Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Spaní v hamace - volnost, lehkost a krásné zážitky

Jistě jste postřehli, že na Instagramu nějakou tu dobu probíhá nebývalý boom houpacích sítí. Někdo si ji pověsí na palmu, jiný u bazénu na zahradě, další ze sítě pozoruje noční oblohu.

Ze vzniklé fotky vždy čiší pohoda, volnost, nádherný zážitek. Dokonce označení “houpací síť” přestalo být dostatečně atraktivní, teď se říká jednoduše "hamaka". Kromě pořizování uměleckých snímků s hashtagem #hammocklife můžete s touhle věcičkou vyrazit i na týdenní trek nebo roční cestu kolem světa. Stačí doladit plachtu proti dešti, zateplení, případně moskytiéru proti hmyzu. Tak se na to pojďme podívat.

Už před lety jsem začal experimentovat s alternativou ke spaní ve stanu a k leckdy nepohodlnému spaní pod širákem ve žďáráku. Trápil jsem se hlavně nízkou prodyšností stanu v létě a také jeho váhou. U spaní na karimatce potom vlhkem a diskomfortem. Kamarád mi tehdy řekl, že někde viděl lidi spát v hamace, tomu jsem se jenom zasmál.

Houpací síť je přece na zahradu nebo na pláž, jak v tom někdo může usnout?! Vždyť tam je člověk zlomený jak preclík! Nějak se to už tenkrát stalo, že jsem hamaku dostal a začal ladit, jak vyměnit 3kg stan za 250g hamaku. To bylo ještě v dobách před boomem businessu na houpání - nikdo to moc neprodával, věci z ciziny byly drahé a já si musel poradit sám. Teď je to hračka, v e-shopu najdete vše od hamak až po plachty.

Přemýšlíte o hamace?

Tady je pár důvodů, proč to stojí za vyzkoušení:

  • rychlost zhotovení přístřešku
  • bez skleníkového efektu přichází maximální prodyšnost
  • nenáročné na výběr místa
  • lze provozovat v českých lesích bez strachu z pokut
  • minimalistická váha (snadno se dostanete pod 1kg)
  • neomezí váš kontakt s okolní přírodou
  • pohoupání na dobrou noc jako od maminky :-)

Zlákal jsem vás? Pojďme začít...

Dostáváme se k tomu, co budete potřebovat. Hamaka je individuální záležitost a je dobré jít do toho krok za krokem a postupně zjišťovat, co vás ještě pálí. První nutnou věcí je hamaka samotná. Tady vás budou zajímat parametry jako váha, rozměr a cena. Dobrou volbou je odolnější nylonový materiál s vláknem kolem 70D a rozměrem 300 x 150 cm, kde se s váhou dostanete pod 400 g a cenou do 2000 Kč.

Další nutnou věcí, jsou vypínací popruhy. Pokud neumíte uzly a máte na to finance, klidně si kupte k hamace i set popruhů přímo od výrobce. Pro skautíky je alternativou levnější plochá smyce o vámi požadované délce s nosností dle postavy. Já vážím 90 kg, používám dvě 5 m smyce s nosností 150 kg, vyšly mě na cenu do 250 Kč.

Dále pozor na použitý typ uzle. U popruhů od výrobce je spojení buď na karabiny nebo jiný rychloupínací systém. Pokud uzlujete a do hamaky si lehnete, vše se na krev dotáhne a ráno můžete mít malinko problém s povolováním. Je dobré se naučit "Siberian hitch", což je prostě smyčka s možností bleskového rozvázání.

Návod na Siberian hitch najdete v tomto anglickém videu:

 

Máte nakoupeno? Teď vám zbývá vyrazit do terénu, najít dva stromy a hamaku vyzkoušet.

  1. Začněte s tím, že vyberete stromy 5-6 m od sebe tak, aby byl dostatek lana mezi koncem hamaky a stromem.
  2. Omotejte stromy smycí, použijte smyčku, kterou jste se naučili výše, sama se kolem stromu dotáhne a nebude sjíždět.
  3. Na volné konce přivažte hamaku stejným uzlem. Chcete, aby lano od hamaky svíralo s rovinou zhruba 30°. Nenapínejte hamaku úplně do rovna "---", ani ji nenechávejte prověšenou ve tvaru “U”. Konec, kde budete mít hlavu, by ideálně měl být blíže ke kmeni.
  4. Zalehněte a užijte si pocit vítězství.

A teď doladíme detaily

Co třeba, když se nebudete jen pohupovat na zahradě, ale budete se chtít vyspat na treku? A co když začne pršet? Nebo v Indonésii? Při přechodu norských fjordů, výletu do zimního lesa?
Tam všude se objeví nedostatky základního setu hamaky a spacáku, které bude potřeba vyřešit.

Spací poloha

Prvním trikem je poloha na spaní. Do hamaky si klidně sedněte a houpejte se, jako to vidíte u této slečny na fotce z National Geographic:

Jakmile ale půjdete spát, musíte si do hamaky lehnout pořádně:

  • Neležte přesně podél osy mezi lany, to vám zničí záda.
  • Vytočte se o 15-45° do strany. Prostě nohy hoďte doleva, hlavu doprava.
  • Hamaka se při správném použití vyrovná a obalí kolem vás svoje cípy.
  • Naučte se spát s hlavou na bočním lemu a nepotřebujete polštář.

Tohle je základ, naučte ho a nebo ještě lépe, rozšiřte ho o spaní na bocích, zádech i břiše a váš repertoár bude kompletní! (PS.: Ano, jde to!)

Syndrom studeného zadku

Jednu věc v hamace pocítíte okamžitě. Jakmile se malinko ochladí a foukne, zastudí vás to přímo na pozadí. Pojďme si to ale rozebrat. Spaní v hamace je o malinko chladnější než spaní ve stanu. Rozhodně se nemusíte bát nedostatku větrání, což oceníte v létě. Na podzim a obecně v chladnějších dnech, je dobré s tím počítat a volit silnější spacák.

Jelikož se vám ale spacák pod zády stlačí a v tomto místě prakticky ztratí svoje izolační vlastnosti, musíme se bavit o dodatečné izolaci. Ta vám může doslova zachránit zadek!


K řešení úplně postačí obyčejná pěnová karimatka položená v hamace. Některé sítě na to mají speciální kapsičku, což je dobrá věc, jelikož já sám neumím s karimatkou v hamace spát a pokaždé se vzbudím až ve chvíli, kdy je karimatka na zemi a mně z boků visí rampouchy. Toto řešení je jen pro někoho.

Ono taky docela dobře stačí zamezit proudění vzduchu pod hamakou - to se řeší izolací pod sítí. Může to být underquilt (takový neuzavřený spacák na pověšení pod hamaku), což je ale drahé, těžké a neskladné. Já si našel svojí cestu a věším si pod hamaku kus fleecové látky.

Nemusíte kvůli tomu řezat do Polartecové mikiny, stačí běžná deka a 4 klipsny. Šířka by měla být o něco větší než u hamaky a délka k metru, aby to dalo přes zadek (u větších je pak dobré konce zužovat, aby to kopírovalo tvar hamaky). Tímto vynálezem uvězníte vzduch u hamaky na místě a zamezíte nepříjemnému ochlazování. Není to tak těžké, ani drahé a deka se dá pořád používat jako deka. Mně toto řešení funguje až do podzimu.

Přichází déšť

Další "radost" je, když má pršet. Tehdy je nutné sbalit plachtu. Jasně, tu je dobré mít s sebou pro jistotu vždy. Plachtu doporučuji o delší hraně 3 - 3,5 m, můžete ji ovšem natáhnout i na koso, tím dostanete o něco delší stříšku, koukněte třeba na tuto plachtu od Ferrina. Plachta se natáhne nad hamakou a volné cípy se přikotví k zemi.

Pokud fouká silný vítr, nemusí stačit kolíky z klacků a je dobré přivazovat za kořeny pod povrchem. Nebo si sbalte klasické stanové kolíky. Plachtu nedávejte moc vysoko, myslete na to, že se hamaka prověsí a déšť by vám do pelíšku mohl bokem nafoukat. Aby vám nekapala voda po lanech až do sítě, je dobré navázat na lano pár šňůrek, které svedou přebytečnou vodu k odkapání.

Šestinozí (ne)přátelé

V tropech zase bude potřeba držet od sebe dotěrné komáry a jiné breberky. U nás jsem měl buď štěstí a nic na mě nešlo, nebo jsem vytáhl repelent a na celou noc měl vystaráno. Hmyz v deštném pralese umí být dotěrnější a místní vědí, proč spí v moskytiéře. Takovéto sítě se dělají i na hamaky a je dobré volit ty s 360° ochranou. Komár totiž zvládne štípnout i přes látku a pokud byste měli moskytiéru jen nad hlavou, pořád to na vás budou zkoušet zespoda.

Jak ve dvou ušetřit váhu?

Tak a jdeme do finále. Málokdo z nás trekuje sám a táhnout si dvakrát hamaku, lana, plachtu se už skoro vyrovná váze menšího dvoumístného stanu. Můžeme spát dva v hamace? Nebo jak ušetřit na váze? Jasně, existují double hamaky určené pro dva spáče, ale to je dobré tak na šlofíčka po obědě. Nepočítejte s tím, že by se dva dospělí lidé komfortně vyspali v jedné houpací síti. Tak to bohužel nefunguje. A jestli někomu z vás ano, dejte vědět do komentářů.

Nicméně existuje způsob, jak spát vedle sebe tak, abyste mohli do batohu sbalit jen jednu plachtu a jedny provazy. Natáhnete smyce mezi široké stromy a pohrajte si s uzly. Za tímto účelem používám švédské RunLock provazy, ale jde to i s klasikou, stačí aby konce k hamakám byly na šíři kmene od sebe.

Takto se vám vytvoří trochu prostoru navíc a i přesto, že se budete v hamakách dotýkat, dá se tak vcelku slušně vyspat. Možnost ještě je dát jednu hamaku výš a druhou níž, ale to chce trochu zručnosti a já se k tomu zatím nedostal.

Nečekejte a vyrazte na další trek se sítí

Život je krátký, tak proč se trochu nepohoupat? Dá se na to zvyknout, záda vás bolet nebudou a získáte spoustu krásných zážitků. Nedám dopustit na hamakování v říjnu, když kolem prochází troubějící stáda jelenů a vy máte pocit, že stačí natáhnout ruku a můžete si je pohladit. Ani na spaní na kraji lesa, kde vidíte na noční oblohu a ráno můžete jedním očkem sledovat východ slunce, pak znovu zabrat a dospat se do růžova. Je to paráda, zážitky, které se jen těžko dají s něčím srovnávat.

Zdroje: archiv autora, theultimatehang.com, NationalGeographic.com

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

4 590  (15.93 %) od 3 859 

Porovnat

3 590  (12.84 %) od 3 129 

Porovnat

1 990  (11.11 %) 1 769 

Porovnat

1 790  (11.23 %) 1 589 

Porovnat

2 290  (10.09 %) od 2 059 

Porovnat

Závěsné křeslo Hamaka.eu Safari

2 490 

Porovnat

Závěsné křeslo Hamaka.eu Cushion

2 190 

Porovnat