřepávat a chuchvalce peří roztahovat zpět do komor. I to je způsob, jak co nejšetrněji bundu vysušit. Nikdy bundu nesušte na přímém slunci, ani na topení. Sušení musí být rovnoměrné, peří se nesmí přesušit nebo naopak nedosušit, což by mohlo vést až k plísni.

Sušení v sušičce je rychlejší a všeobecně o něco doporučovanější. Ideálně za použití triku s míčky, které vložíte do bubnu společně s bundou. Ty totiž rozbijí chuchvalce peří a rovnoměrně je rozdělí do komor. Stačí obyčejné tenisáky nebo míčky na florbal. Míčky můžete použít už při pracím cyklu, peří se načechrá už tam. Ze sušičky bunda získá zpět přirozený loft, který by měla mít. Sušte ideálně na nízkou teplotu.

 

Skladování vyprané bundy

Jako péřový spacák, stejně tak i bundu nechte volně dýchat. Ideálně vyvěsit na ramínko do dobře odvětrané skříně.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Radek Martinek

Zdroje: archiv 4camping, unsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

129  (7.75 %) 119 

Porovnat

169  (17.75 %) 139 

Porovnat

Čistící sada Granger's Down Wash Kit

479 

Porovnat

Čistící sada Granger's Down Care Kit

609 

Porovnat