Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

 

Obsah

 

Úvod 

Musím říct, že jsem o této německé značce nevěděl téměř nic, ale přesto jsem dal čelovce Ledlenser HF8R Core přednost před osvědčeným Petzlem. Zaujala mě, mimo jiné, technologie Adaptive Light Beam, tedy inteligentní nastavení svítivosti podle okolních světelných podmínek. A přestože čelovka váží téměř 200 gramů, vzal jsem si ji do Patagonie.

 

Charakteristika


Značka:
Ledlenser
Produktová řada: HF-Series
Doba svícení;: 90 hod
Dosvit: 210 m
Zdroj napájení: akumulátor
Světelný výkon: 1600 lm

 

  • technologie Adaptive Light Beam
  • hliníkové tělo 
  • tři režimy bílého světla
  • červené světlo 
  • indikátor stavu baterie
  • odolost IP68

 

Technické parametry

Čelovka nabízí tři úrovně svícení, které lze jednorázově změnit tlačítkem na čelovce, s maximálním výkonem 1 600 lumenů. Kromě toho má také kolečko, které slouží k regulaci ostrosti světelného paprsku. Můžete použít široký homogenní kruh světla, nebo ostrý tunel, pokud potřebujete posvítit na nějaký detail. K dispozici je také červené světlo, které jsem používal nejčastěji, zejména ráno, když jsem snídal nebo balil stan, abych neoslňoval ostatní. Toto červené světlo je také dostatečně silné na běžné činnosti v kempu.

Hlavním důvodem, proč jsem si ji vzal do Chile, je její odolné hliníkové tělo a výdrž baterie. Za měsíc jsem čelovku nenabíjel ani jednou, pouze na konci cesty dostatečně dlouho před vybitím zavibrovala, aby signalizovala, že je třeba ji nabít. Navíc je odolná proti vodě a prachu. Podle výrobce by měla vydržet pád z výšky 2 metrů a potopení do jednoho metru. Ani jedno jsem ale osobně nevyzkoušel.

 

Za ideálních podmínek by měla vydržet svítit až 90 hodin. Předpokládám, že tento časový údaj platí, pokud použijete nejúspornější režim s nejnižší svítivostí. Dosvit je 210–300 metrů, což bohatě stačí, a na 10 vteřin je k dispozici posilovací program booster, který osvítí vše a všechny kolem. Nevýhodou je, že čelovku nemůžete na booster nechat zapnutou déle než těch 10 sekund. Předpokládám, že to baterku extrémně vybíjí, proto výrobce tuto funkci omezil. Nabíjení kabelem má být ale rychlé a čelovka by měla být plně dobita zhruba za hodinu.

Novinkou je ovládání přes Bluetooth pomocí aplikace Ledlenser Connect, ale tuto funkci jsem nevyužil. Oceňuji možnost čelovku „zamknout“. Může se vám náhodou rozsvítit v batohu a až ji budete potřebovat, bude vybitá.

  


Jak vybrat čelovku?

Nevíte, jak vybrat tu správnou čelovku? Potřebujete se zorientovat v lumenech, dosvitu a dalších parametrech čelovek? Poradíme jak na to. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Testování 

V Patagonii jsem ji používal hlavně ráno při přípravě snídaně a balení věcí v kempu. Jak je zmíněno výše, používal jsem nejvíce červené světlo, které je pro takovou činnost ideální. Nikoho jsem neoslňoval a vše jsem dobře viděl. Bílé světlo jsem používal hlavně při procházkách po setmění a na to mi stačil nejnižší výkon. Nejsilnější jsem použil pouze při jízdě na kole z kopce a čelovka dokonale osvětlovala prostor přede mnou i při rychlosti 30 km za hodinu. Určitě to bude jasná volba i pro příští skialpovou sezónu.

Oceňuji elastické popruhy, které se snadno nastavují a netlačí kolem hlavy. V případě potřeby si můžete gumový pásek připnout i přes hlavu, aby vám čelenka nepadala do očí například při běhu.

Často jsem využíval širokého rozptylu světla ve stanu, když jsem čelovku zavěsil pod tropiko a stan zůstal krásně osvětlený. Působí robustně, takže bych si ji na běhání nebral. Při pěší turistice nebo skialpinismu mi její hmotnost nevadí.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • Kvalita materiálů 
  • Odolnost vůči vodě a prachu 
  • Vysoký výkon 
  • Výdrž baterie 
  • Červené světlo 
  • Několik režimů bílého světla
  • Cena

-

  • Vyšší váha a velikost 
  • Režim booster jen po dobu 10 sekund

 

Závěrečné shrnutí

Zajímavý kousek německé výroby pro ty, kteří ocení kvalitní zpracování a trvanlivost. Jedinou nevýhodou je hmotnost a celková robustnost. Měsíc mi čelovka sloužila bez problémů. Ovládání je intuitivní, svítivost skvělá a po chvíli jsem dokonce zapomněl, že ji mám stále na hlavě. Svítilna má dostatečnou výdrž baterie, takže se nemusíte bát, že se vybije někde uprostřed túry.

 

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archiv autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovna

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vybíráme pro vás

2 690  (9.7 %) 2 429 

Porovnat

6 599  (14.85 %) od 5 619 

Porovnat

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat

4 799  (10.21 %) od 4 309 

Porovnat

3 490  (29.26 %) od 2 469 

Porovnat

4 499  (27.56 %) od 3 259 

Porovnat

3 299  (68.51 %) 1 039 

Porovnat

Dámský turistický batoh Osprey Aura Ag 65

7 899  (14.31 %) od 6 769 

Porovnat