Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Batoh Deuter Aircontact 55 + 10

Další recenzi si pro vás připravil kolega Radek Martínek, který testoval expediční turistický batoh od oblíbené německé značky Deuter.


Obsah

Deuter Aircontact 55 + 10, batoh od výrobce, kterého asi nikomu netřeba nějak více představovat. Německá značka, přesněji z Gersthofenu, která nás už více než 100 let zásobuje nějakou tou formou nosidel či přenašedel. Sympatická firma, kterou tady v ČR vídáme již dost dlouho na to, abychom si jejich výrobky oblíbili a mnozí z nás (včetně mé osoby) na ně nedají dopustit. Co tedy vlastně současná verze Aircontact 55 + 10 nabízí? Pojďme si to hezky zevrubně projít.

Charakteristika

 

Název:

 

Aircontact 55+10

Výrobce: Deuter
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 2,37 kg
Rozměry: 82 x 30 x 25 cm
Objem: 65 l
Materiál: Polyester: 25% / Nylon: 75%
Počet komor: 2
Spodní vstup: Ano
Přední vstup: Ano
Pláštěnka: Ano
Boční vstup: Ne
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook: Ne

 

  • zádový systém Aircontact
  • nastavitelná délka zad díky Vari Quick systému
  • víko lze odepnout a vytvořit tak malý batůžek
  • objem batohu lze rozšířit o 10 l
  • horní, spodní a přední vstup
  • zipem oddělitelná spodní komora
  • kovová výztuha
  • anatomicky tvarovaný bederní pás
  • výškově nastavitelný hrudní pás
  • poutka na turistické hole, helmu nebo cepín
  • kapsa na 3 l hydrovak
  • dvě boční elastické kapsy
  • kapsa na vlhké prádlo
  • kapsa na cennosti
  • integrovaná pláštěnka

Výběr batohu

Předně musím prozradit, že jsem letitým uživatelem cyklobatohu od stejné značky. Konkrétně je to Trans Alpine 30, což je mezi cykloturisty doslova kultovní kousek. A je to batoh, co mi vydržel už dobrých 20 let a jediné, co mi odešlo, jsou zipy (což není nic, co by se nedalo za pár stovek někde nechat opravit). Látka drží, batoh si prošel Norsko a mnoho dalších výšlapů, vše dodnes naprosto spolehlivě. K batohu Deuter Aircontact 55 + 10 tedy přistupuji skoro jako ke "starému známému" a vím, jakou kvalitu od něj očekávat. Bonusem od Deuter mi je mimo jiné i to, že batohy šijí v souladu s Bluesign standardem, což je prakticky takový Fair Trade v textilu. I špičková výroba se tady drží nějakých pravidel ruku v ruce s jasnou filozofií. Tenhle přístup je sympatický.

Materiál a zpracování

Deuter Aircontact 55 + 10 je už vzhledově velmi pěkný kousek, příjemný i na omak. Materiálově se drží toho, co má Deuter osvědčené a co bych na větších batozích tak nějak očekával. Tedy to, že se batoh opírá o dobře vybranou nylonovou tkaninu, co hodně vydrží, a přitom uživatele nezdrtí svou gramáží. 100D PA HIGH TENACITY je přesně něco takového. Je odolný a hned tak neproteče (vodní sloupec PU zátěru by měl být okolo dvou tisíc). Je to velmi příjemná záležitost, na kterou se lze léta spolehnout.

Deuter není výrobcem, který by si zakládal na nejlehčích batozích své třídy, dělají batohy spíše s ohledem na to, aby vydržely vyšší zátěž po mnoho let. Není to a asi nikdy nebude výrobce, který by chtěl soutěžit v závodech o váze a minimalistických rozměrech na úkor kvality. I tak váží tento batoh při svém objemu pouze necelých 2,3 kg, což opravdu není moc.

Objem a praktičnost

Aircontact 55 + 10 je batohem střední třídy, který svým obsahem zajistí dostatek věcí na několikadenní výšlapy v rozsahu 2 – 3 dny. Do batohu se vejde poměrně slušná zásoba oblečení, rozumí si i s vodním rezervoárem až na 3 litry tekutin. Batoh má jednu velkou komoru, která je dole klasicky oddělená propínacím dnem s volitelným vstupem dospodu, případně možností vytvořit komoru celou. Kdo je jak zvyklý si věci dělit je na něm, komu by objem batohu nakonec nestačil, je tu možnost připnout věci zvenčí. Můžete tedy věšet, připínat a fixovat jak dole, tak ze stran. Nechybí poutka na cepíny a trekové hole. Po obou stranách jsou příjemné síťované kapsy na lahve, není problém tam dát 2 - 3 litry tekutin (pokud nemáte extra široké lahve). Uvnitř kapes je stahovací fixace.

Víko pojme, jak už je prozrazeno v názvu, 10 litrů. To je slušný prostor na všechny možné potřebné osobní věci (peněženka, čelovka, kapesníčky a spoustu dalších nezbytností). Celé víko lze odepnout, ačkoli z něho žádnou fungující ledvinku kolem pasu nevytvoříte (což je trochu škoda). Dále má batoh integrovanou pláštěnku, umístěnou klasicky v rozepínací kapse na úplném dně.

Celé nosidlo má mnoho praktických vstupů, batoh není konceptem lezeckého ultralightu z jedné komory a jednoho vstupu. Možností máte hodně, tady se počítá s klasickou přístupnou formou turistiky. Vstupy do hlavní komory jsou tedy standardně přes víko - stahovací vršek přes lanko a jste vevnitř. Nepřekvapí ani logicky další vstup spodem, přes propínací komoru.

Co potěší ještě o něco více, je přední vstup se zipem, který umožní už téměř celé rozepnutí hlavní komory. Rovnat tedy do batohu můžete už předem s tím, že se tak dostanete skoro všude bez otravného přerovnávání věcí. Tohle je důležitý detail, který není radno podcenit. Možnost rychlého vstupu prakticky kamkoli v batohu přes 3 vstupy oceníte ve chvílích, kdy budete v přírodě muset rychle reagovat například na změnu počasí a další věci. S celkovým praktickým řešením jsem tedy spokojený.

Nosný systém

Co by to bylo za batoh, kdyby měl dokonale vymyšlenou organizaci a vstupy, ale nedal by se pohodlně nosit? Tady se ovšem opravdu není čeho bát. Deuter Aircontact 55 + 10 disponuje velmi početným zástupem patentovaných systémů, díky kterým se dodnes stále drží na špičce. Základem je kovový rám podpořený velmi vychytaným Vari Quick systémem (posuvné nastavení ramenních popruhů) a celkovou konstrukcí Aircontact zádového systému a polstrování.

Záda, jaká Deuter už za ta léta vymyslel, opravdu fungují. A to jak na mém starém Trans Alpine 30, tak zde. Záda se nezapotí tak, jako u mnoha jiných batohů, kombinace dobře umístěného polstrování a síťoviny prostě funguje. Tohle prostě umí ventilovat vzduch.

Bederák pracuje na VariFlex systému, což je vlastně výborně uchycená a přizpůsobivá věc, která umí pracovat se zátěží a přitom se pohybuje s tělem (Deuterem vyvinutý pohyblivý kloub). U bederáku oceňuji i síťované kapsičky, zespodu průchozí na hlavní popruh, který se výborně nastavuje a zapíná jednoduchým způsobem uprostřed na sponu. Není to taková ta přehnaně multifunkční věc, nastavení a fixace bederáku je pouze o jednom sepnutí spony a dotažení z obou stran. Jednodušší a uživatelsky příjemnější už to být snad ani nemůže. Takový mám mimochodem dojem z celého přístupu značky k jejich řešení batohů.

Zádový systém je perfektně a jednoduše dotažitelný ze všech úhlů a stran, jaké potřebujete mít dále či blíže k tělu (podle toho, zda právě zdoláváte náročný traverz nebo jdete po zpevněné stezce). Váhu si vždy lze nějakým způsobem rozložit (výrobcem doporučeno mít největší zátěž blízko zádům a lehčí věci dále od nich, případně ve víku batohu), konstrukce dobře drží na zádech, nikde nic nedře, nepřekáží.

Hodnocení: 95 %

+

  • slušná kapacita objemu na 2-3 dny
  • zádový systém Aircontact Vari Quick s pomocí bederního pásu VariFlex
  • 3 vstupy do hlavní komory
  • 2 boční kapsy s možností fixace trekových holí
  • možnost hydrovaku na 3 l tekutin
  • velmi odolný a přitom lehký materiál 100D PA HIGH TENACITY
  • poutka na cepíny a trekové hole
  • příjemný design v souladu se všemi batohy Deuter

-

  • sporné je víko, ze kterého se nedá udělat nic víc, než jen uzavřený úložný prostor na menší věci (tedy ani menší batoh, ani ledvinka)

Závěr

Ke kvalitě a praktičnosti batohu Deuter Aircontact 55 + 10 vlastně asi není co dodat. Za cenu okolo 5 tisíc koupíte výborně propracovaný batoh s mnoha vstupy, odolný a pohodlný. Batoh příjemně překvapil výjimečně kvalitním zpracováním a Deuter tak nadále potvrzuje, že patří minimálně k evropské špičce ve výrobě batohů.

Užitečné odkazy:

Další zajímavé články:

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Turistický batoh Kilpi Roller

4 299  (50.01 %) 2 149 

Porovnat

3 920  (18.39 %) 3 199 

Porovnat

3 660  (18.06 %) od 2 999 

Porovnat

Turistický batoh Kilpi Ecrins

4 999  (49.81 %) 2 509 

Porovnat

4 490  (10.04 %) 4 039 

Porovnat

4 490  (10.04 %) 4 039 

Porovnat

5 390  (10.04 %) 4 849 

Porovnat

9 999  (18.7 %) od 8 129 

Porovnat